Hírek

Filmvetítés is lesz a Táncháztalálkozón

2013. március 29. | GGy

Húsvét napján lesz a 32. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár a budapesti Sportarénában.

Az egyik legjelentősebb hazai folklórfesztiválra a népzene, a néptánc és a népművészet mestereit hívják meg. Idén nagyecsedi cigány táncokat tanulhat a közönség Farkas Zsolttól, a Khamoro zenekar vezetőjétől. A Khamoro Cigány Táncegyüttes 2002-ben alakult meg a világhírű Kalyi Jag művészeinek vezetésével.

A Táncháztalálkozó Etno-mozija bemutatkozási lehetőséget ad a néprajzi témájú dokumentumfilmeknek. Roma tematikában Vörös T. Balázs két alkotását vetítik szombaton. Az egyik filmben, a “.hogy közösségben nőjenek fel.” címűben a rendező azt mutatja be, hogy a sepsiszentgyörgyi Őrkő cigány közössége nem csupán nyelvi és vallási, hanem ezernyi kulturális szállal kötődik a helyi magyar közösséghez. A másik film, a”Jó lovat nem kell ütni.”  arról szól, hogy Őrkőn úgy tartják, nem is igazi cigány, akinek nincs lova. A ló tartása, és megannyi más, vele kapcsolatos tevékenység a helyiek identitásának részévé vált.

Az Országos Táncháztalálkozó részletes programjairól itt tájékozódhat.

További cikkek a rovatból
Ösztöndíj miskolci roma egyetemistáknak
Hit és Közösség címmel indított projektet a Görögkatolikus Cigány Szakkollégium Miskolcon. A működéshez közel 200 millió forint uniós támogatást kaptak az Új Széchenyi Terv pályázatán, amit a következő két és fél évben lehet felhasználni.
Ökölvívó akadémia roma fiataloknak
Ökölvívó akadémiát hoztak létre a szolnoki Hegedűs András Szakiskolában, ahol így tizennégy hátrányos helyzetű, roma származású fiatal tanulhat és sportolhat.
Álláshelyek, közfoglalkoztatás és romaprogram
Összesen 101 pályakezdő foglalkoztatásához nyújtott támogatást a Komárom-Esztergom megyei munkaügyi központ az “Első munkahely garancia pályakezdőknek” országos program keretében április közepéig, az összeg meghaladta a 73 millió forintot. Erre az évre még kétszer ennyi támogatást terveznek.
Fórum a romák helyzetéről
A romák helyzete volt a témája annak a fórumnak, amelyet a Völgységi Közéleti Klub szervezett Bonyhádon.
Roma nőket oktatnak Apátfalván
Szakképzést, majd elhelyezkedési lehetőséget kínál roma nőknek az a program, amelyet Apátfalván mutattak be. A projekt uniós támogatással valósul meg.
LMP: a tönk szélén a magyar felsőoktatás
Az Orbán-kormány két kézzel szórja a pénzt a felesleges presztízsberuházásaira, mint például a Ludovika Campusra, miközben megszorításaival a tönk szélére sodorja a felsőoktatást, a vidéki főiskolákat pedig elsorvasztja - mondta Osztolykán Ágnes, az LMP képviselője, aki a vidéki felsőoktatás jelenéről és jövőjéről tartott előadást Szombathelyen.
Hozzánk költözött a szélsőjobbos svéd pártvezető
Magyarországra költözött a Svéd Demokraták (SD) volt második embere - tudatta a svd.se hírportál.
Hamarosan lezárják a Bayer-ügyet
Az eljárás még folyamatban van, a lezárást jelentő döntést - a tényállás megfelelő tisztázását követően - a közeljövőben, minden valószínűség szerint a jövő heti tanácsülésen hozza meg a testület.
Svájci segítség a csereháti filmeseknek
Saját hangján szólalhat meg a Cserehát.
Ombudsman: kulturális változás kell a toleránsabb társadalomhoz
Az alapvető jogok biztosa szerint kulturális változás szükséges a toleránsabb társadalmi légkör kialakulásához.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink