Hírek

Cigány származása miatt verték meg

2013. március 19. | Balog Zsolt

Megkezdődött annak a két biztonsági őrnek a pere, akit azzal vádolnak, hogy tavaly májusban cigány származása miatt vert meg egy férfit Debrecenben. A vád: közösség tagja elleni, csoportosan, felfegyverkezve elkövetett erőszak és súlyos testi sértés.

A vádirat szerint a sértett egy barátjával ment hajnalban a belvárosi szórakozóhelyre. A bejáratnál a rendész közölte, hogy “nemkívánatos személy “, és elküldte. Szerették volna megtudni ennek okát, mire a rendész H. Imre Lajos elsőrendű vádlottra mutatott, hogy vele beszéljék meg. A férfi a vád szerint azonnal kihívó, agresszív stílusban lépett fel a sértettel szemben, és közölte, hogy cigány származása miatt küldte el, majd előkapott egy boxert, és többször fejen ütötte. A dulakodás az udvar hátsó részében folytatódott, ahol I. András másodrendű vádlott is bekapcsolódott a bántalmazásba, és a sértett egy ismeretlen harmadiktól – aki az ajtóban állva korábban elküldte – is kapott ütéseket. A vádlottak az udvar hátsó részében lévő szemetes konténerek közé húzták az erősen vérző férfit, majd ott hagyták.

A roma férfi többszörös orrcsont- és felső állcsonttörést szenvedett. A tárgyaláson H. Imre Lajos részletes vallomást tett: a testi sértés tekintetében beismerte bűnösségét, azt azonban tagadta, hogy ilyen súlyos sérüléseket okozott volna, és hogy a sértettet a származása miatt bántalmazta. I. András tagadta a bűnösségét.

A bíróság igazságügyi orvos szakértőt rendel ki annak megállapítására, hogy a sérülések maradandóak-e, a korábbi szakvélemény szerint ugyanis ezt csak több hónap elteltével lehet megállapítani.

Forrás: MTI

További cikkek a rovatból
Ösztöndíj miskolci roma egyetemistáknak
Hit és Közösség címmel indított projektet a Görögkatolikus Cigány Szakkollégium Miskolcon. A működéshez közel 200 millió forint uniós támogatást kaptak az Új Széchenyi Terv pályázatán, amit a következő két és fél évben lehet felhasználni.
Ökölvívó akadémia roma fiataloknak
Ökölvívó akadémiát hoztak létre a szolnoki Hegedűs András Szakiskolában, ahol így tizennégy hátrányos helyzetű, roma származású fiatal tanulhat és sportolhat.
Álláshelyek, közfoglalkoztatás és romaprogram
Összesen 101 pályakezdő foglalkoztatásához nyújtott támogatást a Komárom-Esztergom megyei munkaügyi központ az “Első munkahely garancia pályakezdőknek” országos program keretében április közepéig, az összeg meghaladta a 73 millió forintot. Erre az évre még kétszer ennyi támogatást terveznek.
Fórum a romák helyzetéről
A romák helyzete volt a témája annak a fórumnak, amelyet a Völgységi Közéleti Klub szervezett Bonyhádon.
Roma nőket oktatnak Apátfalván
Szakképzést, majd elhelyezkedési lehetőséget kínál roma nőknek az a program, amelyet Apátfalván mutattak be. A projekt uniós támogatással valósul meg.
LMP: a tönk szélén a magyar felsőoktatás
Az Orbán-kormány két kézzel szórja a pénzt a felesleges presztízsberuházásaira, mint például a Ludovika Campusra, miközben megszorításaival a tönk szélére sodorja a felsőoktatást, a vidéki főiskolákat pedig elsorvasztja - mondta Osztolykán Ágnes, az LMP képviselője, aki a vidéki felsőoktatás jelenéről és jövőjéről tartott előadást Szombathelyen.
Hozzánk költözött a szélsőjobbos svéd pártvezető
Magyarországra költözött a Svéd Demokraták (SD) volt második embere - tudatta a svd.se hírportál.
Hamarosan lezárják a Bayer-ügyet
Az eljárás még folyamatban van, a lezárást jelentő döntést - a tényállás megfelelő tisztázását követően - a közeljövőben, minden valószínűség szerint a jövő heti tanácsülésen hozza meg a testület.
Svájci segítség a csereháti filmeseknek
Saját hangján szólalhat meg a Cserehát.
Ombudsman: kulturális változás kell a toleránsabb társadalomhoz
Az alapvető jogok biztosa szerint kulturális változás szükséges a toleránsabb társadalmi légkör kialakulásához.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink