Hírek

Romák is csatlakoztak az éhségmenethez

2013. február 5. | GGy

Arra kéri a Pest megyei és budapesti cigány és nem cigány embereket Horváth Aladár, a Polgárjogi Mozgalom (PM) vezetője, hogy csatlakozzanak az éhségmenethez, amely február 11-én ér a fővárosba. A roma polgárjogi aktivista bízik abban, hogy a hazai közélet megújul, háttérbe szorulnak a cigányellenes politikusok, és létre jön egy „szegénypárti koalíció”.

A Magyar Szociális Fórum (MSZF), a Polgárjogi Mozgalom, a Pax Romana, a MEASZ és más szervezetek által aláírt nyilatkozatban mindenkit arra kérnek, hogy vegyen részt a menetben, és tiltakozzon amiatt, hogy a megélhetési gondokkal küzdők nem kapnak elég figyelmet. A menet végén, február 11-én, a Parlamentnél azt fogják követelni a demonstráció résztvevői, hogy az embereknek legyen mit enniük, legyen hol lakniuk, ne kelljen megfagyniuk, és legyen miből megélniük.

Simó Endre (MSZF) arra hívta fel a figyelmet, hogy veszélybe került sok ember élete: október 1. és január 21. között 154-en fagytak meg az országban, többen, mint egy évvel korábban. Az elhunytak többsége saját, fűtetlen otthonában hűlt ki.

„Humanitárius katasztrófa fenyeget Magyarországon, a kirekesztettek jelentős része nem jut semmilyen jövedelemhez, ezért nincs tüzelője, vize, világítása, ruhája, megfelelő hajléka, éhezik és fázik, betegség gyötri, miközben lenézik, sokszor vérig sértik őket” – áll a Kiáltvány Magyarország kormányához című dokumentumban, amelyet a Polgárjogi Mozgalom dolgozott ki. „Azt gondoljuk, a kiáltványunk alkalmas arra, hogy országosan a helyi közösségek megfogalmazzák saját követeléseiket, és akik nem tudnak részt venni az éhségmenetben, azok eljuttassák a követeléseiket a helyi önkormányzatok és munkaügyi szervezetek felé. A békés, erőszakmentes polgárjogi fellépés egy ilyen ügyben mindig előnyösebb az ország számára, mint az irracionális lázadás és erőszak” – mondja a szervezet vezetője, Horváth Aladár. A roma politikus állítja, hogy nem az éhségmenet mögé állt szocialistákat támogatják, hiszen még tőlük is önkritikát várnak. Mondják ki például, hogy hibáztak, és hogy elnézést kérnek azért a politikáért, amit a szegényekkel kapcsolatban gyakoroltak az elmúlt évtizedben. „Egy másfajta politika elindításában bízunk, abban hogy kialakul Magyarországon a „szegénypárti koalíció”, amelyben keresztények, ateisták, konzervatívok, liberálisok egységesen tudnak kiállni az emberek alapvető jogaiért, az életben maradásukért” – fogalmazott Horváth Aladár.

A Polgárjogi Mozgalom felhívását erre a linkre kattintva olvashatja:

További cikkek a rovatból
Ösztöndíj miskolci roma egyetemistáknak
Hit és Közösség címmel indított projektet a Görögkatolikus Cigány Szakkollégium Miskolcon. A működéshez közel 200 millió forint uniós támogatást kaptak az Új Széchenyi Terv pályázatán, amit a következő két és fél évben lehet felhasználni.
Ökölvívó akadémia roma fiataloknak
Ökölvívó akadémiát hoztak létre a szolnoki Hegedűs András Szakiskolában, ahol így tizennégy hátrányos helyzetű, roma származású fiatal tanulhat és sportolhat.
Álláshelyek, közfoglalkoztatás és romaprogram
Összesen 101 pályakezdő foglalkoztatásához nyújtott támogatást a Komárom-Esztergom megyei munkaügyi központ az “Első munkahely garancia pályakezdőknek” országos program keretében április közepéig, az összeg meghaladta a 73 millió forintot. Erre az évre még kétszer ennyi támogatást terveznek.
Fórum a romák helyzetéről
A romák helyzete volt a témája annak a fórumnak, amelyet a Völgységi Közéleti Klub szervezett Bonyhádon.
Roma nőket oktatnak Apátfalván
Szakképzést, majd elhelyezkedési lehetőséget kínál roma nőknek az a program, amelyet Apátfalván mutattak be. A projekt uniós támogatással valósul meg.
LMP: a tönk szélén a magyar felsőoktatás
Az Orbán-kormány két kézzel szórja a pénzt a felesleges presztízsberuházásaira, mint például a Ludovika Campusra, miközben megszorításaival a tönk szélére sodorja a felsőoktatást, a vidéki főiskolákat pedig elsorvasztja - mondta Osztolykán Ágnes, az LMP képviselője, aki a vidéki felsőoktatás jelenéről és jövőjéről tartott előadást Szombathelyen.
Hozzánk költözött a szélsőjobbos svéd pártvezető
Magyarországra költözött a Svéd Demokraták (SD) volt második embere - tudatta a svd.se hírportál.
Hamarosan lezárják a Bayer-ügyet
Az eljárás még folyamatban van, a lezárást jelentő döntést - a tényállás megfelelő tisztázását követően - a közeljövőben, minden valószínűség szerint a jövő heti tanácsülésen hozza meg a testület.
Svájci segítség a csereháti filmeseknek
Saját hangján szólalhat meg a Cserehát.
Ombudsman: kulturális változás kell a toleránsabb társadalomhoz
Az alapvető jogok biztosa szerint kulturális változás szükséges a toleránsabb társadalmi légkör kialakulásához.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink