Hírek

Tanodaprogram halmozottan hátrányos helyzetű fiataloknak

2013. február 19. | Balog Zsolt

Tanodaprogramot indított az Újpesti Cigány Nemzetiségi Önkormányzat halmozottan hátrányos helyzetű roma és nem roma gyerekek számára. A projekt célja a fiatalok iskolai lemorzsolódásának csökkentése és munkaerő-piaci felzárkóztatása. Ennek keretében felzárkóztató, tehetséggondozó és pályaorientációs foglalkozásokat szerveznek.

Csóka János Pál, az Újpesti Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke elmondta, hogy 150 gyerek jelentkezett, akik közük 52-t választottak ki a gyermek- és ifjúságvédelmi felelősök segítségével. A felzárkóztatás délután és este zajlik.

A 20 hónapos Tanoda programot egy országos pályázat kapcsán indították el. A projektet az újpesti Eötvös József Cigány-magyar Pedagógiai Társaság nyújtotta be az Újpesti Cigány Nemzetiségi Önkormányzat támogatásával. Arra számítanak, hogy a jó előkészítés után 30 millió támogatást kapnak.

Mivel a pályázat még nem zárult le, a programot viszont szerették volna mielőbb elindítani, az Újpesti Önkormányzat 5 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott a Cigány Önkormányzatnak. Ezen kívül Újpest Önkormányzata egy 570 négyzetméteres helyiséget bocsátott az ÚNCÖ rendelkezésére, amelynek még a számláit is a Hivatal fizeti. Ha a pályázat mégsem hozna eredményt, Cigány Közösségi Házat nyitnak majd itt.

További cikkek a rovatból
Ösztöndíj miskolci roma egyetemistáknak
Hit és Közösség címmel indított projektet a Görögkatolikus Cigány Szakkollégium Miskolcon. A működéshez közel 200 millió forint uniós támogatást kaptak az Új Széchenyi Terv pályázatán, amit a következő két és fél évben lehet felhasználni.
Ökölvívó akadémia roma fiataloknak
Ökölvívó akadémiát hoztak létre a szolnoki Hegedűs András Szakiskolában, ahol így tizennégy hátrányos helyzetű, roma származású fiatal tanulhat és sportolhat.
Álláshelyek, közfoglalkoztatás és romaprogram
Összesen 101 pályakezdő foglalkoztatásához nyújtott támogatást a Komárom-Esztergom megyei munkaügyi központ az “Első munkahely garancia pályakezdőknek” országos program keretében április közepéig, az összeg meghaladta a 73 millió forintot. Erre az évre még kétszer ennyi támogatást terveznek.
Fórum a romák helyzetéről
A romák helyzete volt a témája annak a fórumnak, amelyet a Völgységi Közéleti Klub szervezett Bonyhádon.
Roma nőket oktatnak Apátfalván
Szakképzést, majd elhelyezkedési lehetőséget kínál roma nőknek az a program, amelyet Apátfalván mutattak be. A projekt uniós támogatással valósul meg.
LMP: a tönk szélén a magyar felsőoktatás
Az Orbán-kormány két kézzel szórja a pénzt a felesleges presztízsberuházásaira, mint például a Ludovika Campusra, miközben megszorításaival a tönk szélére sodorja a felsőoktatást, a vidéki főiskolákat pedig elsorvasztja - mondta Osztolykán Ágnes, az LMP képviselője, aki a vidéki felsőoktatás jelenéről és jövőjéről tartott előadást Szombathelyen.
Hozzánk költözött a szélsőjobbos svéd pártvezető
Magyarországra költözött a Svéd Demokraták (SD) volt második embere - tudatta a svd.se hírportál.
Hamarosan lezárják a Bayer-ügyet
Az eljárás még folyamatban van, a lezárást jelentő döntést - a tényállás megfelelő tisztázását követően - a közeljövőben, minden valószínűség szerint a jövő heti tanácsülésen hozza meg a testület.
Svájci segítség a csereháti filmeseknek
Saját hangján szólalhat meg a Cserehát.
Ombudsman: kulturális változás kell a toleránsabb társadalomhoz
Az alapvető jogok biztosa szerint kulturális változás szükséges a toleránsabb társadalmi légkör kialakulásához.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink