Hírek

Beperelték Kanadát a menekültek orvosai

2013. március 6. | Bogdán Péter

Pert indítottak Kanada ellen a Kanadai Orvosok a Menekült Ellátásért (CDRC) és a Menekülteket Képviselő Ügyvédek Kanadai Szövetsége (CARL), mert a bevándorlásügyi miniszter legújabb, egészségüggyel kapcsolatos rendelkezései jelentősen korlátozzák és veszélyeztetik az érintettek fizikai és szellemi állapotát – adta hírül a Canadian Medical Association Journal.

A tavaly nyáron életbe lépett Ideiglenes Szövetségi Egészségügyi Program átláthatatlan módon finanszírozza a menekültek gyógyítását, és sokszor maguk az orvosok sem tudják mindig meghatározni, hogy a menekültek melyik biztosítotti kategóriába tartoznak. Ennek következtében előfordul, hogy nem merik ellátni a menekülteket, mert nem tudják, mit fizet majd ki az állam. Vannak olyan cukorbetegségben vagy más krónikus kórban szenvedők, akik korábban ingyen kapták a gyógyszert, most viszont fizetniük kell érte. Az is előfordult, hogy a támogatás mértékét az határozta meg, melyik országból érkezett a menekült, és volt, aki csak akkor kaphatott injekciót, amikor életveszélyes állapotba került. Ez utóbbi esetben egyébként az érintettnek volt munkavállalási engedélye, és adót is fizetett.

A kanadai kormány szerint az átmeneti rendelkezések révén évente 20 millió dollárt takarítanak, és bővíteni akarják az ellátottak körét, de az „ál-menekültekre”, a visszautasítottakra ez nem vonatkozik, mert ők illegális bevándorlók.

Az orvosok további tiltakozásokat helyeztek kilátásba, mert álláspontjuk szerint a bevándorlásügyi miniszter az egészségügyi szolgáltatások megtagadásával akarja távol tartani a bevándorlókat Kanadától. Azt pedig nem tapasztalták eddig, hogy valaki az egészségügyi ellátás érdekében hagyta volna el a szülőhazáját.

Tavaly nyáron hirdette meg a Kanadai Orvosok a Menekült Ellátásért szervezet a Cselekvés Napját, amikor  kétezer orvos, nővér, fogász, szülésznő tiltakozott az egészségügyi ellátás megnyirbálása ellen.

(Forrás: Canadian Medical Association Journal)

További cikkek a rovatból
Ösztöndíj miskolci roma egyetemistáknak
Hit és Közösség címmel indított projektet a Görögkatolikus Cigány Szakkollégium Miskolcon. A működéshez közel 200 millió forint uniós támogatást kaptak az Új Széchenyi Terv pályázatán, amit a következő két és fél évben lehet felhasználni.
Ökölvívó akadémia roma fiataloknak
Ökölvívó akadémiát hoztak létre a szolnoki Hegedűs András Szakiskolában, ahol így tizennégy hátrányos helyzetű, roma származású fiatal tanulhat és sportolhat.
Álláshelyek, közfoglalkoztatás és romaprogram
Összesen 101 pályakezdő foglalkoztatásához nyújtott támogatást a Komárom-Esztergom megyei munkaügyi központ az “Első munkahely garancia pályakezdőknek” országos program keretében április közepéig, az összeg meghaladta a 73 millió forintot. Erre az évre még kétszer ennyi támogatást terveznek.
Fórum a romák helyzetéről
A romák helyzete volt a témája annak a fórumnak, amelyet a Völgységi Közéleti Klub szervezett Bonyhádon.
Roma nőket oktatnak Apátfalván
Szakképzést, majd elhelyezkedési lehetőséget kínál roma nőknek az a program, amelyet Apátfalván mutattak be. A projekt uniós támogatással valósul meg.
LMP: a tönk szélén a magyar felsőoktatás
Az Orbán-kormány két kézzel szórja a pénzt a felesleges presztízsberuházásaira, mint például a Ludovika Campusra, miközben megszorításaival a tönk szélére sodorja a felsőoktatást, a vidéki főiskolákat pedig elsorvasztja - mondta Osztolykán Ágnes, az LMP képviselője, aki a vidéki felsőoktatás jelenéről és jövőjéről tartott előadást Szombathelyen.
Hozzánk költözött a szélsőjobbos svéd pártvezető
Magyarországra költözött a Svéd Demokraták (SD) volt második embere - tudatta a svd.se hírportál.
Hamarosan lezárják a Bayer-ügyet
Az eljárás még folyamatban van, a lezárást jelentő döntést - a tényállás megfelelő tisztázását követően - a közeljövőben, minden valószínűség szerint a jövő heti tanácsülésen hozza meg a testület.
Svájci segítség a csereháti filmeseknek
Saját hangján szólalhat meg a Cserehát.
Ombudsman: kulturális változás kell a toleránsabb társadalomhoz
Az alapvető jogok biztosa szerint kulturális változás szükséges a toleránsabb társadalmi légkör kialakulásához.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink