Hírek

“Te is más vagy, te sem vagy más”

2013. március 20. | Balog Zsolt

A “Te is más vagy, te sem vagy más” című programsorozattal ünnepelte a Cigányság Világnapját a Szegedi Ipari Szolgáltató Szakképző és Általános Iskola (SZISZSZI) Móravárosi Tagintézménye.

A rendezvény célja az volt, hogy a tanulók képet kapjanak a cigányság történelméről, szokásairól, kultúrájáról, illetve az előítéletekkel való küzdelmeikről. A móravárosi iskola aulájában kiállítást rendeztek, a tornateremben cigányzenére táncolhattak az érdeklődők, illetve előadások és vetélkedők várták a diákokat.

A SZISZSZI nevelési igazgatóhelyettese elmondta: “Az a célunk ezzel a rendezvénnyel, hogy a gyerekekbe jó gondolatokat csepegtessünk. Lehet, hogy egy ilyen napon sokkal többet tanulnak, mintha végigülnének több előadást.”

Szabó Gábor igazgató elmondta, mindent megtesznek azért, hogy a hozzájuk járó diákok ne csak a választott szakmájukra készüljenek fel, hanem a problémákkal megküzdeni tudó, széles látókörű, toleráns és valóban nyitott gondolkodású felnőttekké váljanak.

“Arra szeretnénk rámutatni, hogy közös a múltunk, és ez által a jövőnk is” – mondta Nagy Mihály, a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. Ezért a rendezvény fő feladata szerinte az volt, hogy a diákok megismerjék a cigányság történelmét, hagyományait és kultúráját.

Forrás: szegedma.hu

További cikkek a rovatból
Ösztöndíj miskolci roma egyetemistáknak
Hit és Közösség címmel indított projektet a Görögkatolikus Cigány Szakkollégium Miskolcon. A működéshez közel 200 millió forint uniós támogatást kaptak az Új Széchenyi Terv pályázatán, amit a következő két és fél évben lehet felhasználni.
Ökölvívó akadémia roma fiataloknak
Ökölvívó akadémiát hoztak létre a szolnoki Hegedűs András Szakiskolában, ahol így tizennégy hátrányos helyzetű, roma származású fiatal tanulhat és sportolhat.
Álláshelyek, közfoglalkoztatás és romaprogram
Összesen 101 pályakezdő foglalkoztatásához nyújtott támogatást a Komárom-Esztergom megyei munkaügyi központ az “Első munkahely garancia pályakezdőknek” országos program keretében április közepéig, az összeg meghaladta a 73 millió forintot. Erre az évre még kétszer ennyi támogatást terveznek.
Fórum a romák helyzetéről
A romák helyzete volt a témája annak a fórumnak, amelyet a Völgységi Közéleti Klub szervezett Bonyhádon.
Roma nőket oktatnak Apátfalván
Szakképzést, majd elhelyezkedési lehetőséget kínál roma nőknek az a program, amelyet Apátfalván mutattak be. A projekt uniós támogatással valósul meg.
LMP: a tönk szélén a magyar felsőoktatás
Az Orbán-kormány két kézzel szórja a pénzt a felesleges presztízsberuházásaira, mint például a Ludovika Campusra, miközben megszorításaival a tönk szélére sodorja a felsőoktatást, a vidéki főiskolákat pedig elsorvasztja - mondta Osztolykán Ágnes, az LMP képviselője, aki a vidéki felsőoktatás jelenéről és jövőjéről tartott előadást Szombathelyen.
Hozzánk költözött a szélsőjobbos svéd pártvezető
Magyarországra költözött a Svéd Demokraták (SD) volt második embere - tudatta a svd.se hírportál.
Hamarosan lezárják a Bayer-ügyet
Az eljárás még folyamatban van, a lezárást jelentő döntést - a tényállás megfelelő tisztázását követően - a közeljövőben, minden valószínűség szerint a jövő heti tanácsülésen hozza meg a testület.
Svájci segítség a csereháti filmeseknek
Saját hangján szólalhat meg a Cserehát.
Ombudsman: kulturális változás kell a toleránsabb társadalomhoz
Az alapvető jogok biztosa szerint kulturális változás szükséges a toleránsabb társadalmi légkör kialakulásához.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink