Jegyzetfüzet

Zoltánok nélkül?

2013. március 8. | Forgács Marietta

Sajnálom a Zoltánokat, mert nekik március 8-án nem jár akkora figyelem, mint más névnaposoknak. Csak másodsorban gondolunk rájuk, a nők után. Ezek a fránya nők… Mindig elérik, hogy rájuk figyeljenek a férfiak. De mi lenne a világgal nők nélkül? Finom vasárnapi ebédek nélkül, rend és vasalatlan ingek nélkül. Ki vinné le a csemetét a játszótérre, vagy orvoshoz? És kinek lenne egy-egy kedves, megnyugtató szava a teremtés koronájához?

Régebben nem hatott meg ez az ünnep, ugyanolyannak éreztem, mint az év bármely más napját. Úgy gondoltam, csak kereskedői fogás, hogy két nagy névnap között becsábítsák a vásárlókat a virágboltokba. De ahogy az évek teltek, rájöttem, hogy mégis jó ez a nap.

Lassan beköszönt a tavasz, a hóvirág és a nárcisz után megjelennek a kankalinok, a jácintok, és nemcsak a kertek, szobák válnak szebbé ettől, hanem mi, nők is. A tavasz a megújulást jelenti, amikor ledobjuk magunkról a meleg, vastag ruhákat, és végre előbújhatunk a lakásból. Minél több időt töltünk a melegedő napfényben, úgy lesz egyre több mosoly az arcunkon.

Talán így nevetett valamikor Czinka Panna, a híres cigányprímás is, miközben húzta a nótát. Ha pedig Bangó Margitra gondolok, egy életvidám, kacagó nő arca ugrik be, aki szereti az életet, a zenét és az embereket. Oláh Mara egyéni, elragadó stílusa senkit sem hagy mosoly nélkül, vagy Mitsoura Mónika varázslatos hangja. De nem szabad szó nélkül elmenni Mohácsi Vica és Erzsi állhatatossága mellett, akik segítségével sok-sok cigány kisdiák már együtt tanulhat nem cigány társaival. Járóka Lívia is sokat tesz minden nap azért, hogy a nők helyzete javuljon az Európai Unióban. Teszik ezt úgy, hogy küzdenek a mindennapok nehézségeivel, dolgoznak keményen, és nemcsak magukért, a családjukért gürcölnek, hanem egy közösség érdekében is.

Talán ezért is egy szép március nyolcadika. Gondoljuk csak végig, mi lenne a világgal nők nélkül… De persze, gyorsan tegyük hozzá, mi lenne a Zoltánok nélkül? Mert, hogy is lehetne megfeledkezni, mondjuk a híres zeneszerzőről, Kodály Zoltánról? Vagy Ganxsta Zoltánról, aki Zelk Zoltán verseit reppeli kedves nőrajongóinak.

Boldogságot, kedves lányok, asszonyok, és kedves Zoltánok!

További cikkek a rovatból
Szükségterületen szolgálni – Orsós János
Orsós János tanító, polgárjogi aktivista, integrációs szakértő, jogvédő, a SZEMA (Szabad Emberek Magyarországért – Liberális Párt) elnökségi tagja, de ezeknél a titulusoknál sokkal több. Olyan ember, aki mindent megtesz, hogy másokon segítsen, hogy másoknak jobb legyen. Ő is rengeteg segítséget kapott, amíg eljutott oda, hogy ő segíthet másokon. Küzdelmes élete fontosabb állomásainak jártunk utána.
Egy világhírű művész a Blaha aluljáróban
Néhány éve Joshua Bell, korunk egyik legnagyobb hegedűművésze merő kíváncsiságból lement egy washingtoni aluljáróba, és játszani kezdett. Érdekelte, mit szólnak a járókelők ahhoz a hegedűjátékhoz, melyért rendszeresen milliók fizetik ki a méregdrága jegyet a világ legnagyobb koncerttermeiben. A végeredményt tekintve Joshua nem volt túlzottan elégedett a fogadtatásával. Nem úgy, mint a mi Kelemen Barnabásunk, a Blaha Lujza téren.
Zenét komponálni felsőfokon – Pertis Jenőre emlékezve
Sorozatunkban olyan népszerű emberekre hívjuk fel a figyelmet, vagy olyanokra emlékezünk — akár különösebb apropó nélkül –, akik a világ előtt a magyarok hírnevét öregbítették, és csak mi hangsúlyozzuk ki, hogy magyarok és romák. Sportolók, művészek, vagy ahogy hozzáfűzni szokás: kőfaragók és balett-táncosok.
Munkaélmények az Unió központjában Munkaélmények az Unió központjában
Régóta dédelgetett álmom volt, hogy az Európa Parlamentben szerezhessek tapasztalatot. Például jelen lennék azokon az üléseken, konferenciákon, megbeszéléseken, ahol az Unió egész társadalmát érintő döntések születnek, amelyek aztán hatással lesznek az emberek életére, életminőségére, hétköznapjaira. Főleg persze azokkal a témákkal kapcsolatosan, melyek kiemelten érdekelnek: szociális és integrációs programok, kultúra, oktatás, agrárkultúra. Ez évekig megmaradt az álmodozás szintjén, azonban 2012-ben nagy lehetőség nyílt meg előttem.
Világszínvonalú modern improvizációk | Kathy Horváth Lajos
Magyarország egyik legismertebb, modern stílust képviselő komolyzenésze Kathy Horváth Lajos. Már számos fellépésével bizonyította kimagasló és elsöprő erejű tehetségét, vitathatatlan improvizációs képességeit. Elismerései is számosak, legutóbb a salzburgi székhelyű Európai Tudományos és Művészeti Akadémia választotta tagjai közé. Ezért is gondoltuk, hogy alaposabban bemutatjuk a zeneszerző és hegedűművész pályáját.
Egy ikonra emlékezve – Cziffra György
Ha az utca emberét megkérdeznénk, hogy ki a legnagyobb magyar zongorista a huszadik században, tízből alighanem nyolcan azonnal rávágnák Cziffra György nevét.
Szemléletformáló értékek a Docuartban
A közelmúltban tartották az immár hagyományos Romakép Műhely Workshopot a DocuArt moziban. A rendezvény kicsi, barátságos és meghitt teremben zajlott, így könnyebben, és nyitottabban is lehet vitatkozni, beszélgetni a vetítés után. Az esten Szomjas György 1969-ben készült, Tündérszép lány című munkáját vetítették. A kísérleti filmben többek között Földes László Hobo és Baksa Sós János – a mai napig nagyhatású Kex Együttes frontembere – szerepelt.
Tehetség a kortárs irodalomból – Ayhan Gökhannal beszélgettünk Tehetség a kortárs irodalomból – Ayhan Gökhannal beszélgettünk
Ayhan Gökhan kedves és szerény jelenség, még előttem is visszafogottan beszél mindarról, amit elért, pedig gyerekkori barátok vagyunk. Végigkísértük, sokszor segítettük egymást életünk különböző szakaszaiban, és baráti elfogultsággal állíthatom, hogy nagyon szép pályát futott be. Már gyermekkorában vonzotta az irodalom.
Egy prímáspéldakép – Czinka Panna
Czinka Panna az egyik legismertebb cigányzenész, sőt az első cigányprímás Magyarországon. A tizennyolcadik században élt lányról rengeteg történet járta. Több magyar írót megihletett, Jókai Mór is beleszőtte alakját egy regényébe. Annak jártunk utána, mennyi igaz a körülötte kialakult legendákból.
Halottkultusz a romáknál
A roma halottkultuszról többféle hiedelem kering. Ezek nagy részében sok a félreértett információ. Annak jártunk most utána, pontosan mik is a jellemzői a roma temetéseknek, a halottra való megemlékezésnek.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink