Hírek

Kétezer dolláros támogatás a Kanadából hazatérőknek

2013. március 8. | Bogdán Péter

Szigorúak a feltételek

Csak a Torontóban és környékén lakó menekültek élhetnek ezzel a lehetőséggel, két héten belül kell cselekedni, csak a hazatérés után jár a pénz, és azt nem szabad élelmiszerre költeni.

Több, mint kétszáz menekült jött haza önkéntesen Kanadából az elmúlt két hónapban, a kanadai kormány reintegrációs programja keretében. A Magyar Nemzetnek nyilatkozó Lehel Balázs, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) budapesti irodájának programkoordinátora szerint elsősorban Miskolcra és környékére, valamint a fővárosba térnek vissza a jelentkezők. A kanadai kormány tavalyi programjának az a célja, hogy csökkentse az elutasított menedékkérelmekkel járó állami költségeket, ugyanis minden ilyen ügy 55 ezer dollárjába (12 millió forint) kerül Kanadának.

A reintegrációs programban csak a Torontóban és annak környékén élők vehetnek részt. A montreali, vancouveri, ottawai és egyéb területek menekültjei nem kaphatnak a maximum 2000 dolláros támogatásból. A pénzt a haza térés után lehet kérni a Nemzetközi Migrációs Szervezettől (IOM), Budapesten. Lehel Balázs hangsúlyozta, hogy a feltételeket nem ők, hanem a kanadai kormány határozta meg.

A program szerint a hazatérő menekülteknek, a megérkezésük utáni két hétben kell elmenniük a Nemzetközi Migrációs Szervezethez. Ha személyes találkozóra nincsen lehetőség, akkor telefonon is lehet jelentkezni. A támogatást a haza térést követő fél évben lehet felhasználni. Élelmiszerre nem költhető a pénz, viszont ebből fizethetők például a túlsúlyos csomagok a repülőn, az álláskeresés, és az esetleges jogi segítség számlái.

Forrás: MTI/Kanada Világa

További cikkek a rovatból
Ösztöndíj miskolci roma egyetemistáknak
Hit és Közösség címmel indított projektet a Görögkatolikus Cigány Szakkollégium Miskolcon. A működéshez közel 200 millió forint uniós támogatást kaptak az Új Széchenyi Terv pályázatán, amit a következő két és fél évben lehet felhasználni.
Ökölvívó akadémia roma fiataloknak
Ökölvívó akadémiát hoztak létre a szolnoki Hegedűs András Szakiskolában, ahol így tizennégy hátrányos helyzetű, roma származású fiatal tanulhat és sportolhat.
Álláshelyek, közfoglalkoztatás és romaprogram
Összesen 101 pályakezdő foglalkoztatásához nyújtott támogatást a Komárom-Esztergom megyei munkaügyi központ az “Első munkahely garancia pályakezdőknek” országos program keretében április közepéig, az összeg meghaladta a 73 millió forintot. Erre az évre még kétszer ennyi támogatást terveznek.
Fórum a romák helyzetéről
A romák helyzete volt a témája annak a fórumnak, amelyet a Völgységi Közéleti Klub szervezett Bonyhádon.
Roma nőket oktatnak Apátfalván
Szakképzést, majd elhelyezkedési lehetőséget kínál roma nőknek az a program, amelyet Apátfalván mutattak be. A projekt uniós támogatással valósul meg.
LMP: a tönk szélén a magyar felsőoktatás
Az Orbán-kormány két kézzel szórja a pénzt a felesleges presztízsberuházásaira, mint például a Ludovika Campusra, miközben megszorításaival a tönk szélére sodorja a felsőoktatást, a vidéki főiskolákat pedig elsorvasztja - mondta Osztolykán Ágnes, az LMP képviselője, aki a vidéki felsőoktatás jelenéről és jövőjéről tartott előadást Szombathelyen.
Hozzánk költözött a szélsőjobbos svéd pártvezető
Magyarországra költözött a Svéd Demokraták (SD) volt második embere - tudatta a svd.se hírportál.
Hamarosan lezárják a Bayer-ügyet
Az eljárás még folyamatban van, a lezárást jelentő döntést - a tényállás megfelelő tisztázását követően - a közeljövőben, minden valószínűség szerint a jövő heti tanácsülésen hozza meg a testület.
Svájci segítség a csereháti filmeseknek
Saját hangján szólalhat meg a Cserehát.
Ombudsman: kulturális változás kell a toleránsabb társadalomhoz
Az alapvető jogok biztosa szerint kulturális változás szükséges a toleránsabb társadalmi légkör kialakulásához.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink