Hírek

Üzemet építettek a romák „a semmi közepén”

2013. március 11. | Bogdán Péter

Sokszor elhangzik, hogy a hátrányos helyzetűek, köztük a romák, nem akarnak dolgozni. Mi ennek az ellenkezőjét szeretnénk bebizonyítani – mondta Káló Károly, a Bhim Rao Egyesület elnöke.

Szendrőládon, az ország egyik legszegényebb településén gombatermesztő üzemet építettek, mivel ez télen és nyáron is munkát adhat a rászorulóknak. A képzésre és az üzem felépítésére is uniós pályázaton szereztek pénzt. Káló Károly hangsúlyozta, hogy nincs a világon még egy olyan gombatermesztő üzem, amit ilyen olcsón sikerült volna tető alá hozni.

Szendrőlád közel kétezer fős település, és a lakosság körülbelül három-negyede roma származású. Az önkormányzaton kívül egyedül az új gombatermesztő üzem az, amelyik a községben munkát tud biztosítani: ott jelenleg tíz főt foglalkoztatnak.

A tervek szerint Miskolcon és környékén értékesítik a termést, és arra számítanak, hogy a környéken élők is vásárolnak majd náluk. Az egyesület elnöke szerint a helybéliek örömmel fogadták, hogy a romák felépítettek egy üzemet „a semmi közepén”.

(Forrás: www.eszakhirnok.com)

További cikkek a rovatból
Ösztöndíj miskolci roma egyetemistáknak
Hit és Közösség címmel indított projektet a Görögkatolikus Cigány Szakkollégium Miskolcon. A működéshez közel 200 millió forint uniós támogatást kaptak az Új Széchenyi Terv pályázatán, amit a következő két és fél évben lehet felhasználni.
Ökölvívó akadémia roma fiataloknak
Ökölvívó akadémiát hoztak létre a szolnoki Hegedűs András Szakiskolában, ahol így tizennégy hátrányos helyzetű, roma származású fiatal tanulhat és sportolhat.
Álláshelyek, közfoglalkoztatás és romaprogram
Összesen 101 pályakezdő foglalkoztatásához nyújtott támogatást a Komárom-Esztergom megyei munkaügyi központ az “Első munkahely garancia pályakezdőknek” országos program keretében április közepéig, az összeg meghaladta a 73 millió forintot. Erre az évre még kétszer ennyi támogatást terveznek.
Fórum a romák helyzetéről
A romák helyzete volt a témája annak a fórumnak, amelyet a Völgységi Közéleti Klub szervezett Bonyhádon.
Roma nőket oktatnak Apátfalván
Szakképzést, majd elhelyezkedési lehetőséget kínál roma nőknek az a program, amelyet Apátfalván mutattak be. A projekt uniós támogatással valósul meg.
LMP: a tönk szélén a magyar felsőoktatás
Az Orbán-kormány két kézzel szórja a pénzt a felesleges presztízsberuházásaira, mint például a Ludovika Campusra, miközben megszorításaival a tönk szélére sodorja a felsőoktatást, a vidéki főiskolákat pedig elsorvasztja - mondta Osztolykán Ágnes, az LMP képviselője, aki a vidéki felsőoktatás jelenéről és jövőjéről tartott előadást Szombathelyen.
Hozzánk költözött a szélsőjobbos svéd pártvezető
Magyarországra költözött a Svéd Demokraták (SD) volt második embere - tudatta a svd.se hírportál.
Hamarosan lezárják a Bayer-ügyet
Az eljárás még folyamatban van, a lezárást jelentő döntést - a tényállás megfelelő tisztázását követően - a közeljövőben, minden valószínűség szerint a jövő heti tanácsülésen hozza meg a testület.
Svájci segítség a csereháti filmeseknek
Saját hangján szólalhat meg a Cserehát.
Ombudsman: kulturális változás kell a toleránsabb társadalomhoz
Az alapvető jogok biztosa szerint kulturális változás szükséges a toleránsabb társadalmi légkör kialakulásához.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink