Komolyan

Projekt az európai rasszizmus és az online gyűlöletbeszéd ellen

2013. március 29. | GGy

A fiatalokat megszólító, uniós kampány indult az interneten terjedő gyűlöletbeszéd ellen. A cél, hogy a világhálón is érvényesüljenek az emberi jogok. A „Gyűlöletbeszéd elleni mozgalom” és a „Városi kultúrával az európai rasszizmus ellen” elnevezésű kampányok felkészítik a fiatalokat és az ifjúsági szervezeteket arra, hogy hatékonyan léphessenek fel a gyűlöletbeszéd formájában megnyilvánuló rasszizmus és diszkrimináció ellen.

Különböző társadalmi csoportokat különböző mértékben utasít el a magyar lakosság, és a rasszizmus sokkal jelentősebb probléma Magyarországon, mint amennyire ez foglalkoztatja az embereket – mondta Jósa Bálint, a Szubjektív Értékek Alapítvány kurátora. A rasszizmus elleni világnapon elindított kampányokat ez a szervezet koordinálja Magyarországon.

Olyan akció ez, amely elsősorban az interneten zajlik. Egy központi honlapra (http://nohatespeechmovement.org/) lehet küldeni azokat a szövegeket, amelyek kimerítik a gyűlöletbeszéd fogalmát – foglalta össze a kampány lényegét Jósa Bálint. A weboldalon megismerhetjük majd a hasonló európai projekteket, az olvasókból pedig közösséget próbálnak kovácsolni a szervezők. A fő célkitűzés az, hogy az internetezők emberi jogait is tartsák tiszteletben, függetlenül azok származásától és attól, hogy melyik közösséghez tartoznak.

Ami az egyes államok gyakorlatát és a tartalomszűrés nehézségeit illeti, Németországban például tilos a náci háborús bűntettek dicsőítése vagy a holokauszttagadás. Ebből a szem­pontból Magyarország lemaradt – mondta Jósa Bálint.

A kampányok szükségszerűségét az Európai Unió és az Európa Tanács azzal indokolja, hogy a rasszizmus elleni küzdelem a faji, származási, illetve egyéb külső vagy belső jellemzők alapján történő megkülönböztetés a mai napig jellemző a világ és az élet számos területén, így a kontinensünkön is. A pénzügyi válság Európa legtöbb országát komolyan megviselte, és sok helyen a szélsőjobboldali, kirekesztő vagy Európa-ellenes gondolatok megerősödéséhez, rasszista és diszkriminatív megnyilvánulásokhoz vezetett, miközben jelentősen megnehe­zítette a bevándorlók vagy más, kisebbségi csoportok helyzetét.

A kampányok ismertetőjében kiemelik, hogy az Európai Unió gazdasági, és nem emberi jogi szervezet (amilyen például az Európa Tanács), de az etnikai hovatartozáson alapuló megkülönböztetés tilalma az Európai Uniónak is fontos alapelve.

Az Európa Tanács által megvalósuló, Fiatalok az Online Gyűlöletbeszéd ellen (Young People Combating Hate Speech On-line) elnevezésű projekt célja, hogy felhívja a figyelmet az emberi jogok fontosságára az online térben, és segítse a fiatalokat és az őket tömörítő szervezeteket, hogy azok fel tudják venni a harcot az emberi jogok online megsértői ellen. Ebben számítanak azon antirasszista szervezetekre, amelyek már maguk is fellépnek, vagy szeretnének fellépni az internetes kirekesztés és jogsértések ellen.

A kampány a No Hate Speech Movement, azaz a Gyűlöletbeszéd elleni mozgalom keretében valósul meg, amely az Európa Tanács 47 országában, már 13 éves kortól mindenki számára nyitott. A mozgalom online közösségeken alapul, amelyeket nemzeti kampánybizottságok koordinálnak, a kampányt az Európa Tanács részéről pedig az EYF (Európai Ifjúsági Alap) budapesti és strasbourg-i irodája segíti. Európában a kampány március 21-i indulása után folyamatos akciókra és rendezvényekre lehet számítani egészen 2014 áprilisáig, a nemzeti kampányok pedig ezután is folytatódhatnak.

A szervezők várják a csatlakozókat az EU támogatásával megvalósuló U-CARE – Urban culture against racism in Europe (szabad fordításban: „Városi kultúrával az európai rasszizmus ellen”) elnevezésű programhoz is. A projekt nyolc ország tizenegy művészeti szervezetének szoros együttműködésében valósul meg, amelyben a különböző hátterű (nemzetiségű, kisebbséghez vagy többséghez tartozó) fiatalok a városi művészetekre és a médiára épülő projekteket hoznak létre. A cél az, hogy különböző szemináriumok és nemzetközi képzések segítségével olyan művészeti területen tevékenykedő, ún. U-CARE Junior Coach-okat képezzenek, akik a program során megszerzett tudásukat más fiataloknak adják át. Magyarországon olyan fiatal művészek jelentkezését várják (a zene, tánc, média, illetve hasonló területekről), akik szeretnének a kampány során alkotóműhelyekben, nemzetközi csereprogramokban részt venni.

További cikkek a rovatból
És változunk És változunk
Minden évben összefoglalót készítek az évemről. Ó, ha tudnátok, kedves Olvasók, mennyi minden nem kerül bele az efféle összegzésekbe, amiket közreadok. Még csak pont-pont-pont formájában sem írok le dolgokat. Hogy miért? Önmegtartóztatás – egész jó szöveg ugye? Nem írok le olyan dolgokat, amikről nem érzem, hogy az én történeteimen túlmutatva hasznosak lehetnek mások számára is. Meg hát az én vívódásaim nem tartoznak senkire, a mámorom meg, ki tudja, mire ingerelne másokat...
KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK
Roma és nem roma gyerekek divatterveit és ruháit mutatták be Budapesten. Az Amaro Trajo Alapítvány Varga Erika és a Romani Design szakmai vezetésével a roma kultúra hagyományait is bemutató kreatív-művészeti kurzust indított, amelyen több iskola diákjai vehettek részt a fővárosban és vidéken is. Olyan roma és nem roma fiatalok tanulhattak a program keretében, akiket érdekel a divattervezés.
Árverés Szintikéért Árverés Szintikéért
Árverésre bocsátják díjukat az V. Romani Filmfest győztesei. A Mosoly című dokumentumfilmmel Zsiga Ottó és Jánoska István első helyezést ért el a Romani Filmfesztiválon. A történet a nyolcéves Szikszai Szintiáról szól, aki kétszer tért vissza a bölcsőhalálból. Súlyos epilepsziát kapott, és az agysejtjeinek hetvenöt százaléka elhalt. A film az ő és az édesanyja mindennapos harcát mutatja be az életért.
Álmunk – filmbemutató és beszélgetés Álmunk – filmbemutató és beszélgetés
Az Álmunk című film roma és nem roma újságírók alkotása, amely a Romák - itthon Európában nemzetközi projekt keretében készült. A Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában megfilmesített történetek egy-egy roma embert vagy közösséget mutatnak be korszerű multimédiás módszerekkel.
Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban
Roma táncosok, zenészek, képzőművészek és filmkészítők mutatkozhattak be a hétvégén a Bethlen Téri Színházban. A rendezvényt a Roma Ellenállás napjára emlékezve szervezte meg a Színház vezetése. Nézze meg videónkat!
Új helyen a KuglerArt Új helyen a KuglerArt
Új helyre, a Sütő utcába költözött a KuglerArt. Az első szalonesten a nemrég elhunyt Balogh Balázs Andrásra és feleségére, Oláh Jolánra emlékeztek, családtagokkal, barátokkal közösen. Az esten a Szalon Színház művészei szórakoztatták a közönséget.
Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014) Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014)
A magyar cigányzenei és művészeti életben fogalom Buffó neve. Védjegy. A jó ízű, karakteres, kifejező hegedűjáték védjegye. Sokat tett azért, hogy hazánkon kívül is hírét vigye ennek a fontos hungarikumnak, a magyar nótának. Balog Zsolt kollégámmal sokszor készíthettünk vele interjút, legutóbb a Holland–Magyar Nóta Foundation koncertjén, a holland rezidencián. Nagyon nagy lelkesedéssel beszélt a kezdeményezésről, mely azon dolgozik, hogy életben tartsa a magyar cigányzenét. Sugárzott róla, hogy teljes szívvel harcol ezért az ügyért. Nekünk is sok erőt adott, ahogy ehhez a kérdéshez állt. Nem gondoltam volna akkor, hogy néhány rövid hónap múlva már csak emlékére fogok írni. Buffó Rigó Sándor 65 évesen hunyt el vasárnap. Isten nyugosztalja. Életútjának fölidézésével tisztelgünk emléke előtt.
Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás
Sorozatunkban olyan népszerű emberekre hívjuk fel a figyelmet, vagy olyanokra emlékezünk — akár különösebb apropó nélkül –, akik a világ előtt a magyarok hírnevét öregbítették, és csak mi hangsúlyozzuk ki, hogy magyarok és romák. Sportolók, művészek, vagy ahogy hozzáfűzni szokás: kőfaragók és balett-táncosok. Most Rigó Jánosra emlékezünk.
Életmenet Életmenet
Azt mondom el, amit én láttam, és nem azt, amit a hírekben olvashattak: ki beszélt, hol, mikor, hova utazik, kinek fejezi ki az elismerését, a részvétét… Erre ott vannak a hírportálok.
Fényerdők Fényerdők
A Petőfi Irodalmi Múzeumban március 21-től látható Világok útjain tárlat főleg portrékból áll, roma emberekkel a középpontban. A fotós Molnár Zoltán, aki bejárta Európát. A kiállítás gerincét főleg Erdélyből és Magyarországról származó felvételek alkotják, de készültek képek Montenegróban, egy koszovói roma telepen muzulmán cigányokról, Makedóniában, Bulgáriában egy roma esküvőn, és Dél-Franciaországban is. A fotókból korábban készült egy kötet is, Fényerdők címmel.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink