Hírek

Gallery8 – Roma kortárs művészeti galéria Budapesten

2013. február 19. | GGy

Gallery8 néven kortárs roma képzőművészeti galéria nyílt a budapesti Mátyás téren. Az Európai Roma Kulturális Alapítvány (ERCF) gondozásában kialakított új művészeti tér fiatal roma képzőművészeknek ad bemutatkozási lehetőséget.

A Gallery8 „stratégiai” helyszínen nyílt meg a közelmúltban, a nyolcadik kerület szívében, a Mátyás téren. A szervezők szerint a kiállító helyiség 45 négyzetméternyi „szerény tere” politikailag független és gazdaságilag fenntartható. A Gallery8 oly módon szeretné támogatni a roma közösséget, hogy lehetővé teszi az alkotások létrehozását, bemutatását és értelmezését – mondta az alapítvány kurátora, Junghaus Tímea. Az Európai Roma Kulturális Alapítvány (ERCF) közreműködésével megteremtett hely ilyen módon küzdene a romákat sújtó negatív sztereotípiák és előítéletek ellen. Megálmodói interkulturális térként képzelik el, ahol helyet kap a romák és nem romák közti együttműködés és eszmecsere, a kísérletezés, a kreativitás, új alkotásokat és megoldásokat hozva ezzel a békés együttélés érdekében.

A Gallery8 a fiatal roma tehetségek, művészek, művészeti szervezők, menedzserek és vállalkozók képességére, munkájára számít, és segíti őket, hogy ezáltal sikeressé és elismertté váljanak, hogy kapcsolatokat építhessenek ki és együttműködhessenek más szervezetekkel Európában és Európán kívül. Az alapítvány munkatársai szerint a Gallery8 olyan térré válhat majd, amelyben kellőképpen kibontakozhatnak a roma kortárs művészet legújabb gondolatai, irányzatai.

További cikkek a rovatból
Ösztöndíj miskolci roma egyetemistáknak
Hit és Közösség címmel indított projektet a Görögkatolikus Cigány Szakkollégium Miskolcon. A működéshez közel 200 millió forint uniós támogatást kaptak az Új Széchenyi Terv pályázatán, amit a következő két és fél évben lehet felhasználni.
Ökölvívó akadémia roma fiataloknak
Ökölvívó akadémiát hoztak létre a szolnoki Hegedűs András Szakiskolában, ahol így tizennégy hátrányos helyzetű, roma származású fiatal tanulhat és sportolhat.
Álláshelyek, közfoglalkoztatás és romaprogram
Összesen 101 pályakezdő foglalkoztatásához nyújtott támogatást a Komárom-Esztergom megyei munkaügyi központ az “Első munkahely garancia pályakezdőknek” országos program keretében április közepéig, az összeg meghaladta a 73 millió forintot. Erre az évre még kétszer ennyi támogatást terveznek.
Fórum a romák helyzetéről
A romák helyzete volt a témája annak a fórumnak, amelyet a Völgységi Közéleti Klub szervezett Bonyhádon.
Roma nőket oktatnak Apátfalván
Szakképzést, majd elhelyezkedési lehetőséget kínál roma nőknek az a program, amelyet Apátfalván mutattak be. A projekt uniós támogatással valósul meg.
LMP: a tönk szélén a magyar felsőoktatás
Az Orbán-kormány két kézzel szórja a pénzt a felesleges presztízsberuházásaira, mint például a Ludovika Campusra, miközben megszorításaival a tönk szélére sodorja a felsőoktatást, a vidéki főiskolákat pedig elsorvasztja - mondta Osztolykán Ágnes, az LMP képviselője, aki a vidéki felsőoktatás jelenéről és jövőjéről tartott előadást Szombathelyen.
Hozzánk költözött a szélsőjobbos svéd pártvezető
Magyarországra költözött a Svéd Demokraták (SD) volt második embere - tudatta a svd.se hírportál.
Hamarosan lezárják a Bayer-ügyet
Az eljárás még folyamatban van, a lezárást jelentő döntést - a tényállás megfelelő tisztázását követően - a közeljövőben, minden valószínűség szerint a jövő heti tanácsülésen hozza meg a testület.
Svájci segítség a csereháti filmeseknek
Saját hangján szólalhat meg a Cserehát.
Ombudsman: kulturális változás kell a toleránsabb társadalomhoz
Az alapvető jogok biztosa szerint kulturális változás szükséges a toleránsabb társadalmi légkör kialakulásához.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink