Beszélgessünk

A Magyar Tehetség Nagykövete lett Danyi András operatőr

2013. március 29. | GGy

Egy bátonyterenyei roma fiatal, Danyi András lett a Magyar Tehetség Nagykövete, az elismerést az Országos Tehetségnapon, Budapesten adták át. A köztársasági elnök felesége, Herczegh Anita védnökségével megrendezett esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a tehetséggondozás fontosságára.

A kitüntetés feladattal is jár: a Magyar Tehetség Nagykövetei vállalják, hogy a következő öt évben példát mutatnak a fiataloknak, és hogy támogatják a tehetségsegítő szervezetek munkáját a Kárpát-medencében. A címet idén Danyi András rendező-operatőr mellett Benkő Vilmos, a magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) elnöke, és Veiszer Alinda riporter-műsorvezető kapta meg.

A sosinet.hu Danyi Andrással (37) készített interjút:

Honnan indult a pályád?

A kisterenyei Ádám Zsigmond Nevelőotthonban nevelkedtem, ahol a rendszerváltás idején ismerkedtem meg a filmkészítés alapjaival. Tizenhárom éves voltam, amikor a nevelőotthonban létrehozták az akkori legmodernebb technikával felszerelt stúdiót. Az elsők között jelentkeztem a gyermekstábba, és hamar kiderült, hogy van érzékem a kamera kezeléséhez és a stúdiómunkához.

Milyen sikereid voltak akkoriban?

Az első játékfilmemet 18 évesen készítettem, „Elveszett csepp a tengerben” a címe. Állami gondozottakról szól, és azonnal díjat is nyertem vele egy filmfesztiválon.

Hol tanultál később?

Az intézetben lévő stúdió hamarosan ismertté vált, de a nevelőotthon átszervezésével megszűnt. Ezután sem hagytam abba a filmezést, és az érettségi után elvégeztem több tanfolyamot, majd az MTV rendezői iskolájában tanultam a filmkészítés alapjait.

Munkát hol kaptál?

Egy pályázatnak köszönhetően a Magyar Televízió Pécsi Körzeti Stúdiójában dolgoztam egy évet, majd az Országos Cigány–Magyar Pedagógiai Társasághoz kerültem vissza, ahol diákként is megfordultam. Itt még ma is felkérnek szakértőnek, és szerkesztést, vágást, valamint operatőri munkát tanítok. Főállásban négy éve a Bátonyterenye TV rendezőjeként, vágójaként dolgozom.

Mit vár el tőled a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács, ahonnan ezt az elismerést kaptad?

Hogy folytassam a munkát, és példát mutassak a roma fiataloknak.

Milyen segítségre van szüksége ma egy roma fiatalnak, hogy a tehetségét kibontakoztathassa?

A legfontosabb, hogy tanulhasson. Azt üzenem nekik, hogy ne adják fel és tanuljanak, mert ha ezt megteszik, utána már magától jön a segítség.

A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács indoklása szerint Danyi András nemcsak saját tehetségének kibontakoztatásáért dolgozott, hanem 1994 óta maga is foglalkozik rátermett fiatalokkal az Eötvös József Cigány–Magyar Pedagógiai Társaság filmes továbbképzésein. Alkotásai itthon és külföldön is számos díjat nyertek: 1992-ben különdíjat kapott a Müncheni Dokumentumfilm Fesztiválon, legutóbb pedig tavaly novemberben, a szegedi Van-Más-Kép Filmfesztiválon jutott be a legjobbak közé.

Hagyomány- és értékőrző témájú munkáival immár 16 éve sorra nyeri a filmszemlék különdíjait. Danyi Andrást a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács azért kérte fel Tehetségnagykövetnek, hogy magas szintű és nagy kitartással végzett alkotó munkája példa lehessen mások számára.

A Magyar Tehetség Nagykövete címet a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács 2011-ben alapította. Az öt esztendőre szóló Tehetség-nagyköveti megbízatásra az alapítás évében nyolc, később évente három kiemelkedő személyiséget kér fel a Tehetségnagykövet Választó Tanács.  A Nagykövetek kiválasztásának kritériumai:

  • személyiségükkel, életükkel, közösségteremtő munkálkodásukkal megtestesítik a társadalomért felelős tehetség mintáját, ezzel fényt árasztanak a magyar tehetségek eredményes munkájára és egyben készek – mintegy „védjegyként” – tetteikben, gesztusaikban a magyar tehetség idoljának megtestesítésére; akik
  • felismerik a tehetségek kibontásának fontosságát, és vállalják a címmel együtt adományozott, személyre szóló megbízatásukat, hogy azzal terjesszék a társadalomban a kiváló képességű, önmagáért felelős, a nemzet formálásáért tettre kész, s eredményeivel a nemzet felemelkedését szolgáló ember mintaképét; akik
  • tevékenységüknél, népszerűségüknél nemzetközi szintű ismertségüknél fogva széles körben hatni tudnak; akik
  • életkoruknál fogva már mintaképként állíthatók, ám akik számára még kihívást és valódi elismerést jelent a Tehetség-nagyköveti megbízás.

A Tehetségnagykövetek nemcsak megtisztelő címben részesülnek, hanem személyre szabott, és velük egyeztetett megbízást, missziót is kapnak. Egyéni missziójuk teljesítése révén segítik és képviselik a tehetségügy fontosságát, valamint példamutató életútjukkal, elhivatottságukkal a tehetségek ezerféle formái mellett azonosan megmutatkozó értéket képviselik mindannyiunk számára.

További cikkek a rovatból
Cigány munkaerők a hazai szőlőkben Cigány munkaerők a hazai szőlőkben
Az utóbbi években igen sokszor látogathattam el sokszínű, érdekes borvidékeinkre. Természetesen nemcsak a szakmai dolgokról – fajtaválaszték, az évjáratok sajátosságai, hordóhasználat – érdeklődöm, de sosem felejtek el rákérdezni arra, hogy a borvidékeken élő nagyrészt munkanélküli, hátrányos helyzetű cigányságot tudják-e foglalkoztatni. Fontos a kérdés, hiszen gyakran mondják a borászok, hogy kevés az ember, aki elvégezné a munkát a szőlőben és a pincészeteknél. Mi pedig jól tudjuk, hogy a munkanélküli is sok.
Báj és vasakarat Báj és vasakarat
A Roma Hungaricum Állami Művészegyüttes PR managere és művészeti szervezője kedves és közvetlen jelenség. Mindig jókedvű, sugárzik belőle az energia. Lakatos Lejlát eddig mindig a zenekar történéseiről, külhoni és hazai terveiről faggattuk Balog Zsolt kollégámmal, ezúttal őt magát szeretnénk bemutatni, hogyan került a táncművészettől a pedagógus életen keresztül a legfőbb szervezői pozícióba.
Vasgyúrás Kelemen Barnabással Vasgyúrás Kelemen Barnabással
Már elég hosszú ideje próbálkozom, hogy személyesen találkozhassak a Kossuth- és Gramophone- (és még sok más) díjas fiatal hegedűművésszel, Kelemen Barnabással. Eddig valahogy nem jött össze, Barna ugyanis nemcsak hazánkban örvend rendkívüli népszerűségnek, hanem a földgolyó számos más pontján is, ami rengeteg utazással jár. Néhány azonban az edzőteremben valaki gyúrta mellettem a vasat, az arca ismerős, de hirtelen nem tudtam, honnan. Aztán derengeni kezdett, és rákérdeztem: nem te vagy véletlenül Kelemen Barnabás?
Szertartások a halál után egy cigány családban Szertartások a halál után egy cigány családban
Eddig csak tanítottam erről a témáról. Néhányszor átéltem közeli családtagomnál a rítusokat, és végig is követtem őket, de soha nem váltam még szerves részévé.
Borok és történetek – Rosivall László professzorral Borok és történetek – Rosivall László professzorral
Rendhagyó találkozás az a mostani. Nem is igazán a sztorizásról szól, mint a többi írás ebből a sorozatból, inkább szakmai jellegű. De Rosivall László személyisége, közvetlensége még a bor egészségügyi hatásainak témáját is izgalmassá teszi. Tanú erre számos előadásának közönsége, emberek, akik igazán nem is igazán érdeklődtek korábban ilyesmi iránt.
Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós
Még ha személyesen nem is, de Orsós Robit már a képzés előtt is ismertük mindannyian a köztévé híradójából. Jól felismerhető orgánum, profi stílus, karakteresség. Bár régebben nem volt sok lehetőségünk a beszélgetésre, mert a továbbképzés után Robi rendszerint rohant a stúdióba. A mai napig is nagyon elfoglalt, de szerencsére szakított rám egy kis időt…
Kovács Ilona fájó emlékére Kovács Ilona fájó emlékére
Két napja hívott telefonon. Szégyelltem is magam, mert én szoktam őt hívni, hogy ne neki kelljen költsége, de most ő keresett előbb. Visszahívtam gyorsan. Napok óta nem beszéltünk, ami ritkaság, mert szinte mindennap hívom, de: Mostanában napi húsz órát dolgozom, s aludni sincs időm – magyarázkodtam.
Megy a fesztivál Megy a fesztivál
Beszélgetés Szilvási István rendezvényszervező, zenésszel Aki a szavak embere, azzal nem könnyű interjút készíteni, mert legszívesebben ő vinné a beszélgetés fonalát. Nyíltszívű, mindenki iránt nyitott ember. Különleges képességét, mely a munkájának alapfeltétele, mesteri szinten űzi: tud szeretni és meg tudja szerettetni magát bárkivel. Érti az emberek nyelvét, nyelvi korlátok nélkül. Képes hatni rájuk. Ha nekem kéne megnevezni a szakmáját, azt mondanám: hangulatmester. Mások zenekarvezetőként, menedzserként, alapítványvezetőként, rendezvényszervezőként vagy éppen családapaként, álmodozó örök fiatalként beszélnek róla.
Női szerepek egy cigány közösségben Női szerepek egy cigány közösségben
Elérkezett az ideje, hogy egy igazi roma nőt kérdezzek, Suha Nikolett jogászt az ő tradícióiról, szokásairól és családban elfoglalt szerepéről. Válaszai semmiképpen sem általánosíthatók, csupán általuk betekinthetünk az ő és családja életébe.
Gasztroangyalok a láthatáron Gasztroangyalok a láthatáron
Végre itt vannak a mi gasztroangyalaink! Alig vártam, hogy végre kérdezhessem őket, mert én is szenvedélyesen szeretek főzni, és régóta rebesgetik, hogy Tonte Barbara és Budai Zsani új gasztroblogot indít. El sem tudom képzelni, két ilyen tanult és világlátott fiatal lány vajon mit művel a konyhában, ha hozzáteszik a cigány szakácstudáshoz a különböző népek ízeit és kultúráját. Mindenesetre nagyon várom már az első recepteket és a kóstolót.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink