Beszélgessünk

Mi szükség a Roma Clubra?

2013. február 11. | Black Joe

Nincs felemelkedés roma értelmiség nélkül – állítja Vadászi István, a Roma Club szervezet egyik alapítója. A civil mozgalom számos kezdeményezése bizonyítja, hogy szükség van az összefogásra és a társadalmi párbeszédre.

Honnan jött a Roma Club ötlete?

– A Facebookon kezdődött minden. A nevén nem kellett sokat gondolkodnom, mert az elsődleges cél az volt a számomra, hogy olyan közösségi oldalt hozzak létre, amelynek tagjaival később találkozunk is. Az első bejegyzés után pár hónappal Cegléden vonult fel a Gárda, mi pedig a Facebook csoport tagjaival úgy döntöttük, hogy tiltakozásul tüntetést szervezünk a Bazilika elé. A sikeres akció egyik következménye lett a Roma Club Alapítvány, hiszen láttuk, hogy nagy az igény egy új, másképpen kommunikáló roma közösségre. Megtiszteltetés a számunkra, hogy az egyik alapító Choli Daróczi József volt, Rózsa Mónika és Berki Judit mellett.

Milyen fontosabb rendezvényeitek voltak?

– Az elsőt, a „No Racism – Láss!” villámakciót, ugye, tavaly ősszel rendeztük a Bazilikánál, és akkor édesanyák, nagymamák, kislányok, nyugdíjasok is tiltakoztak az intolerancia és a gyűlölködés ellen. A célunk az volt, hogy felhívjuk a figyelmet az egyre terjedő fasiszta eszmékre, és a társadalom felelősségére. Színművészek, sportolók, énekesek, közszereplők adtak nyomatékot az üzenetünknek. A Vadrózsák Néptánc együttes vezetésével együtt táncoltunk, kéz a kézben, vakok, rokkantak, kerekesszékesek.
A következő fontos eseményünk a „Roma kutatások és azok hatásai” című konzultációnk volt, amelynek apropóját Jeszenszky Géza oslói magyar nagykövet tankönyve, és az abban írtak miatt kialakult vita adta. Az eszmecserén vagy négyszáz egyetemi hallgató vett részt. Fontosnak tartottuk, hogy találkozhatnak a roma közösség tagjai, valamint a leendő kutatók, orvosok, rendőrök, pedagógusok, mert meggyőződésünk, hogy a mai kiélezett helyzetben az ilyen és ehhez hasonló kérdésekre és problémákra együtt kell választ, illetve megoldást találnunk.
Az újabb konzultációnk a „Roma integrációs program múltja és jövője” címet kapta, és a magyarországi projektek eredményeit és kudarcait vitatta meg.

Bebizonyosodott, hogy szükség van a Roma Clubra?

– Az elmúlt fél év komoly sikerei azt bizonyítják, hogy szükség van a mi újfajta kommunikációnkra. Kényes témákhoz nyúlunk, és a feldolgozáshoz azt a tudást használjuk, amit eddig elsajátítottunk. A meghirdetett programjainkat sikeresen végigvittük, olyan területen és úgy mozogtunk, ahogy az még szokatlan Magyarországon, és a jelek szerint igény van arra, amit csinálunk.

Miben különböztök a többi roma szervezettől?

– Nem szeretném a többieket értékelni, nekem az a fontos, hogy mi mit teszünk. Az lenne a jó, ha saját magunkat nem nekem kellene megbírálni. Abban azonban biztos vagyok, hogy a jó csapat az alapja mindennek, meg persze a kreatív gondolkodás. Ha ez megvan, akkor később is sikeres lesz a Roma Club.

Kiknek szólnak az üzeneteitek?

– Mindazoknak, akik erre nyitottak. Mi kinyitogatjuk az ajtókat, és olyan terepre „visszük be” az embereket, ahová eddig nem nagyon volt módjuk belépni. Ilyen volt például a Jeszenszky-konzultáció, amely üzenet volt mindenki számára, a tudósok, a romák, a nem romák, és a nemzetközi közvélemény számára egyaránt.

Mik a terveitek?

– Konzultációt kéthavonta tartunk, a következő március végén lesz. A téma most is kényes, hiszen a romák kanadai kivándorlásával foglakozunk majd. Aztán szeretnénk egy új partnerségi formára felhívni a figyelmet: közös gondolkodásra és cselekvésre invitáljuk a magyarországi civil szervezeteket. A Magyarországi Civil Unió (MCU) célja az, hogy minél több civil szervezetet – alapítványt, egyesületet, szervezetet, céget – fogjon össze, és egy közösen megalkotott együttműködési szerződés mentén nyomást gyakoroljon a mindenkori kormányzatra, a civil szférára, a sajtóra, a társadalomra, miközben példát mutat a programjaival, a sikeres pályázatainak az eredményeivel. Céljaink eléréséhez szakembereinkből országos hálózatot hoztunk létre, amelynek tudását, tapasztalatait igénybe lehet venni a helyi programok kialakításához. Hiszen gondolkodni bárhol és bármikor érdemes, de cselekedni mindig helyben érdemes. Van országos marketing munkacsoportunk, amely kialakítja az alapítvány arculatát, sőt lesz egy olyan kézikönyv is, amelynek az előírásait betartva egységes képet alakíthatunk ki magunkról. Lesz új logónk, a honlapunkat pedig folyamatosan fejlesztjük, hogy sok hasznos információval lássuk el azokat, akik kíváncsiak ránk. A tevékenységünket bemutató anyagokat több nyelvre lefordítjuk, így amit csinálunk, más országok hasonló szervezetei számára is elérhetővé válik, egyben segítjük egy nemzetközi hálózat kialakítását.
Az Országos Roma Club Munkacsoport elsődleges feladata az, hogy bemutassa az alapítványunk által indított kezdeményezéseket és programokat, de emellett segíti a helyi kezdeményezéseket, modell értékű projekteket indít. Ezzel karakteresebbé teszi a klubéletet, megerősíti a partnerséget építő, közösségfejlesztő szemléletű kezdeményezéseket, valamint a hálózati törekvéseket.

További cikkek a rovatból
Cigány munkaerők a hazai szőlőkben Cigány munkaerők a hazai szőlőkben
Az utóbbi években igen sokszor látogathattam el sokszínű, érdekes borvidékeinkre. Természetesen nemcsak a szakmai dolgokról – fajtaválaszték, az évjáratok sajátosságai, hordóhasználat – érdeklődöm, de sosem felejtek el rákérdezni arra, hogy a borvidékeken élő nagyrészt munkanélküli, hátrányos helyzetű cigányságot tudják-e foglalkoztatni. Fontos a kérdés, hiszen gyakran mondják a borászok, hogy kevés az ember, aki elvégezné a munkát a szőlőben és a pincészeteknél. Mi pedig jól tudjuk, hogy a munkanélküli is sok.
Báj és vasakarat Báj és vasakarat
A Roma Hungaricum Állami Művészegyüttes PR managere és művészeti szervezője kedves és közvetlen jelenség. Mindig jókedvű, sugárzik belőle az energia. Lakatos Lejlát eddig mindig a zenekar történéseiről, külhoni és hazai terveiről faggattuk Balog Zsolt kollégámmal, ezúttal őt magát szeretnénk bemutatni, hogyan került a táncművészettől a pedagógus életen keresztül a legfőbb szervezői pozícióba.
Vasgyúrás Kelemen Barnabással Vasgyúrás Kelemen Barnabással
Már elég hosszú ideje próbálkozom, hogy személyesen találkozhassak a Kossuth- és Gramophone- (és még sok más) díjas fiatal hegedűművésszel, Kelemen Barnabással. Eddig valahogy nem jött össze, Barna ugyanis nemcsak hazánkban örvend rendkívüli népszerűségnek, hanem a földgolyó számos más pontján is, ami rengeteg utazással jár. Néhány azonban az edzőteremben valaki gyúrta mellettem a vasat, az arca ismerős, de hirtelen nem tudtam, honnan. Aztán derengeni kezdett, és rákérdeztem: nem te vagy véletlenül Kelemen Barnabás?
Szertartások a halál után egy cigány családban Szertartások a halál után egy cigány családban
Eddig csak tanítottam erről a témáról. Néhányszor átéltem közeli családtagomnál a rítusokat, és végig is követtem őket, de soha nem váltam még szerves részévé.
Borok és történetek – Rosivall László professzorral Borok és történetek – Rosivall László professzorral
Rendhagyó találkozás az a mostani. Nem is igazán a sztorizásról szól, mint a többi írás ebből a sorozatból, inkább szakmai jellegű. De Rosivall László személyisége, közvetlensége még a bor egészségügyi hatásainak témáját is izgalmassá teszi. Tanú erre számos előadásának közönsége, emberek, akik igazán nem is igazán érdeklődtek korábban ilyesmi iránt.
Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós
Még ha személyesen nem is, de Orsós Robit már a képzés előtt is ismertük mindannyian a köztévé híradójából. Jól felismerhető orgánum, profi stílus, karakteresség. Bár régebben nem volt sok lehetőségünk a beszélgetésre, mert a továbbképzés után Robi rendszerint rohant a stúdióba. A mai napig is nagyon elfoglalt, de szerencsére szakított rám egy kis időt…
Kovács Ilona fájó emlékére Kovács Ilona fájó emlékére
Két napja hívott telefonon. Szégyelltem is magam, mert én szoktam őt hívni, hogy ne neki kelljen költsége, de most ő keresett előbb. Visszahívtam gyorsan. Napok óta nem beszéltünk, ami ritkaság, mert szinte mindennap hívom, de: Mostanában napi húsz órát dolgozom, s aludni sincs időm – magyarázkodtam.
Megy a fesztivál Megy a fesztivál
Beszélgetés Szilvási István rendezvényszervező, zenésszel Aki a szavak embere, azzal nem könnyű interjút készíteni, mert legszívesebben ő vinné a beszélgetés fonalát. Nyíltszívű, mindenki iránt nyitott ember. Különleges képességét, mely a munkájának alapfeltétele, mesteri szinten űzi: tud szeretni és meg tudja szerettetni magát bárkivel. Érti az emberek nyelvét, nyelvi korlátok nélkül. Képes hatni rájuk. Ha nekem kéne megnevezni a szakmáját, azt mondanám: hangulatmester. Mások zenekarvezetőként, menedzserként, alapítványvezetőként, rendezvényszervezőként vagy éppen családapaként, álmodozó örök fiatalként beszélnek róla.
Női szerepek egy cigány közösségben Női szerepek egy cigány közösségben
Elérkezett az ideje, hogy egy igazi roma nőt kérdezzek, Suha Nikolett jogászt az ő tradícióiról, szokásairól és családban elfoglalt szerepéről. Válaszai semmiképpen sem általánosíthatók, csupán általuk betekinthetünk az ő és családja életébe.
Gasztroangyalok a láthatáron Gasztroangyalok a láthatáron
Végre itt vannak a mi gasztroangyalaink! Alig vártam, hogy végre kérdezhessem őket, mert én is szenvedélyesen szeretek főzni, és régóta rebesgetik, hogy Tonte Barbara és Budai Zsani új gasztroblogot indít. El sem tudom képzelni, két ilyen tanult és világlátott fiatal lány vajon mit művel a konyhában, ha hozzáteszik a cigány szakácstudáshoz a különböző népek ízeit és kultúráját. Mindenesetre nagyon várom már az első recepteket és a kóstolót.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink