Hírek

Nem változott húsz év alatt a romák megítélése

2013. március 8. | Bogdán Péter

TAVALY MAGYARORSZÁGON 46 SZÁZALÉKOS VOLT A CIGÁNYELLENESSÉG A JOBBIK VÁLASZTÓI KÖRÉBEN, 35 SZÁZALÉK A MEGYESZÉKHELYEKEN, ÉS 39 SZÁZALÉK KELET-DUNÁNTÚLON.

Tavaly nőttek a jövedelmi különbségek Magyarországon – derül ki a TÁRKI Társadalmi Riport 2012 című kötetéből. Nőtt a szegények száma, és csökkent az alsó középosztálybeliek, valamint a gazdagok aránya.

A TÁRKI szerint a jövedelmi egyenlőtlenséget mutató Gini-index a 2009-es 27,2-ről 29,3-ra emelkedett tavaly. A gazdagok aránya 12 év alatt 1 százalékkal zsugorodott, a felsőközéposztály viszont 2 százalékkal bővült. A középosztály 4 százalékos csökkenés után 2012-ben 30 százalékon állt, az alsó középosztály 23 százalékos aránya 21-re esett vissza a múlt évben, míg a 12 év alatti, szegénysorban élő gyerekek aránya 9-ről 14 százalékra emelkedett.

A TÁRKI szerint 2006 óta minden gazdasági mutató romlik. Emelkedik a munkanélküliség, tavaly csökkent a GDP és a reálkereset. Magyarország nemzetközi összehasonlításban elmarad a régió többi országától: az uniós foglalkoztatottság átlagát sem a fiatalok (15-24 évesek), sem az idősek (55 év felettiek), sem az alacsony képzettségűek nem érik el. A fiatalok helyzete különösen rossz, mert magas a munkanélküliség a 15-24 évesek körében, és nagyon nehéz a képzetlenek élete is. A TÁRKI mérései szerint nőtt az emigrálók és az esetleges munkahely érdekében lakhelyet váltók száma, feltehetőleg a magasabb külföldi bérek és a hazai munkanélküliség miatt. Az idősek tekintetében azt állapították meg, hogy a foglalkoztatottságuk az OECD 52%-os arányához képet Magyarországon csak 34%, míg az 50-69 év közötti korosztály egészségi állapota a legrosszabbak között van Európában, ami magyarázat lehet az alacsony foglalkoztatottságukra is.

A cigányellenességről és az esetleges radikalizálódásról megállapították, hogy az 1990-es évek közepe óta a magyar társadalom romákhoz való hozzáállása nem változott. Tavaly a cigányellenesség a Jobbik szavazóinak körében 46 százalék volt, a megyeszékhelyeken 35, míg a Kelet-Dunántúlon élők körében 39 százalék.

Forrás: MTI

További cikkek a rovatból
Ösztöndíj miskolci roma egyetemistáknak
Hit és Közösség címmel indított projektet a Görögkatolikus Cigány Szakkollégium Miskolcon. A működéshez közel 200 millió forint uniós támogatást kaptak az Új Széchenyi Terv pályázatán, amit a következő két és fél évben lehet felhasználni.
Ökölvívó akadémia roma fiataloknak
Ökölvívó akadémiát hoztak létre a szolnoki Hegedűs András Szakiskolában, ahol így tizennégy hátrányos helyzetű, roma származású fiatal tanulhat és sportolhat.
Álláshelyek, közfoglalkoztatás és romaprogram
Összesen 101 pályakezdő foglalkoztatásához nyújtott támogatást a Komárom-Esztergom megyei munkaügyi központ az “Első munkahely garancia pályakezdőknek” országos program keretében április közepéig, az összeg meghaladta a 73 millió forintot. Erre az évre még kétszer ennyi támogatást terveznek.
Fórum a romák helyzetéről
A romák helyzete volt a témája annak a fórumnak, amelyet a Völgységi Közéleti Klub szervezett Bonyhádon.
Roma nőket oktatnak Apátfalván
Szakképzést, majd elhelyezkedési lehetőséget kínál roma nőknek az a program, amelyet Apátfalván mutattak be. A projekt uniós támogatással valósul meg.
LMP: a tönk szélén a magyar felsőoktatás
Az Orbán-kormány két kézzel szórja a pénzt a felesleges presztízsberuházásaira, mint például a Ludovika Campusra, miközben megszorításaival a tönk szélére sodorja a felsőoktatást, a vidéki főiskolákat pedig elsorvasztja - mondta Osztolykán Ágnes, az LMP képviselője, aki a vidéki felsőoktatás jelenéről és jövőjéről tartott előadást Szombathelyen.
Hozzánk költözött a szélsőjobbos svéd pártvezető
Magyarországra költözött a Svéd Demokraták (SD) volt második embere - tudatta a svd.se hírportál.
Hamarosan lezárják a Bayer-ügyet
Az eljárás még folyamatban van, a lezárást jelentő döntést - a tényállás megfelelő tisztázását követően - a közeljövőben, minden valószínűség szerint a jövő heti tanácsülésen hozza meg a testület.
Svájci segítség a csereháti filmeseknek
Saját hangján szólalhat meg a Cserehát.
Ombudsman: kulturális változás kell a toleránsabb társadalomhoz
Az alapvető jogok biztosa szerint kulturális változás szükséges a toleránsabb társadalmi légkör kialakulásához.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink