Hírek

Romák a rendszerváltás utáni Magyarországon

2013. február 6. | GGy

Idén is lesz Romakép Műhely a Docuart moziban. A február 13-án kezdődő filmklub megújul, és Emlékezet, identitás címmel, a rendszerváltás utáni időszak roma kulturális, művészi, közéleti teljesítményeivel foglalkozik majd.

A romák ábrázolásánál alkalmazott dokumentumfilmes megközelítéseket elemezték 2011-ben, majd pedig az „identitás feletti kontroll visszaszerzésének” lehetséges módjait vizsgálták.
A szervezők idén is hasonló szempontok szerint válogatják ki a filmeket, és szervezik az azokhoz kapcsolódó beszélgetéseket, de most a hangsúly a rendszerváltás utáni időszak roma kulturális, művészi, politikai teljesítményein lesz. A bemutatandó alkotásokban, illetve a vendégek között olyanok szerepelnek, akik meghatározó alakjai, élvezői vagy esetleg elszenvedői voltak a demokratikus átalakulásnak. A nézők a kortárs művészek szemszögéből láthatják az eredményeket, és képzelhetik el a lehetséges folytatást.

Az első találkozó, amely az Átmenetek filmje címet viseli, február 13-án, este hatkor lesz, és Szederkényi Júlia Paramicha, vagy Glonci, az emlékező (1993, 87’) című filmjét láthatják az érdeklődők.

A belépő 600 forint, diákoknak és nyugdíjasoknak 450 forint.

További cikkek a rovatból
Ösztöndíj miskolci roma egyetemistáknak
Hit és Közösség címmel indított projektet a Görögkatolikus Cigány Szakkollégium Miskolcon. A működéshez közel 200 millió forint uniós támogatást kaptak az Új Széchenyi Terv pályázatán, amit a következő két és fél évben lehet felhasználni.
Ökölvívó akadémia roma fiataloknak
Ökölvívó akadémiát hoztak létre a szolnoki Hegedűs András Szakiskolában, ahol így tizennégy hátrányos helyzetű, roma származású fiatal tanulhat és sportolhat.
Álláshelyek, közfoglalkoztatás és romaprogram
Összesen 101 pályakezdő foglalkoztatásához nyújtott támogatást a Komárom-Esztergom megyei munkaügyi központ az “Első munkahely garancia pályakezdőknek” országos program keretében április közepéig, az összeg meghaladta a 73 millió forintot. Erre az évre még kétszer ennyi támogatást terveznek.
Fórum a romák helyzetéről
A romák helyzete volt a témája annak a fórumnak, amelyet a Völgységi Közéleti Klub szervezett Bonyhádon.
Roma nőket oktatnak Apátfalván
Szakképzést, majd elhelyezkedési lehetőséget kínál roma nőknek az a program, amelyet Apátfalván mutattak be. A projekt uniós támogatással valósul meg.
LMP: a tönk szélén a magyar felsőoktatás
Az Orbán-kormány két kézzel szórja a pénzt a felesleges presztízsberuházásaira, mint például a Ludovika Campusra, miközben megszorításaival a tönk szélére sodorja a felsőoktatást, a vidéki főiskolákat pedig elsorvasztja - mondta Osztolykán Ágnes, az LMP képviselője, aki a vidéki felsőoktatás jelenéről és jövőjéről tartott előadást Szombathelyen.
Hozzánk költözött a szélsőjobbos svéd pártvezető
Magyarországra költözött a Svéd Demokraták (SD) volt második embere - tudatta a svd.se hírportál.
Hamarosan lezárják a Bayer-ügyet
Az eljárás még folyamatban van, a lezárást jelentő döntést - a tényállás megfelelő tisztázását követően - a közeljövőben, minden valószínűség szerint a jövő heti tanácsülésen hozza meg a testület.
Svájci segítség a csereháti filmeseknek
Saját hangján szólalhat meg a Cserehát.
Ombudsman: kulturális változás kell a toleránsabb társadalomhoz
Az alapvető jogok biztosa szerint kulturális változás szükséges a toleránsabb társadalmi légkör kialakulásához.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink