KomolyanVideók

Európai roma integrációs program indult Tarnabodon

2013. február 12. | GGy

Nyolc országot érintő roma integrációs programot koordinál a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) az Európai Unió támogatásával. A referenciatelepülésének tekintett Tarnabod elektronikai bontóüzemébe látogattunk el.

A PAIRS (Effective Programmes for the Active Integration/Inclusion of the Roma in South-East Europe) programban azokat a jól bevált gyakorlatokat, módszereket gyűjtik össze, amelyek működőképesek és hatékonyak a romák integrációjában, felzárkóztatásában. A résztvevő civil és állami szervezetek célja, hogy javaslatokat fogalmazzanak meg a következő uniós költségvetés hatékony felhasználására – olvasható a Szeretetszolgálat weboldalán.

Vecsei Miklós, a Máltai Szeretetszolgálat alelnöke a PAIRS program nemzetközi nyitókonferenciáján kifejtette: “Nem igaz, hogy a cigány emberek nem szeretnek dolgozni! Sorban állnak a munkáért. Amikor elindítottuk az elektronikus hulladékot feldolgozó üzemet Tarnabodon, 30 munkahelyre százhúszan jelentkeztek. Tarnabodon sokáig kellene keresni, hogy találjunk olyan embert, aki nem akar dolgozni. Persze mindig lesznek olyan emberek, akik a margón kívül élnek, de ha mindig csak őket mutatjuk meg, akkor a többség azt hiszi, hogy csak ők léteznek” – utalt a média és a döntéshozók felelősségére. “Itt az emberek száz kilométert is megtesznek naponta, hogy eljárjanak dolgozni” – folytatta. “Hajnalban kelnek, hogy munkába induljanak. A magyarországi cigányok ki vannak éhezve a munkára. Szeretnének jó apák, jó anyák lenni, szeretnék szép ruhába öltöztetni a gyerekeket, és nyaralni vinni őket, ugyanúgy, mint bárki más”.

Vecsei Miklós szerint a projekt másik fontos eleme, hogy a szociális területen dolgozó szakemberek egymás programjait megismerve a terepen tanulhatnak egymástól. Az egyik ilyen jó példa lehet a Tarnabodon működő elektronikus hulladékot feldolgozó üzem, amelyet a helyszínen ismerhettek meg a szakmai előadásokat követően a szakemberek.

Tarnabodon már egy évtizede folytat integrációs tevékenységet a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A program a Befogadó falu projekttel kezdődött, amelynek keretében hajléktalan családok telepedtek le a községben. Azóta játszóház, tanoda, elektronikai bontóüzem létesült a településen, és a Máltai Szeretetszolgálat működteti a falu óvodáját és iskoláját is.


szólj hozzá: Európai roma integrációs program indult Tarna

További cikkek a rovatból
És változunk És változunk
Minden évben összefoglalót készítek az évemről. Ó, ha tudnátok, kedves Olvasók, mennyi minden nem kerül bele az efféle összegzésekbe, amiket közreadok. Még csak pont-pont-pont formájában sem írok le dolgokat. Hogy miért? Önmegtartóztatás – egész jó szöveg ugye? Nem írok le olyan dolgokat, amikről nem érzem, hogy az én történeteimen túlmutatva hasznosak lehetnek mások számára is. Meg hát az én vívódásaim nem tartoznak senkire, a mámorom meg, ki tudja, mire ingerelne másokat...
KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK
Roma és nem roma gyerekek divatterveit és ruháit mutatták be Budapesten. Az Amaro Trajo Alapítvány Varga Erika és a Romani Design szakmai vezetésével a roma kultúra hagyományait is bemutató kreatív-művészeti kurzust indított, amelyen több iskola diákjai vehettek részt a fővárosban és vidéken is. Olyan roma és nem roma fiatalok tanulhattak a program keretében, akiket érdekel a divattervezés.
Árverés Szintikéért Árverés Szintikéért
Árverésre bocsátják díjukat az V. Romani Filmfest győztesei. A Mosoly című dokumentumfilmmel Zsiga Ottó és Jánoska István első helyezést ért el a Romani Filmfesztiválon. A történet a nyolcéves Szikszai Szintiáról szól, aki kétszer tért vissza a bölcsőhalálból. Súlyos epilepsziát kapott, és az agysejtjeinek hetvenöt százaléka elhalt. A film az ő és az édesanyja mindennapos harcát mutatja be az életért.
Álmunk – filmbemutató és beszélgetés Álmunk – filmbemutató és beszélgetés
Az Álmunk című film roma és nem roma újságírók alkotása, amely a Romák - itthon Európában nemzetközi projekt keretében készült. A Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában megfilmesített történetek egy-egy roma embert vagy közösséget mutatnak be korszerű multimédiás módszerekkel.
Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban
Roma táncosok, zenészek, képzőművészek és filmkészítők mutatkozhattak be a hétvégén a Bethlen Téri Színházban. A rendezvényt a Roma Ellenállás napjára emlékezve szervezte meg a Színház vezetése. Nézze meg videónkat!
Új helyen a KuglerArt Új helyen a KuglerArt
Új helyre, a Sütő utcába költözött a KuglerArt. Az első szalonesten a nemrég elhunyt Balogh Balázs Andrásra és feleségére, Oláh Jolánra emlékeztek, családtagokkal, barátokkal közösen. Az esten a Szalon Színház művészei szórakoztatták a közönséget.
Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014) Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014)
A magyar cigányzenei és művészeti életben fogalom Buffó neve. Védjegy. A jó ízű, karakteres, kifejező hegedűjáték védjegye. Sokat tett azért, hogy hazánkon kívül is hírét vigye ennek a fontos hungarikumnak, a magyar nótának. Balog Zsolt kollégámmal sokszor készíthettünk vele interjút, legutóbb a Holland–Magyar Nóta Foundation koncertjén, a holland rezidencián. Nagyon nagy lelkesedéssel beszélt a kezdeményezésről, mely azon dolgozik, hogy életben tartsa a magyar cigányzenét. Sugárzott róla, hogy teljes szívvel harcol ezért az ügyért. Nekünk is sok erőt adott, ahogy ehhez a kérdéshez állt. Nem gondoltam volna akkor, hogy néhány rövid hónap múlva már csak emlékére fogok írni. Buffó Rigó Sándor 65 évesen hunyt el vasárnap. Isten nyugosztalja. Életútjának fölidézésével tisztelgünk emléke előtt.
Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás
Sorozatunkban olyan népszerű emberekre hívjuk fel a figyelmet, vagy olyanokra emlékezünk — akár különösebb apropó nélkül –, akik a világ előtt a magyarok hírnevét öregbítették, és csak mi hangsúlyozzuk ki, hogy magyarok és romák. Sportolók, művészek, vagy ahogy hozzáfűzni szokás: kőfaragók és balett-táncosok. Most Rigó Jánosra emlékezünk.
Életmenet Életmenet
Azt mondom el, amit én láttam, és nem azt, amit a hírekben olvashattak: ki beszélt, hol, mikor, hova utazik, kinek fejezi ki az elismerését, a részvétét… Erre ott vannak a hírportálok.
Fényerdők Fényerdők
A Petőfi Irodalmi Múzeumban március 21-től látható Világok útjain tárlat főleg portrékból áll, roma emberekkel a középpontban. A fotós Molnár Zoltán, aki bejárta Európát. A kiállítás gerincét főleg Erdélyből és Magyarországról származó felvételek alkotják, de készültek képek Montenegróban, egy koszovói roma telepen muzulmán cigányokról, Makedóniában, Bulgáriában egy roma esküvőn, és Dél-Franciaországban is. A fotókból korábban készült egy kötet is, Fényerdők címmel.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink