Komolyan

Isten éltesse sokáig Bari Károlyt!

2012. október 2. | Nótár Ilona

Néhány tucat ember gyűlt össze a Roma Parlament budapesti épületében, hogy megünnepeljék Bari Károly, az ismert író, költő, műfordító, grafikus, festő géniusz a hatvanadik születésnapját. Az ünnepelt maga sajnos nem tudott jelen lenni az eseményen. Évek óta visszavonultan él, most egészségügyi problémái sem tették lehetővé, hogy eljöjjön, de a gondos szervezésnek hála online nézhette otthonából a neki címzett jókívánságokat.

A nyolcvanas és kilencvenes évek egyik költői vezéregyénisége Bari Károly, aki verseiben bírálta a politikai hatalmat is, és ezért annak idején meghurcolták. Számos elismerés birtokosa, köztük a József Attila-, a Kodály-, a Hazám- és a Kossuth-díj kitüntetettje. Az ő nevét épp úgy érdemes ismerni, mint a Nobel-díjas Kertész Imréét.

Az eseménynek nem volt tipikus születésnapi buli hangulata. A nagy színháztermet a tisztelet csendje töltötte be. Az emberek halkan beszélgettek a kezdés előtt, magukban s egymás között forgatták gondolataikat, melyik élményük legyen az, amit majd megosztanak a közösséggel. Az ünnepet a tizenhat éves Setét Eleonóra – aki édesapjával, a polgárjogi aktivista Setét Jenővel együtt érkezett – nyitotta meg. A Holtak arca fölé című verset mondta el, amely indulattal és daccal teli kiáltás a nem-cigány társadalom befogadásképtelensége ellen. A megszólalók egymásnak adták a mikrofont, hogy beszélhessenek Bari művészetéről – hol a vele közösen megélt humoros történeteket megosztva, hol pedig megemlékezve a költő „metsző őszinteségéről” – ahogy Horváth Aladár felidézte alakját. A szívből jövő köszöntőket hallgatva úgy éreztük: kiváltság, hogy itt lehetünk.

Daróczi Ágnes, az esemény szervezője nagy átéléssel mondta el Bari Károly gondolatait, melynek utolsó sorait könnyei szakították meg, s nem fejezte be a monológot. Az ünneplés lezárásaként a költő által gyűjtött cigány himnuszt énekeltük el közösen, hangszeres kíséret nélkül:

Zöld az erdő, zöld a hegy is.
A szerencse jön is, megy is.
Gondok kése húsunkba vág.
Képmutató lett a világ.

Egész világ ellenségünk.
Űzött tolvajokként élünk.
Nem loptunk mi csak egy szöget
Krisztus vérző tenyeréből.

Isten, könyörülj meg nékünk.
Ne szenvedjen tovább népünk.
Megátkoztál, meg is vertél
Örök csavargóvá tettél.

Bevallom, erre az eseményre sem csupán újságíróként érkeztem. Kérték, mondjak én is néhány szót meg egy Bari-verset. Azzal győztek meg a szervezők, hogy hivatkoztak (az íróóriáshoz képest szégyellnivalóan csekély) írói munkámra, s megköszönték azokat a Bari- versekből készült összeállításokat, melyeket rendeztem, s amelyek az elmúlt napokban sok ember számára segítettek emlékezni a költő munkáira. Ezek a sosinet oldalán is megtekinthetők.

Nem vagyok jó versmondó. De mindenkinek vannak álmai. Legtöbben arra vágyakoznak, hogy találkozzanak híres-neves emberekkel, akik felfigyelnek rájuk. Én arról álmodoztam, hogy egyszer majd találkozom Bari Károllyal, Lakatos Menyhérttel, Horváth Gyulával, s ha olyan áldott lennék, talán bátorítanak is majd az utam végigjárásában. Ezek a cigány művészek meghálálhatatlanul sokat adtak a népüknek és minden embernek.

Büszkeséggel tölt el, hogy aktív részese lehettem a költő köszöntésének, hogy írhatok az eseményről, és hogy feldolgozhattam néhány versét. A www.sosinet.hu szerkesztősége teljes szívből kíván Bari Károlynak jó egészséget, s alkotással teli, boldog éveket!

További cikkek a rovatból
És változunk És változunk
Minden évben összefoglalót készítek az évemről. Ó, ha tudnátok, kedves Olvasók, mennyi minden nem kerül bele az efféle összegzésekbe, amiket közreadok. Még csak pont-pont-pont formájában sem írok le dolgokat. Hogy miért? Önmegtartóztatás – egész jó szöveg ugye? Nem írok le olyan dolgokat, amikről nem érzem, hogy az én történeteimen túlmutatva hasznosak lehetnek mások számára is. Meg hát az én vívódásaim nem tartoznak senkire, a mámorom meg, ki tudja, mire ingerelne másokat...
KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK
Roma és nem roma gyerekek divatterveit és ruháit mutatták be Budapesten. Az Amaro Trajo Alapítvány Varga Erika és a Romani Design szakmai vezetésével a roma kultúra hagyományait is bemutató kreatív-művészeti kurzust indított, amelyen több iskola diákjai vehettek részt a fővárosban és vidéken is. Olyan roma és nem roma fiatalok tanulhattak a program keretében, akiket érdekel a divattervezés.
Árverés Szintikéért Árverés Szintikéért
Árverésre bocsátják díjukat az V. Romani Filmfest győztesei. A Mosoly című dokumentumfilmmel Zsiga Ottó és Jánoska István első helyezést ért el a Romani Filmfesztiválon. A történet a nyolcéves Szikszai Szintiáról szól, aki kétszer tért vissza a bölcsőhalálból. Súlyos epilepsziát kapott, és az agysejtjeinek hetvenöt százaléka elhalt. A film az ő és az édesanyja mindennapos harcát mutatja be az életért.
Álmunk – filmbemutató és beszélgetés Álmunk – filmbemutató és beszélgetés
Az Álmunk című film roma és nem roma újságírók alkotása, amely a Romák - itthon Európában nemzetközi projekt keretében készült. A Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában megfilmesített történetek egy-egy roma embert vagy közösséget mutatnak be korszerű multimédiás módszerekkel.
Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban
Roma táncosok, zenészek, képzőművészek és filmkészítők mutatkozhattak be a hétvégén a Bethlen Téri Színházban. A rendezvényt a Roma Ellenállás napjára emlékezve szervezte meg a Színház vezetése. Nézze meg videónkat!
Új helyen a KuglerArt Új helyen a KuglerArt
Új helyre, a Sütő utcába költözött a KuglerArt. Az első szalonesten a nemrég elhunyt Balogh Balázs Andrásra és feleségére, Oláh Jolánra emlékeztek, családtagokkal, barátokkal közösen. Az esten a Szalon Színház művészei szórakoztatták a közönséget.
Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014) Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014)
A magyar cigányzenei és művészeti életben fogalom Buffó neve. Védjegy. A jó ízű, karakteres, kifejező hegedűjáték védjegye. Sokat tett azért, hogy hazánkon kívül is hírét vigye ennek a fontos hungarikumnak, a magyar nótának. Balog Zsolt kollégámmal sokszor készíthettünk vele interjút, legutóbb a Holland–Magyar Nóta Foundation koncertjén, a holland rezidencián. Nagyon nagy lelkesedéssel beszélt a kezdeményezésről, mely azon dolgozik, hogy életben tartsa a magyar cigányzenét. Sugárzott róla, hogy teljes szívvel harcol ezért az ügyért. Nekünk is sok erőt adott, ahogy ehhez a kérdéshez állt. Nem gondoltam volna akkor, hogy néhány rövid hónap múlva már csak emlékére fogok írni. Buffó Rigó Sándor 65 évesen hunyt el vasárnap. Isten nyugosztalja. Életútjának fölidézésével tisztelgünk emléke előtt.
Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás
Sorozatunkban olyan népszerű emberekre hívjuk fel a figyelmet, vagy olyanokra emlékezünk — akár különösebb apropó nélkül –, akik a világ előtt a magyarok hírnevét öregbítették, és csak mi hangsúlyozzuk ki, hogy magyarok és romák. Sportolók, művészek, vagy ahogy hozzáfűzni szokás: kőfaragók és balett-táncosok. Most Rigó Jánosra emlékezünk.
Életmenet Életmenet
Azt mondom el, amit én láttam, és nem azt, amit a hírekben olvashattak: ki beszélt, hol, mikor, hova utazik, kinek fejezi ki az elismerését, a részvétét… Erre ott vannak a hírportálok.
Fényerdők Fényerdők
A Petőfi Irodalmi Múzeumban március 21-től látható Világok útjain tárlat főleg portrékból áll, roma emberekkel a középpontban. A fotós Molnár Zoltán, aki bejárta Európát. A kiállítás gerincét főleg Erdélyből és Magyarországról származó felvételek alkotják, de készültek képek Montenegróban, egy koszovói roma telepen muzulmán cigányokról, Makedóniában, Bulgáriában egy roma esküvőn, és Dél-Franciaországban is. A fotókból korábban készült egy kötet is, Fényerdők címmel.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink