Műsoraink a Civil RádióbanRádiós műsorok

Sosi roma magazin-Civil Rádió/17.

2012. szeptember 20. | Botos Nikolett
  • A Közéleti Roma Nők Egyesülete fórumot szervezett annak érdekében, hogy végre tabuk nélkül vitassák meg az egyre nagyobb méreteket öltő prostitúció problémáját. A beszélgetésen több civil szervezet részt vett, de jelen volt a rendőrség szakértője is, valamint Járóka Lívia, néppárti európai parlamenti képviselő is. Az összeállítást Szirmai Norbert készítette.
  • Ebben az évben is elindult a Roma Képműhely a Docuart moziban. Az első, különleges témájú alkotást február közepén mutatták be.

Egy Vietnámban született, Amerikában élő kutató filmje egy Szenegálban élő törzsről. De vajon hogyan kapcsolódik a 40 perces alkotás a Magyarországon élő romákhoz? A képműhely szervezői szerint a kutató hasonló módon közelíti meg az idegen népcsoportot, mint ahogy hazánkban a média tudósít a romákról. Általánosítások, sztereotípiák, amelyeket a jelek szerint lehetetlen leküzdeni. A nézők között többnyire fiatal egyetemisták ültek, akiknek a diplomamunkája a romáknak a médiában való megjelenéséről szólt.

  • A közbiztonság növelése érdekében 16 fős brigádot hozott létre a VIII. kerületi önkormányzat. A józsefvárosiak vegyes érzelmekkel fogadták az őrző-védőket, akik fekete ruhában, és fekete autókkal járőröznek. A Mátyás téren működő Kesztyűgyár a bázisuk, innen indulnak járőrözni: felkutatják a romos épületekben meghúzódó hajléktalanokat és a szállóra viszik őket, segítenek a tisztaság fenntartásában, valamint szoros együttműködésben dolgoznak a helyi közterület felügyelettel. Jó, hogy a biztonságiak több mint fele roma származású, csak az az ijesztő egyenruha ne lenne rajtuk – mondják többen a kerületben.
  • Számos tehetséges muzsikus kénytelen pályát váltani, mert ma már csak álom, ami egykor valóság volt: az, hogy a jó muzsikusok a zenéből éljenek meg. Sok bárzongorista is váltásra kényszerült. Néhány lelkes és elkötelezett ember azonban tíz éve megszervezte az első bárzongorista versenyt, amely évről évre népszerűbb, és túlzás nélkül lehet mondani, hogy világszínvonalú, egyedülálló és hagyományteremtő előadó-művészeti versennyé nőtte ki magát.
    Az Országos Bárzongorista Versenyre való felkészülés komoly motiváció a sokoldalú pianistáknak. A döntősök ugyanis eddig remek külföldi lehetőségekhez jutottak, és persze nem elhanyagolható a fődíj sem, ami idén egymillió forintos szerződés a New York Caféval. Az összeállításban elsőként a versenyzők, megszólalásuk sorrendjében: Mida Oszkár, Csikós József, Darvas Tamás, Pintér Péter mondják el saját motivációjukat, tapasztalataikat és céljaikat. A versenyzők után a produkciós vezetőt, Tollár Mónikát kérdeztük, aki elmondta, hogy rendkívül elégedettek, mert évről évre sokak jutottak jó fellépési lehetőséghez azáltal, hogy indultak a versenyen. A riportot Kuti Vilmos készítette.

A zsűri, a szakma és a közönség is rendkívül színvonalas gálaestre számít, amelyre március 31-én, szombaton kerül sor, a Boscolo Budapest Hotelben.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

További cikkek a rovatból
Sosi roma magazin-Civil Rádió/32.
- Bari Károly 60. születésnapját ünnepelték a közelmúltban, a Roma Parlamentben. Mi is részt vettünk az eseményen. - Csonka Andreas neve sokak számára csenghet ismerősen a Megasztárból. Kíváncsiak voltunk arra, hogy mi történt vele azóta. - Telt ház előtt mutatták be a közelmúltban, a Vörösmarty moziban a Független Színház Tollfosztás című darabjának filmes változatát. A Sosi a helyszínen járt. - Nagy Istvánnal a Karaván Família zenekar vezetőjével beszélgetünk arról, hogy milyen szerepet tölt be az életében nem romaként a roma kultúra
Sosi roma magazin-Civil Rádió/31.
- Egy éves lett a C-street Rádió. A vezetővel, Jánoska Istvánnal beszélgetünk - Roma művészek együttműködésével megalakult egy roma kulturális centrum Budapesten - Nagy sikere volt a roma ételeknek a szentendrei Skanzenben megrendezett Borünnepen. Munkatársunk a helyszínen járt. - Évadnyitó Gálaestet tartott a Roma Hungarikum Állami Művészegyüttes a Nemzeti Színházban, ahová mi is ellátogattunk.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/30.
- Roma művészek együttműködésével megalakult egy roma kulturális centrum Budapesten - Nagy sikere volt a roma ételeknek a szentendrei Skanzenben megrendezett Borünnepen. Munkatársunk a helyszínen járt. - Radics Zsolt sokat köszönhet a Polgári alapítvány roma fiatalokat segítő tehetségmentő programjának. Hogy miről is szól ez a program, műsorunkból megtudhatják. - A közel egy éves Rigó Rádió létrehozta zenekarát, és ezzel egyidőben új szignál is született. A Jövőbeli tervekről beszélgettünk a tagokkal.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/29.
- Fellépett a BudapestBár Londonban az olimpia előtt - Készül Magyarország első cigány színpadi show műsora, ahová szereplőket keres az Esélyt a Kibontakozásra Kulturális és Szociális Alapítvány. Ezt követően két hegedűművésszel, elsőként - Dénes László Hegedűművész és hegedűtanárral beszélgetünk, majd - Lugosi Tibort hallhatják. Műsorunk végén a C-Street Rádió változásairól kérdezzük a vezetőt, Jánoska Istvánt.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/28.
- Csonka Andreas neve sokak számára csenghet ismerősen a Megasztárból. Kíváncsiak voltunk arra, hogy mi történt vele azóta. - A nem rég alakult Balog Brothers két tagjával beszélgettünk a közeljövőben megjelenő lemezükről. - Vajda Norbert hegedűművésszel beszélgetünk Libanoni munkásságáról - Szigetcsépen járunk a Gál pincészet boraira voltunk kíváncsiak. - Rácz Béla, vagy másnéven VV Béci a Viva Comet egyik győztese lett. Többek között erről is beszélgettünk vele.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/27.
- Minden évben augusztus 2-án emlékeznek meg a roma holokauszt áldozatairól. A fővárosban az idetartozunk facebook-csoport szervezi az ünnepséget. - Nagy Istvánnal a Karaván Família zenekar vezetőjével beszélgetünk arról, hogy milyen szerepet tölt be az életében nem romaként a roma kultúra - Nemzetközi Vajdatalálkozót rendeztek a hétvégén, Budapesten. A Sosi a helyszínen járt. - Rácz Béla, vagy másnéven VV Béci a Viva Comet egyik győztese lett. Többek között erről is beszélgettünk vele.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/26.
- Radics Béla még csak hét éves, de a Csillag Születik című műsorban a produkciójára sokan emlékeznek még. A táncos lábú kisfiúval beszélgetünk. - Tarnaleleszen jártunk, ahol nagyon magas a munkanélküliség. A 70%-ban romák által lakott település lakóival beszélgettünk. - Rácz Béla, vagy másnéven VV Béci a Viva Comet egyik győztese lett. Többek között erről is beszélgettünk vele. - Holnap, vagyis 2012. július 19-én kezdődik a Si Love is Love Fesztivál. Hogy milyen programokkal várják az érdeklődőket, műsorunkból megtudhatják.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/25.
- Nagy Istvánnal a Karaván Família zenekar vezetőjével beszélgetünk arról, hogy milyen szerepet tölt be az életében nem romaként a roma kultúra - Ezt követően Járóka Antalt ismerhetik meg. - Oláh Dezső jazz zongoristával beszélgetünk pályafutásáról - Radics Gigi, a hatodik megasztár győztese nyitotta meg a Madách Musical Tánciskola évzáróját. A sosi a helyszínen járt.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/24.
- Járóka Antalt ismerhetik meg. - Oláh Dezső jazz zongoristával beszélgetünk. - Majd Balázs Jánost ismergetik meg, a fiatal zongoraművész, 23 kora ellenére, már igen nagy sikereket ért el. - Végül Kállai Ernő hegedűművészt mutatjuk be önöknek.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/22.
- Meg van az idei év bárzongoristája. A sosi a helyszínen járt. - Szigetcsépen járunk a Gál pincészet boraira voltunk kiváncsiak. - Oláh Vilmos hegedűművésszel beszélgettünk - Húsz éve vár befejezésre Berlinben a Nemzetiszocialista rezsim alatt meggyilkolt szintik és romák emlékműve. Az Európai Roma Kulturális Alapítvány célja, hogy végre méltó módon elkészülhessen az alkotás.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink