Beszélgessünk

Jelentkezés és repülőjegy Torontóban, visszailleszkedési támogatás otthon

2013. március 16. | Bogdán Péter

Nem csak Magyarországon, és nem csak romáknak

Az eddig megjelent cikkekből nem derül ki világosan, hogy hol és milyen formában igényelhetik a hazatérést segítő támogatást azok, akiknek elutasították a kanadai menekültkérelmét. A helyzet tisztázása érdekében a sosinet.hu megkereste a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) budapesti irodájának program-koordinátorát.

Lehel Balázs szerint a Kanadai Önkéntes Hazatérő és Reintegrációs Program nem kizárólag a romáknak szól.  Igénybe vehetik nem romák is, illetve Magyarországon kívül más államok polgárai is. Viszont a kísérleti jellegű kezdeményezés kizárólag olyan, Torontóban és környékén élő menedékkérőkre vonatkozik, akiket elutasítottak. A kísérleti program 2015-ig tart a tervek szerint, és körülbelül 7 ezer embert érint majd. Arra vonatkozó információ még nincs, hogy ennek a számnak az elérése után mi történik.

Lehel Balázs elmondta, hogy ha a Kanadában élő magyar állampolgárságú, elutasított menedékkérők akarnak önként hazajönni, akkor először a Kanadai Határrendészeti Ügynökséghez (Canadian Border Services Agency, CBSA) kell fordulniuk. Ha a CBSA vizsgálata szerint megfelelnek a program feltételeinek, akkor a torontói IOM megszervezi a hazautazást ingyenesen, mert  a program fedezi a repülőjegyet is. Emellett a hazatérők  1000-2000 dollár visszailleszkedési támogatásra is jogosultak, amelyet azonban a menekültek nem kapnak kézhez. Ugyanakkor ebből a pénzből például haza lehet szállíttatni a túlsúlyos poggyászt is a torontói IOM segítségével.

Budapesten, a repülőtéren várják a hazaérkezőket az IOM itteni munkatársai. A megítélt visszailleszkedési támogatást kizárólagosan az ő közreműködésükkel lehet és szabad felhasználni, és ennek érdekében mindenkinek a hazaérkezéstől számított két héten belül, személyesen vagy telefonon fel kell vennie  a kapcsolatot velük. A visszatérőnek át kell gondolnia, hogy mire van szüksége, a kéréseit az IOM budapesti irodája továbbítja Torontóba, és ha visszaérkezik az írásos jóváhagyás, akkor a Nemzetközi Migrációs Szervezet segít beszerezni az igénylésben leírtakat. Ha valaki az IOM torontói irodájának jóváhagyása nélkül vásárol, vagy nem rendelkezik megfelelő számlákkal, akkor azokat a tételeket nem fizetik ki neki.

Ha például a visszatérőnek albérletre van szüksége, akkor a főbérlővel kötött szerződés bemutatása után az IOM budapesti irodája kifizeti a főbérlőnek az albérleti díjat. Ha pedig használati tárgyat, bútort, vagy más berendezést szeretne vásárolni valaki, akkor az üzletben átutalásos számlát kell kérni, amelyet az IOM fővárosi kirendeltsége kiegyenlít, majd azután a kedvezményezett  elszállíthatja a megvásárolt tárgyakat. A menekültnek más igény esetében is rendelkeznie kell átutalásos számlával.A támogatás élelmiszerre nem költhető, és a hazaérkezéstől számított fél éven belül el kell költeni a pénzt.

A támogatás a következő célokra használható fel: a hazatérés során a repülőgépre feladott túlsúlyos poggyász költsége, az álláskeresés megkönnyítésére irányuló szolgáltatások, jogi szolgáltatások (szerződéskötés, jogi képviselet, családtagok keresése), anyagi támogatás (bútorok: ágy, asztal, szék, kanapé, szekrény, konyhaszekrény, polc, háztartási eszközök hűtőszekrény, mikrohullámú sütő, gáztűzhely, ruhák, edények, ágyneműk.), egészségügyi támogatás (egészségügyi ellátás, pszichológiai tanácsadás, gyógyszerek), üzleti vállalkozás beindítása (szükséges szerszámok, felszerelések, nyersanyagok beszerzése), lakhatási támogatás (lakbér, meglévő ingatlan felújítása, lakásvásárlás), oktatási támogatás (szakképesítést biztosító tanfolyamok felnőtteknek, iskolához).

A visszailleszkedési támogatás mértéke változó, és – mint jeleztük – Kanadában dől el a pontos összeg. Lehel Balázs hangsúlyozta, hogy a feltételeket nem a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM), hanem a kanadai kormány határozta meg. Az IOM budapesti irodája a 06-1-472-25-01-es számon hívható. Ügyfélfogadás személyesen vagy telefonon hétfőn, szerdán és pénteken van, tíz és tizenkét óra, valamint délután kettő és öt között. Az iroda címe: 1054 Budapest, Tüköry utca 3., 4. emelet.

Személyes találkozó esetén a haza érkezőknek magukkal kell vinniük az összes iratukat, beleértve azokat az okmányokat is, amelyeket hazatérésük előtt kaptak Kanadában. (Amennyiben személyes találkozóra nincs lehetőség, a részletes egyeztetésre telefonon is sor kerülhet.)

Forrás: www.sosinet.hu – www.kanadavilaga.com

További cikkek a rovatból
Cigány munkaerők a hazai szőlőkben Cigány munkaerők a hazai szőlőkben
Az utóbbi években igen sokszor látogathattam el sokszínű, érdekes borvidékeinkre. Természetesen nemcsak a szakmai dolgokról – fajtaválaszték, az évjáratok sajátosságai, hordóhasználat – érdeklődöm, de sosem felejtek el rákérdezni arra, hogy a borvidékeken élő nagyrészt munkanélküli, hátrányos helyzetű cigányságot tudják-e foglalkoztatni. Fontos a kérdés, hiszen gyakran mondják a borászok, hogy kevés az ember, aki elvégezné a munkát a szőlőben és a pincészeteknél. Mi pedig jól tudjuk, hogy a munkanélküli is sok.
Báj és vasakarat Báj és vasakarat
A Roma Hungaricum Állami Művészegyüttes PR managere és művészeti szervezője kedves és közvetlen jelenség. Mindig jókedvű, sugárzik belőle az energia. Lakatos Lejlát eddig mindig a zenekar történéseiről, külhoni és hazai terveiről faggattuk Balog Zsolt kollégámmal, ezúttal őt magát szeretnénk bemutatni, hogyan került a táncművészettől a pedagógus életen keresztül a legfőbb szervezői pozícióba.
Vasgyúrás Kelemen Barnabással Vasgyúrás Kelemen Barnabással
Már elég hosszú ideje próbálkozom, hogy személyesen találkozhassak a Kossuth- és Gramophone- (és még sok más) díjas fiatal hegedűművésszel, Kelemen Barnabással. Eddig valahogy nem jött össze, Barna ugyanis nemcsak hazánkban örvend rendkívüli népszerűségnek, hanem a földgolyó számos más pontján is, ami rengeteg utazással jár. Néhány azonban az edzőteremben valaki gyúrta mellettem a vasat, az arca ismerős, de hirtelen nem tudtam, honnan. Aztán derengeni kezdett, és rákérdeztem: nem te vagy véletlenül Kelemen Barnabás?
Szertartások a halál után egy cigány családban Szertartások a halál után egy cigány családban
Eddig csak tanítottam erről a témáról. Néhányszor átéltem közeli családtagomnál a rítusokat, és végig is követtem őket, de soha nem váltam még szerves részévé.
Borok és történetek – Rosivall László professzorral Borok és történetek – Rosivall László professzorral
Rendhagyó találkozás az a mostani. Nem is igazán a sztorizásról szól, mint a többi írás ebből a sorozatból, inkább szakmai jellegű. De Rosivall László személyisége, közvetlensége még a bor egészségügyi hatásainak témáját is izgalmassá teszi. Tanú erre számos előadásának közönsége, emberek, akik igazán nem is igazán érdeklődtek korábban ilyesmi iránt.
Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós
Még ha személyesen nem is, de Orsós Robit már a képzés előtt is ismertük mindannyian a köztévé híradójából. Jól felismerhető orgánum, profi stílus, karakteresség. Bár régebben nem volt sok lehetőségünk a beszélgetésre, mert a továbbképzés után Robi rendszerint rohant a stúdióba. A mai napig is nagyon elfoglalt, de szerencsére szakított rám egy kis időt…
Kovács Ilona fájó emlékére Kovács Ilona fájó emlékére
Két napja hívott telefonon. Szégyelltem is magam, mert én szoktam őt hívni, hogy ne neki kelljen költsége, de most ő keresett előbb. Visszahívtam gyorsan. Napok óta nem beszéltünk, ami ritkaság, mert szinte mindennap hívom, de: Mostanában napi húsz órát dolgozom, s aludni sincs időm – magyarázkodtam.
Megy a fesztivál Megy a fesztivál
Beszélgetés Szilvási István rendezvényszervező, zenésszel Aki a szavak embere, azzal nem könnyű interjút készíteni, mert legszívesebben ő vinné a beszélgetés fonalát. Nyíltszívű, mindenki iránt nyitott ember. Különleges képességét, mely a munkájának alapfeltétele, mesteri szinten űzi: tud szeretni és meg tudja szerettetni magát bárkivel. Érti az emberek nyelvét, nyelvi korlátok nélkül. Képes hatni rájuk. Ha nekem kéne megnevezni a szakmáját, azt mondanám: hangulatmester. Mások zenekarvezetőként, menedzserként, alapítványvezetőként, rendezvényszervezőként vagy éppen családapaként, álmodozó örök fiatalként beszélnek róla.
Női szerepek egy cigány közösségben Női szerepek egy cigány közösségben
Elérkezett az ideje, hogy egy igazi roma nőt kérdezzek, Suha Nikolett jogászt az ő tradícióiról, szokásairól és családban elfoglalt szerepéről. Válaszai semmiképpen sem általánosíthatók, csupán általuk betekinthetünk az ő és családja életébe.
Gasztroangyalok a láthatáron Gasztroangyalok a láthatáron
Végre itt vannak a mi gasztroangyalaink! Alig vártam, hogy végre kérdezhessem őket, mert én is szenvedélyesen szeretek főzni, és régóta rebesgetik, hogy Tonte Barbara és Budai Zsani új gasztroblogot indít. El sem tudom képzelni, két ilyen tanult és világlátott fiatal lány vajon mit művel a konyhában, ha hozzáteszik a cigány szakácstudáshoz a különböző népek ízeit és kultúráját. Mindenesetre nagyon várom már az első recepteket és a kóstolót.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink