Hírek

Krikettező romák

2013. március 21. | Balog Zsolt

Fellendülőben a hazai krikett: a női válogatott elbűvölte Európát, az itteni edzők gyorsan tanulnak, és a roma gyerekek felzárkóztatását is segítik ezzel a sporttal.

Magyarországon hat éve kezdett teret hódítani a krikett, elsősorban néhány itt élő angoltanár jóvoltából. A napokban pedig már tanácskozást rendeztek a hazai edzőknek, ahol az egyik előadó a nemzetközi szövetség edzőképzésének felelőse, Richard Skyrme volt. Ez jelzi, hogy mekkora utat tett meg itthon a sportág – mondta Kis Márton, a magyar szövetség elnöke. “Olyan ez, mintha a FIFA központi edzőképzése jönne Budapestre.”

Egy tavaly nyári programban roma gyerekek is kipróbálták a krikettet. Kis Márton elmondta: “Tudatosan nyitunk a kisebbségek, a hátrányos helyzetben lévők felé. Ez a magatartás általános a krikett világában, és itthon is megtapasztaltuk már, hogy működőképes. A sportág alapjai hamar elsajátíthatóak, így gyorsan szerezhet sikerélményt, aki belevág, és mivel egy csapatban egészen másban ügyes játékosokra van szükség, bárki megtalálhatja a helyét.”

A szövetség vidéken élő romáknak szeretne programokat ajánlani – tette hozzá az elnök. “Számukra az is motiváló lehet, hogy hozzájuk hasonló gyerekekből lettek igazi világsztárok a korábbi angol gyarmatokon. Az edzők a sportág szellemiségéről is sokat beszélgetnek a gyerekekkel, akik így az angol kultúráról, illetve a krikettben erősen jelen lévő fair playről is tanulnak.”

A krikett szabályai

A krikett a baseballhoz és a métához hasonló ütős játék, két, 11 fős csapat részvételével. Az ütőcsapat megpróbálja kiütni a pályáról a labdát, vagy legalább megnehezíteni a dobócsapat helyzetét, amelynek minél gyorsabban vissza kell juttatnia a labdát. A pálya ellipszis formájú, a hosszanti tengelye száz-százötven méter, középen található egy jóval kisebb, téglalap alakú terület, a pitch, itt zajlik a dobás-ütés rituálé. A két csapat közül csak az ütő szerezhet pontot: a két ütőjátékosnak helyet kell cserélnie a kapuk közt, míg a labda játékban van. Ha az ütőjátékosok hibáznak, átadják a helyüket a csapattársuknak, mígnem az egész csapat sorra nem kerül. Ha az ütőcsapat “elfogy”, cserélnek, ők lesznek a dobók, és immár a másik csapat kezdheti gyűjtögetni a pontokat. Aki több pontot szerez, az győz.

Többféle változata van a játéknak, a legnépszerűbb a tesztmeccs, amelyben csak a Nemzetközi Krikett Tanács engedélyével rendelkező tíz ország válogatottai vehetnek részt. A játékidő hat óra, egy meccs öt napból, azaz ötször hatórányi játékból áll. Három szünet jut egy játéknapra, előbb egy hosszabb ebédszünet, majd két teaszünet. Létezik egy, a mai igényekhez alakított változat is, a Twenty20, amelyet legfeljebb három óra alatt be kell fejezni.

Forrás: origo.hu

További cikkek a rovatból
Ösztöndíj miskolci roma egyetemistáknak
Hit és Közösség címmel indított projektet a Görögkatolikus Cigány Szakkollégium Miskolcon. A működéshez közel 200 millió forint uniós támogatást kaptak az Új Széchenyi Terv pályázatán, amit a következő két és fél évben lehet felhasználni.
Ökölvívó akadémia roma fiataloknak
Ökölvívó akadémiát hoztak létre a szolnoki Hegedűs András Szakiskolában, ahol így tizennégy hátrányos helyzetű, roma származású fiatal tanulhat és sportolhat.
Álláshelyek, közfoglalkoztatás és romaprogram
Összesen 101 pályakezdő foglalkoztatásához nyújtott támogatást a Komárom-Esztergom megyei munkaügyi központ az “Első munkahely garancia pályakezdőknek” országos program keretében április közepéig, az összeg meghaladta a 73 millió forintot. Erre az évre még kétszer ennyi támogatást terveznek.
Fórum a romák helyzetéről
A romák helyzete volt a témája annak a fórumnak, amelyet a Völgységi Közéleti Klub szervezett Bonyhádon.
Roma nőket oktatnak Apátfalván
Szakképzést, majd elhelyezkedési lehetőséget kínál roma nőknek az a program, amelyet Apátfalván mutattak be. A projekt uniós támogatással valósul meg.
LMP: a tönk szélén a magyar felsőoktatás
Az Orbán-kormány két kézzel szórja a pénzt a felesleges presztízsberuházásaira, mint például a Ludovika Campusra, miközben megszorításaival a tönk szélére sodorja a felsőoktatást, a vidéki főiskolákat pedig elsorvasztja - mondta Osztolykán Ágnes, az LMP képviselője, aki a vidéki felsőoktatás jelenéről és jövőjéről tartott előadást Szombathelyen.
Hozzánk költözött a szélsőjobbos svéd pártvezető
Magyarországra költözött a Svéd Demokraták (SD) volt második embere - tudatta a svd.se hírportál.
Hamarosan lezárják a Bayer-ügyet
Az eljárás még folyamatban van, a lezárást jelentő döntést - a tényállás megfelelő tisztázását követően - a közeljövőben, minden valószínűség szerint a jövő heti tanácsülésen hozza meg a testület.
Svájci segítség a csereháti filmeseknek
Saját hangján szólalhat meg a Cserehát.
Ombudsman: kulturális változás kell a toleránsabb társadalomhoz
Az alapvető jogok biztosa szerint kulturális változás szükséges a toleránsabb társadalmi légkör kialakulásához.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink