Műsoraink a Civil RádióbanRádiós műsorok

Sosi roma magazin-Civil Rádió/20.

2012. december 13. | Botos Nikolett
  • “A vérü(n)kben a zene” – ezt a romákkal kapcsolatos sztereotip vélekedést járták körbe a Romakép Műhely tematikus estjén legutóbb a DocuArt-ban. A roma kultúra zenei szegmensével foglalkozó esten a beszélgetés előtt Tony Gatlif Swing és Latcho Drom c. kultuszfilmjeinek részletei, valamint a Független Médiaközpont weboldala, a sosinet.hu által készített, roma zenészekről szóló riportfilmek töredékeit láthatták a nézők. Az összeállításban Galyas Gyula elsőként Pócsik Andrea, majd Farkas Klára szervezőkkel beszélgetett, majd Bogdán Máriát hallják.
  • Kállai Gilda művészcsaládba született, mégpedig olyanba, ahol leginkább a zene az önkifejezés eszköze. Gilda azonban festeni kezdett, és már az első alkotása jelezte kivételes tehetségét. A legtöbb inspirációt a jazzből meríti, a lüktető ritmus ihleti a gyönyörű képeket. A festményeit nézve azt gondolja az ember, hogy ilyen remekműveket csak hosszas és fáradtságos képzőművészeti tanulmányok után lehet produkálni. A fiatal lány azonban eddig ösztönösen festett, viszont szeretne tanulni is, és abban bízik, hogy még nagyobb sikereket érhet majd el. Kállai Gildával Kuti Vilmos beszélgetett.

  • Kiváltod a gyógyszert a beteg gyerekednek, vagy inkább állásinterjúra mész, amihez vonatjegyet kell venned? Azt hinnék, hogy ilyen kérdés ritkán merül fel, de sajnos, sok olyan nyomorgó család van ma Magyarországon, amelynek a tagjai választásra kényszerülnek.

A Szociopoly társasjáték ebbe a valós világba viszi el játékosait, hogy megtapasztalhassák, milyen ma szegényként ilyen nehéz döntéseket meghozni.

Bass Lászlóval, a játék kitalálójával Forgács Marietta beszélgetett.

  • Március 21-én tartották a Csak a szél díszbemutatóját az Uránia Filmszínházban. A vetítés után beszélgettünk Fligauf Benedek rendezővel, és két szereplővel, Toldi Katalinnal és Lendvai Györgyivel. Az interjúkból kiderül, hogy a szereplők élete egyelőre semmiben sem változott a film elkészülte óta, valamint az is, hogy Fliegauf Benedek miért nem ért egyet az általánosításokkal.
  • Balázs János már kiskorában tudatosan tervezte a jövőjét. Elhatározta, hogy akkortól számítja majd zenei pályáját, amikor nemzetközi szinten is komoly sikert ér el. Ennek ismeretében állítjuk, hogy Balázs János karrierje 2005-ben, 16 évesen kezdődött, amikor megnyerte a pécsi Nemzetközi Liszt Ferenc zongoraversenyt. Ennek a versenynek ő volt a legfiatalabb győztese.

    Az ezt követő években sorra söpörte be négy nemzetközi verseny első díját, és elkezdődött a jelentős nemzetközi karrier, amelyet a fiatal művész jól kezelt. Tűrte a szakma terheivel járó lemondást, és mivel már kiskorában eltervezte a művészi életpályát, hű maradt terveihez. A győzelmi sorozatot követően zsinórban kapta a meghívásokat, játszott Európa nagyvárosaiban.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

További cikkek a rovatból
Sosi roma magazin-Civil Rádió/32.
- Bari Károly 60. születésnapját ünnepelték a közelmúltban, a Roma Parlamentben. Mi is részt vettünk az eseményen. - Csonka Andreas neve sokak számára csenghet ismerősen a Megasztárból. Kíváncsiak voltunk arra, hogy mi történt vele azóta. - Telt ház előtt mutatták be a közelmúltban, a Vörösmarty moziban a Független Színház Tollfosztás című darabjának filmes változatát. A Sosi a helyszínen járt. - Nagy Istvánnal a Karaván Família zenekar vezetőjével beszélgetünk arról, hogy milyen szerepet tölt be az életében nem romaként a roma kultúra
Sosi roma magazin-Civil Rádió/31.
- Egy éves lett a C-street Rádió. A vezetővel, Jánoska Istvánnal beszélgetünk - Roma művészek együttműködésével megalakult egy roma kulturális centrum Budapesten - Nagy sikere volt a roma ételeknek a szentendrei Skanzenben megrendezett Borünnepen. Munkatársunk a helyszínen járt. - Évadnyitó Gálaestet tartott a Roma Hungarikum Állami Művészegyüttes a Nemzeti Színházban, ahová mi is ellátogattunk.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/30.
- Roma művészek együttműködésével megalakult egy roma kulturális centrum Budapesten - Nagy sikere volt a roma ételeknek a szentendrei Skanzenben megrendezett Borünnepen. Munkatársunk a helyszínen járt. - Radics Zsolt sokat köszönhet a Polgári alapítvány roma fiatalokat segítő tehetségmentő programjának. Hogy miről is szól ez a program, műsorunkból megtudhatják. - A közel egy éves Rigó Rádió létrehozta zenekarát, és ezzel egyidőben új szignál is született. A Jövőbeli tervekről beszélgettünk a tagokkal.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/29.
- Fellépett a BudapestBár Londonban az olimpia előtt - Készül Magyarország első cigány színpadi show műsora, ahová szereplőket keres az Esélyt a Kibontakozásra Kulturális és Szociális Alapítvány. Ezt követően két hegedűművésszel, elsőként - Dénes László Hegedűművész és hegedűtanárral beszélgetünk, majd - Lugosi Tibort hallhatják. Műsorunk végén a C-Street Rádió változásairól kérdezzük a vezetőt, Jánoska Istvánt.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/28.
- Csonka Andreas neve sokak számára csenghet ismerősen a Megasztárból. Kíváncsiak voltunk arra, hogy mi történt vele azóta. - A nem rég alakult Balog Brothers két tagjával beszélgettünk a közeljövőben megjelenő lemezükről. - Vajda Norbert hegedűművésszel beszélgetünk Libanoni munkásságáról - Szigetcsépen járunk a Gál pincészet boraira voltunk kíváncsiak. - Rácz Béla, vagy másnéven VV Béci a Viva Comet egyik győztese lett. Többek között erről is beszélgettünk vele.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/27.
- Minden évben augusztus 2-án emlékeznek meg a roma holokauszt áldozatairól. A fővárosban az idetartozunk facebook-csoport szervezi az ünnepséget. - Nagy Istvánnal a Karaván Família zenekar vezetőjével beszélgetünk arról, hogy milyen szerepet tölt be az életében nem romaként a roma kultúra - Nemzetközi Vajdatalálkozót rendeztek a hétvégén, Budapesten. A Sosi a helyszínen járt. - Rácz Béla, vagy másnéven VV Béci a Viva Comet egyik győztese lett. Többek között erről is beszélgettünk vele.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/26.
- Radics Béla még csak hét éves, de a Csillag Születik című műsorban a produkciójára sokan emlékeznek még. A táncos lábú kisfiúval beszélgetünk. - Tarnaleleszen jártunk, ahol nagyon magas a munkanélküliség. A 70%-ban romák által lakott település lakóival beszélgettünk. - Rácz Béla, vagy másnéven VV Béci a Viva Comet egyik győztese lett. Többek között erről is beszélgettünk vele. - Holnap, vagyis 2012. július 19-én kezdődik a Si Love is Love Fesztivál. Hogy milyen programokkal várják az érdeklődőket, műsorunkból megtudhatják.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/25.
- Nagy Istvánnal a Karaván Família zenekar vezetőjével beszélgetünk arról, hogy milyen szerepet tölt be az életében nem romaként a roma kultúra - Ezt követően Járóka Antalt ismerhetik meg. - Oláh Dezső jazz zongoristával beszélgetünk pályafutásáról - Radics Gigi, a hatodik megasztár győztese nyitotta meg a Madách Musical Tánciskola évzáróját. A sosi a helyszínen járt.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/24.
- Járóka Antalt ismerhetik meg. - Oláh Dezső jazz zongoristával beszélgetünk. - Majd Balázs Jánost ismergetik meg, a fiatal zongoraművész, 23 kora ellenére, már igen nagy sikereket ért el. - Végül Kállai Ernő hegedűművészt mutatjuk be önöknek.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/22.
- Meg van az idei év bárzongoristája. A sosi a helyszínen járt. - Szigetcsépen járunk a Gál pincészet boraira voltunk kiváncsiak. - Oláh Vilmos hegedűművésszel beszélgettünk - Húsz éve vár befejezésre Berlinben a Nemzetiszocialista rezsim alatt meggyilkolt szintik és romák emlékműve. Az Európai Roma Kulturális Alapítvány célja, hogy végre méltó módon elkészülhessen az alkotás.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink