KomolyanVideók

Roma újságírók brüsszeli tanulmányút előtt

2012. szeptember 15. | Balog Zsolt

Tíz roma újságíró vett részt 2012 márciusától abban a féléves a programban, amelynek során az Európai Unióról és a roma társadalmi integráció kulcskérdéseiről bővítették ismereteiket. Emellett országos szerkesztőségekben dolgoztak, csaknem kétszáz cikket, rádiós és televíziós anyagot publikáltak. A program során és végén többen munkát kaptak. A tíz újságíró brüsszeli tanulmányútra kapott meghívást.

Az Európai Bizottság, a Külügyminisztérium és az Európai Parlament kezdeményezésére indított, az Európai Unió által finanszírozott projekt célja az volt, hogy támogassa egy európai uniós ügyekben tájékozott, a társadalmi felzárkózást ismerő roma újságírói közösség megerősödését, és elősegítse e témák hangsúlyosabb megjelenését a hírmédiában.

„A programot egyértelműen sikeresnek és folytatásra érdemesnek tartjuk” – hangsúlyozta Szűcs Tamás, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője a projektet záró sajtóértekezleten. A nagykövet hozzátette: „Az Európai Bizottság 2012 májusában értékelte a nemzeti romastratégiákat. Elismerte az eddigi eredményeket, de rámutatott, hogy komoly további erőfeszítésekre van szükség a romaintegráció megvalósításához szükséges források biztosítása és a hátrányos megkülönböztetés felszámolása érdekében. A Bizottság évente ellenőrzi az előrehaladást, és így a romastratégia beépül az uniós folyamatokba, valamint kapcsolódik az Európa 2020 stratégiához.”

Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium Sajtó Főosztályának vezetője szerint a program jó irányba tett jó lépés. „A sikeres európai uniós elnökség idején a romastratégia az egyik legfontosabb ügy volt, és ezt azóta is prioritásként kezeljük” – mondta a főosztályvezető.

„A romák felzárkózását az egész társadalmat érintő kérdésként kell kezelni” – hangsúlyozta Sztojka Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárságának főosztályvezető-helyettese, hozzátéve, hogy hatékony és fenntartható programokra van szükség, amelyek végén a résztvevők álláshoz jutnak.

Móricz Ilona, a projektet megvalósító Független Médiaközpont igazgatója elmondta: „Reméljük, hogy a jövőben egyre több fiatal roma tehetség kerül be a hazai közszolgálati és magánmédia szerkesztőségeibe.  A program során és azt követően is több fiatal szakember kapott munkát. Feladatunknak tekintjük, hogy ebben a jövőben is segítsük őket.”

A program résztvevőinek a Független Médiaközpont több mint 100 órás, elméleti és gyakorlati elemeket ötvöző felkészítést tartott 2012. március-augusztusban. A témák átfogták az Európai Unióval kapcsolatos és újságírói szempontból fontos ismereteket; az uniós és az ehhez illeszkedő magyarországi roma stratégiát, a társadalmi integráció kiemelt területeit. Külön előadássorozat foglalkozott a roma kultúrával, történettel és a releváns kutatásokkal, a roma újságírók szerepével. A résztvevők számos találkozón és kerekasztal-beszélgetésen vettek részt a politika, a közélet, az egyházak és a kultúra neves képviselőivel. Találkoztak mások mellett Martonyi János külügyminiszterrel és Andor Lászlóval, az Európai Unió foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosával. A program keretében a résztvevők megismerhették a Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégiát és az Emberi Erőforrások Minisztériuma Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárságán folyó szakmai munkát is.

A program résztvevői heti legalább 16 órában szerkesztőségekben dolgoztak – híreket, tudósításokat, interjúkat és riportokat készítettek mentorok irányításával.  Az újságírók a Duna Televízió, a Gazdasági Rádió, a Heti Válasz Online, a hír24, a HVG, a Magyar Katolikus Rádió, a Magyar Televízió, a Magyar Távirati Iroda, a Mandiner a Népszabadság, a Népszava Online és az Origo szerkesztőségeiben gyarapították tapasztalataikat. A gyakorlati munka során március óta csaknem kétszáz írott hírt, tudósítást, riportot, valamint rádiós és televíziós anyagot készítettek, melyeket a szerkesztőségek publikáltak.

A programban résztvevő újságírók névsora: Ayhan Gökhan, Balázs Viktória, Balogh Mária, Csontos Ferenc, Kuti Vilmos, Mundér Gusztáv, Orsós Róbert, Papinot Ferenc, Rácz Tibor és Varga Attila.

A tíz újságíró e rövidfilmben arról beszél, mit adott nekik a program.

Fotók a sajtókonferenciáról:

További cikkek a rovatból
És változunk És változunk
Minden évben összefoglalót készítek az évemről. Ó, ha tudnátok, kedves Olvasók, mennyi minden nem kerül bele az efféle összegzésekbe, amiket közreadok. Még csak pont-pont-pont formájában sem írok le dolgokat. Hogy miért? Önmegtartóztatás – egész jó szöveg ugye? Nem írok le olyan dolgokat, amikről nem érzem, hogy az én történeteimen túlmutatva hasznosak lehetnek mások számára is. Meg hát az én vívódásaim nem tartoznak senkire, a mámorom meg, ki tudja, mire ingerelne másokat...
KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK
Roma és nem roma gyerekek divatterveit és ruháit mutatták be Budapesten. Az Amaro Trajo Alapítvány Varga Erika és a Romani Design szakmai vezetésével a roma kultúra hagyományait is bemutató kreatív-művészeti kurzust indított, amelyen több iskola diákjai vehettek részt a fővárosban és vidéken is. Olyan roma és nem roma fiatalok tanulhattak a program keretében, akiket érdekel a divattervezés.
Árverés Szintikéért Árverés Szintikéért
Árverésre bocsátják díjukat az V. Romani Filmfest győztesei. A Mosoly című dokumentumfilmmel Zsiga Ottó és Jánoska István első helyezést ért el a Romani Filmfesztiválon. A történet a nyolcéves Szikszai Szintiáról szól, aki kétszer tért vissza a bölcsőhalálból. Súlyos epilepsziát kapott, és az agysejtjeinek hetvenöt százaléka elhalt. A film az ő és az édesanyja mindennapos harcát mutatja be az életért.
Álmunk – filmbemutató és beszélgetés Álmunk – filmbemutató és beszélgetés
Az Álmunk című film roma és nem roma újságírók alkotása, amely a Romák - itthon Európában nemzetközi projekt keretében készült. A Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában megfilmesített történetek egy-egy roma embert vagy közösséget mutatnak be korszerű multimédiás módszerekkel.
Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban
Roma táncosok, zenészek, képzőművészek és filmkészítők mutatkozhattak be a hétvégén a Bethlen Téri Színházban. A rendezvényt a Roma Ellenállás napjára emlékezve szervezte meg a Színház vezetése. Nézze meg videónkat!
Új helyen a KuglerArt Új helyen a KuglerArt
Új helyre, a Sütő utcába költözött a KuglerArt. Az első szalonesten a nemrég elhunyt Balogh Balázs Andrásra és feleségére, Oláh Jolánra emlékeztek, családtagokkal, barátokkal közösen. Az esten a Szalon Színház művészei szórakoztatták a közönséget.
Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014) Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014)
A magyar cigányzenei és művészeti életben fogalom Buffó neve. Védjegy. A jó ízű, karakteres, kifejező hegedűjáték védjegye. Sokat tett azért, hogy hazánkon kívül is hírét vigye ennek a fontos hungarikumnak, a magyar nótának. Balog Zsolt kollégámmal sokszor készíthettünk vele interjút, legutóbb a Holland–Magyar Nóta Foundation koncertjén, a holland rezidencián. Nagyon nagy lelkesedéssel beszélt a kezdeményezésről, mely azon dolgozik, hogy életben tartsa a magyar cigányzenét. Sugárzott róla, hogy teljes szívvel harcol ezért az ügyért. Nekünk is sok erőt adott, ahogy ehhez a kérdéshez állt. Nem gondoltam volna akkor, hogy néhány rövid hónap múlva már csak emlékére fogok írni. Buffó Rigó Sándor 65 évesen hunyt el vasárnap. Isten nyugosztalja. Életútjának fölidézésével tisztelgünk emléke előtt.
Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás
Sorozatunkban olyan népszerű emberekre hívjuk fel a figyelmet, vagy olyanokra emlékezünk — akár különösebb apropó nélkül –, akik a világ előtt a magyarok hírnevét öregbítették, és csak mi hangsúlyozzuk ki, hogy magyarok és romák. Sportolók, művészek, vagy ahogy hozzáfűzni szokás: kőfaragók és balett-táncosok. Most Rigó Jánosra emlékezünk.
Életmenet Életmenet
Azt mondom el, amit én láttam, és nem azt, amit a hírekben olvashattak: ki beszélt, hol, mikor, hova utazik, kinek fejezi ki az elismerését, a részvétét… Erre ott vannak a hírportálok.
Fényerdők Fényerdők
A Petőfi Irodalmi Múzeumban március 21-től látható Világok útjain tárlat főleg portrékból áll, roma emberekkel a középpontban. A fotós Molnár Zoltán, aki bejárta Európát. A kiállítás gerincét főleg Erdélyből és Magyarországról származó felvételek alkotják, de készültek képek Montenegróban, egy koszovói roma telepen muzulmán cigányokról, Makedóniában, Bulgáriában egy roma esküvőn, és Dél-Franciaországban is. A fotókból korábban készült egy kötet is, Fényerdők címmel.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink