Hírek

Rasszista feliratok Forrón

2013. február 6. | GGy

Rasszista, a roma családok kiirtásával fenyegető feliratokat festettek ismeretlenek több házra és kapura a Miskolchoz közeli Forrón. A helyi kisebbségi önkormányzat vezetője szerint ezek az üzenetek összefüggnek a néhány hete Miskolcon kiragasztott, a kanadai nagykövetség által készíttetett, a romákat a kivándorlásról lebeszélni akaró plakátokkal – számolt be az esetről az ATV, még hétfőn.

Vasárnap hajnalban kerültek a romák házaira a fenyegető szövegek a Borsod-Abuj-Zemplén megyei Forrón. “Az én kerítésemre azt írták, hogy takarodjak a testvérem után Kanadába” – mondta Lakatos Zoltán, a kisebbségi önkormányzat vezetője a sosinet.hu-nak.

Zoltán öccse Kanadában él, és az ő házára azt írták, hogy ne jöjjön haza, mert kinyírják – mondta Lakatos Zoltán, aki szerint az eset összefüggésbe hozható azzal, hogy már 18 éve ö a Roma Nemzetiségi Önkormányzat vezetője, és ez idő alatt háromszor volt Forrón is képviselő. „Engem és az öcsémet akarnak félre tenni, mert sokszor rajtunk, romákon múlik a választások kimenetele. De ha megölnek, akkor sem megyek el, ez a hazám, itt születtem, ha meg kell halni, akkor itt halok meg. Persze, az ember a legjobban a családját félti, a gyerekek annyira megijedtek, hogy nem mernek kijönni a házból – mondta Lakatos Zoltán, majd arra emlékeztetett, hogy a romák elleni gyilkosságsorozat is hasonló feliratokkal kezdődött. A kisebbségi vezető azt fontolgatja, hogy faluőrséget szervez, ugyanakkor számít a rendőrség segítségére, akik megígérték, hogy gyakrabban járőröznek a környéken.

A megyei rendőr-főkapitányság szerint négy család házának falára, valamint a település üdvözlő táblájának hátoldalára ismeretlenek festékszóró spray-vel „kihívóan közösségellenes, uszító tartalmú feliratokat rajzoltak”, ezért az Encsi Rendőrkapitányság büntetőeljárást indított, és közösség tagja elleni erőszak gyanúja miatt nyomoz.

További cikkek a rovatból
Ösztöndíj miskolci roma egyetemistáknak
Hit és Közösség címmel indított projektet a Görögkatolikus Cigány Szakkollégium Miskolcon. A működéshez közel 200 millió forint uniós támogatást kaptak az Új Széchenyi Terv pályázatán, amit a következő két és fél évben lehet felhasználni.
Ökölvívó akadémia roma fiataloknak
Ökölvívó akadémiát hoztak létre a szolnoki Hegedűs András Szakiskolában, ahol így tizennégy hátrányos helyzetű, roma származású fiatal tanulhat és sportolhat.
Álláshelyek, közfoglalkoztatás és romaprogram
Összesen 101 pályakezdő foglalkoztatásához nyújtott támogatást a Komárom-Esztergom megyei munkaügyi központ az “Első munkahely garancia pályakezdőknek” országos program keretében április közepéig, az összeg meghaladta a 73 millió forintot. Erre az évre még kétszer ennyi támogatást terveznek.
Fórum a romák helyzetéről
A romák helyzete volt a témája annak a fórumnak, amelyet a Völgységi Közéleti Klub szervezett Bonyhádon.
Roma nőket oktatnak Apátfalván
Szakképzést, majd elhelyezkedési lehetőséget kínál roma nőknek az a program, amelyet Apátfalván mutattak be. A projekt uniós támogatással valósul meg.
LMP: a tönk szélén a magyar felsőoktatás
Az Orbán-kormány két kézzel szórja a pénzt a felesleges presztízsberuházásaira, mint például a Ludovika Campusra, miközben megszorításaival a tönk szélére sodorja a felsőoktatást, a vidéki főiskolákat pedig elsorvasztja - mondta Osztolykán Ágnes, az LMP képviselője, aki a vidéki felsőoktatás jelenéről és jövőjéről tartott előadást Szombathelyen.
Hozzánk költözött a szélsőjobbos svéd pártvezető
Magyarországra költözött a Svéd Demokraták (SD) volt második embere - tudatta a svd.se hírportál.
Hamarosan lezárják a Bayer-ügyet
Az eljárás még folyamatban van, a lezárást jelentő döntést - a tényállás megfelelő tisztázását követően - a közeljövőben, minden valószínűség szerint a jövő heti tanácsülésen hozza meg a testület.
Svájci segítség a csereháti filmeseknek
Saját hangján szólalhat meg a Cserehát.
Ombudsman: kulturális változás kell a toleránsabb társadalomhoz
Az alapvető jogok biztosa szerint kulturális változás szükséges a toleránsabb társadalmi légkör kialakulásához.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink