Hírek

Roma témák a magyar és a szlovák belügyminiszter találkozóján

2013. március 13. | Balog Zsolt

A romákat érintő kérdések is napirenden voltak Pintér Sándor magyar és Robert Kalinák szlovák belügyminiszter budapesti találkozóján. A szlovák politikus elmondta, hogy a rendőrség háromszáz olyan szakértőt foglalkoztat, aki ismeri a roma közösséget és beszéli a nyelvet. Véleménye szerint ennek hatására az elmúlt években “megmozdult valami”, például csökkent a nyaralóbetörések és az autólopások száma.

Pintér Sándor a találkozón azt hangoztatta, hogy Magyarország élen jár a romakérdés megoldásában, és példaként Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter romaprogramját említette. A dokumentumnak, amelyet az Európai Unióval is elfogadtattak, az a legfőbb célja, hogy biztosítsa, a romák ugyanolyan hasznos tagjai lehessenek a társadalomnak, mint bárki más.

A magyar belügyminiszter hangoztatta, hogy a rendőrség nem tesz különbséget roma és nem roma elkövető között, ahogy nem tesznek különbséget a rendőrséghez való felvétel esetében sem. A cél, hogy egyre több roma rendőr legyen, ugyanakkor a felvétel után már “nincs roma és nem roma rendőr, csak rendőr van” – szögezte le. Fontos vívmány, hogy ha roma az elkövető, akkor minden esetben fel kell venni a kapcsolatot a kisebbségi önkormányzattal – tette hozzá Pintér Sándor belügyminiszter.

Forrás: kormany.hu

További cikkek a rovatból
Ösztöndíj miskolci roma egyetemistáknak
Hit és Közösség címmel indított projektet a Görögkatolikus Cigány Szakkollégium Miskolcon. A működéshez közel 200 millió forint uniós támogatást kaptak az Új Széchenyi Terv pályázatán, amit a következő két és fél évben lehet felhasználni.
Ökölvívó akadémia roma fiataloknak
Ökölvívó akadémiát hoztak létre a szolnoki Hegedűs András Szakiskolában, ahol így tizennégy hátrányos helyzetű, roma származású fiatal tanulhat és sportolhat.
Álláshelyek, közfoglalkoztatás és romaprogram
Összesen 101 pályakezdő foglalkoztatásához nyújtott támogatást a Komárom-Esztergom megyei munkaügyi központ az “Első munkahely garancia pályakezdőknek” országos program keretében április közepéig, az összeg meghaladta a 73 millió forintot. Erre az évre még kétszer ennyi támogatást terveznek.
Fórum a romák helyzetéről
A romák helyzete volt a témája annak a fórumnak, amelyet a Völgységi Közéleti Klub szervezett Bonyhádon.
Roma nőket oktatnak Apátfalván
Szakképzést, majd elhelyezkedési lehetőséget kínál roma nőknek az a program, amelyet Apátfalván mutattak be. A projekt uniós támogatással valósul meg.
LMP: a tönk szélén a magyar felsőoktatás
Az Orbán-kormány két kézzel szórja a pénzt a felesleges presztízsberuházásaira, mint például a Ludovika Campusra, miközben megszorításaival a tönk szélére sodorja a felsőoktatást, a vidéki főiskolákat pedig elsorvasztja - mondta Osztolykán Ágnes, az LMP képviselője, aki a vidéki felsőoktatás jelenéről és jövőjéről tartott előadást Szombathelyen.
Hozzánk költözött a szélsőjobbos svéd pártvezető
Magyarországra költözött a Svéd Demokraták (SD) volt második embere - tudatta a svd.se hírportál.
Hamarosan lezárják a Bayer-ügyet
Az eljárás még folyamatban van, a lezárást jelentő döntést - a tényállás megfelelő tisztázását követően - a közeljövőben, minden valószínűség szerint a jövő heti tanácsülésen hozza meg a testület.
Svájci segítség a csereháti filmeseknek
Saját hangján szólalhat meg a Cserehát.
Ombudsman: kulturális változás kell a toleránsabb társadalomhoz
Az alapvető jogok biztosa szerint kulturális változás szükséges a toleránsabb társadalmi légkör kialakulásához.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink