Műsoraink a Civil RádióbanRádiós műsorok

Sosi roma magazin-Civil Rádió/24.

2013. február 14. | Botos Nikolett
  • Alázat és vasakarat. Ezen tulajdonságainak köszönheti Járóka Antal Sándor, hogy egy meglehetősen nehéz élethelyzetből talpra állt, és továbbra is rendíthetetlen szószólója és művelője egy rendkívül értékes hungarikumnak, a magyar cigányzenének. Klasszikus zenei tanulmányai befejeztével világossá vált a számára, hogy ez az ő műfajba, és folytatni akarja azokat a hagyományokat, amelyeket édesapja, Járóka Sándor is képviselt. A fiatal művész életében fontos az Istenben való hit, sikereinek titka pedig, hogy két erős nő áll mögötte, két Anna: a felesége, valamint a négyéves kislánya.
  • Oláh Dezső édesapja nyomdokaiba lépve, klarinétos szeretett volna lenni gyermekként. apja viszont feltételhez kötötte azt hogy Dezső
    elkezdjen klarinétozni, még pedig ahhoz, hogy előtte jól meg kell hogy tanulnia zongorázni.
    A lelkes kisfiú szorgalmasan gyakorolt a zongorán hogy egy nap klarinéton játszhasson, és szinte észrevétlenül beleszeretett a billentyűs hangszerbe. Idővel kiderült, hogy különleges tehetsége van a zongorázáshoz, így adottá vált számára hogy zongorista lesz. Már egész fiatalon vonzotta a jazz világa, így középiskolai tanulmányai után a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz zongora szakán tanult tovább. Ma már elismert jazz zenész,  az Oláh Dezső trió vezetése mellett számos egyéni és zenekari produkcióban vesz részt, mindemellett pedig folyamatosan komponál.

  • Balázs János már kiskorában tudatosan tervezte a jövőjét. Elhatározta, hogy akkortól számítja majd zenei pályáját, amikor nemzetközi szinten is komoly sikert ér el. Ennek ismeretében állítjuk, hogy Balázs János karrierje 2005-ben, 16 évesen kezdődött, amikor megnyerte a pécsi Nemzetközi Liszt Ferenc zongoraversenyt. Ennek a versenynek ő volt a legfiatalabb győztese.

    Az ezt követő években sorra söpörte be négy nemzetközi verseny első díját, és elkezdődött a jelentős nemzetközi karrier, amelyet a fiatal művész jól kezelt. Tűrte a szakma terheivel járó lemondást, és mivel már kiskorában eltervezte a művészi életpályát, hű maradt terveihez. A győzelmi sorozatot követően zsinórban kapta a meghívásokat, játszott Európa nagyvárosaiban.

  • Kállai Ernő felmenői a magyar-cigányzenei műfaj jeles képviselői hazánkban és az egész világon. Ernő már néhány évesen ügyesen játszott kis hegedűjén, majd 6éves korában közös döntést hoztak szüleivel, miszerint klasszikus zenét szeretne tanulni, és abban kiteljesedni. A tehetséges kisfiú rohamléptekben fejlődött, tizenéves kora elején már a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem különleges tehetségek szakosztályán tanult, és közben rengeteg hazai és nemzetközi kurzuson vett részt. Az egyik ilyen alkalommal Itzakh Perlmann hegedűművésznek játszott, aki olyan tehetségnek találta Ernőt, hogy felajánlotta neki, hogy tanuljon nála a Juliard Zeneművészeti Egyetemen. Kállai Ernő élt a lehetőséggel, megszerezte diplomáját, jelenleg ugyanabban az intézményben a mesteri címért hajt miközben számtalan koncertet ad az Egyesült Államokban, itthon és sokfelé a világon. Tervei között az is szerepel, hogy hazájába visszatérve adja át a fiatalabbaknak a New Yorkban megszerzett tudást.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

További cikkek a rovatból
Sosi roma magazin-Civil Rádió/32.
- Bari Károly 60. születésnapját ünnepelték a közelmúltban, a Roma Parlamentben. Mi is részt vettünk az eseményen. - Csonka Andreas neve sokak számára csenghet ismerősen a Megasztárból. Kíváncsiak voltunk arra, hogy mi történt vele azóta. - Telt ház előtt mutatták be a közelmúltban, a Vörösmarty moziban a Független Színház Tollfosztás című darabjának filmes változatát. A Sosi a helyszínen járt. - Nagy Istvánnal a Karaván Família zenekar vezetőjével beszélgetünk arról, hogy milyen szerepet tölt be az életében nem romaként a roma kultúra
Sosi roma magazin-Civil Rádió/31.
- Egy éves lett a C-street Rádió. A vezetővel, Jánoska Istvánnal beszélgetünk - Roma művészek együttműködésével megalakult egy roma kulturális centrum Budapesten - Nagy sikere volt a roma ételeknek a szentendrei Skanzenben megrendezett Borünnepen. Munkatársunk a helyszínen járt. - Évadnyitó Gálaestet tartott a Roma Hungarikum Állami Művészegyüttes a Nemzeti Színházban, ahová mi is ellátogattunk.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/30.
- Roma művészek együttműködésével megalakult egy roma kulturális centrum Budapesten - Nagy sikere volt a roma ételeknek a szentendrei Skanzenben megrendezett Borünnepen. Munkatársunk a helyszínen járt. - Radics Zsolt sokat köszönhet a Polgári alapítvány roma fiatalokat segítő tehetségmentő programjának. Hogy miről is szól ez a program, műsorunkból megtudhatják. - A közel egy éves Rigó Rádió létrehozta zenekarát, és ezzel egyidőben új szignál is született. A Jövőbeli tervekről beszélgettünk a tagokkal.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/29.
- Fellépett a BudapestBár Londonban az olimpia előtt - Készül Magyarország első cigány színpadi show műsora, ahová szereplőket keres az Esélyt a Kibontakozásra Kulturális és Szociális Alapítvány. Ezt követően két hegedűművésszel, elsőként - Dénes László Hegedűművész és hegedűtanárral beszélgetünk, majd - Lugosi Tibort hallhatják. Műsorunk végén a C-Street Rádió változásairól kérdezzük a vezetőt, Jánoska Istvánt.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/28.
- Csonka Andreas neve sokak számára csenghet ismerősen a Megasztárból. Kíváncsiak voltunk arra, hogy mi történt vele azóta. - A nem rég alakult Balog Brothers két tagjával beszélgettünk a közeljövőben megjelenő lemezükről. - Vajda Norbert hegedűművésszel beszélgetünk Libanoni munkásságáról - Szigetcsépen járunk a Gál pincészet boraira voltunk kíváncsiak. - Rácz Béla, vagy másnéven VV Béci a Viva Comet egyik győztese lett. Többek között erről is beszélgettünk vele.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/27.
- Minden évben augusztus 2-án emlékeznek meg a roma holokauszt áldozatairól. A fővárosban az idetartozunk facebook-csoport szervezi az ünnepséget. - Nagy Istvánnal a Karaván Família zenekar vezetőjével beszélgetünk arról, hogy milyen szerepet tölt be az életében nem romaként a roma kultúra - Nemzetközi Vajdatalálkozót rendeztek a hétvégén, Budapesten. A Sosi a helyszínen járt. - Rácz Béla, vagy másnéven VV Béci a Viva Comet egyik győztese lett. Többek között erről is beszélgettünk vele.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/26.
- Radics Béla még csak hét éves, de a Csillag Születik című műsorban a produkciójára sokan emlékeznek még. A táncos lábú kisfiúval beszélgetünk. - Tarnaleleszen jártunk, ahol nagyon magas a munkanélküliség. A 70%-ban romák által lakott település lakóival beszélgettünk. - Rácz Béla, vagy másnéven VV Béci a Viva Comet egyik győztese lett. Többek között erről is beszélgettünk vele. - Holnap, vagyis 2012. július 19-én kezdődik a Si Love is Love Fesztivál. Hogy milyen programokkal várják az érdeklődőket, műsorunkból megtudhatják.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/25.
- Nagy Istvánnal a Karaván Família zenekar vezetőjével beszélgetünk arról, hogy milyen szerepet tölt be az életében nem romaként a roma kultúra - Ezt követően Járóka Antalt ismerhetik meg. - Oláh Dezső jazz zongoristával beszélgetünk pályafutásáról - Radics Gigi, a hatodik megasztár győztese nyitotta meg a Madách Musical Tánciskola évzáróját. A sosi a helyszínen járt.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/22.
- Meg van az idei év bárzongoristája. A sosi a helyszínen járt. - Szigetcsépen járunk a Gál pincészet boraira voltunk kiváncsiak. - Oláh Vilmos hegedűművésszel beszélgettünk - Húsz éve vár befejezésre Berlinben a Nemzetiszocialista rezsim alatt meggyilkolt szintik és romák emlékműve. Az Európai Roma Kulturális Alapítvány célja, hogy végre méltó módon elkészülhessen az alkotás.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/20.
- Romákkal kapcsolatos sztereotípiákat járták körbe a közelmúltban megrendezett Romakép Műhely tematikus estjén a DocuArt-ban. - Azután Kállai Gildát ismerhetik meg, aki nagyon szeret festeni. Érzéseit jeleníti meg festményein, és aki rájuk néz, nem mondja meg róluk azt, hogy Gilda nem tanult festészetet. - Gazdálkodj Okosan a valóságban. A közismert társasjáték torzításaként a valós életre átalakítva készült el ez a játék. Itt nem meggazdagodni kell, hanem túlélni. - Csak a szél című előadás díszbemutatóján jártunk, és a fogadtatásról érdeklődtünk. - Majd Balázs Jánost ismergetik meg, a fiatal zongoraművész, 23 kora ellenére, már igen nagy sikereket ért el.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink