Hírek

Sokkterápia roma fiatalok számára

2013. március 29. | GGy

Különös módón próbálta elriasztani a roma fiatalokat a bűnözéstől és a börtöntől Bogdán László, Cserdi roma származású polgármestere. Egy nemrég megtartott bűnmegelőzési napon “Köcsögmentesítési Napoknak” nevezte el azt az előadás­sorozatot, amelyet bűnmegelőzési célzattal helyi és környékbeli romáknak szerveztek – írja a bama.hu.

Bogdán László hét éve polgármester, és keményen dolgozik azért, hogy munkát adjon a falu felét kitevő roma népességnek, illetve azért, hogy megváltoztassa a róluk kialakult képet. Hogy a múlt heti bűnmegelőzési nap hogyan illeszkedik a polgármester programjába, azt ő maga így magyarázta.

“Az elnevezés polgárpukkasztó, de ez szándékos, hiszen erre más is felkapja a fejét, amúgy meg mi, cigányok is polgárpukkasztóak vagyunk” – indokolt a polgármester, majd így folytatta: “a cigányságnak azt az arcát kell megmutatni, amivel átlépjük a magyar társadalom tűrésküszöbét, éppen azért, hogy szembesüljenek a romák a valósággal és tetteik következményeivel”.

A bama.hu beszámolója szerint a termet megtöltő fiatalok – főleg romák – tágra nyílt szemmel hallgatták a polgármestert, majd amikor Kertész János nyugalmazott rendőr ezredes arra kérte őket, válaszoljanak közösen a feltett kérdéseire, még inkább meghökkentek, de csak úgy zengett a faluház.
- Szabadság vagy börtön? – kérdezte az ezredes.
- Szabadság!
- Bűn vagy erkölcs?
- Erkölcs!
- Köcsög vagy család?
- Család!

A különös bűnmegelőzési nap további részleteiről itt olvashat.

Bogdán László polgármester munkásságáról itt olvashat egy interjút.

További cikkek a rovatból
Ösztöndíj miskolci roma egyetemistáknak
Hit és Közösség címmel indított projektet a Görögkatolikus Cigány Szakkollégium Miskolcon. A működéshez közel 200 millió forint uniós támogatást kaptak az Új Széchenyi Terv pályázatán, amit a következő két és fél évben lehet felhasználni.
Ökölvívó akadémia roma fiataloknak
Ökölvívó akadémiát hoztak létre a szolnoki Hegedűs András Szakiskolában, ahol így tizennégy hátrányos helyzetű, roma származású fiatal tanulhat és sportolhat.
Álláshelyek, közfoglalkoztatás és romaprogram
Összesen 101 pályakezdő foglalkoztatásához nyújtott támogatást a Komárom-Esztergom megyei munkaügyi központ az “Első munkahely garancia pályakezdőknek” országos program keretében április közepéig, az összeg meghaladta a 73 millió forintot. Erre az évre még kétszer ennyi támogatást terveznek.
Fórum a romák helyzetéről
A romák helyzete volt a témája annak a fórumnak, amelyet a Völgységi Közéleti Klub szervezett Bonyhádon.
Roma nőket oktatnak Apátfalván
Szakképzést, majd elhelyezkedési lehetőséget kínál roma nőknek az a program, amelyet Apátfalván mutattak be. A projekt uniós támogatással valósul meg.
LMP: a tönk szélén a magyar felsőoktatás
Az Orbán-kormány két kézzel szórja a pénzt a felesleges presztízsberuházásaira, mint például a Ludovika Campusra, miközben megszorításaival a tönk szélére sodorja a felsőoktatást, a vidéki főiskolákat pedig elsorvasztja - mondta Osztolykán Ágnes, az LMP képviselője, aki a vidéki felsőoktatás jelenéről és jövőjéről tartott előadást Szombathelyen.
Hozzánk költözött a szélsőjobbos svéd pártvezető
Magyarországra költözött a Svéd Demokraták (SD) volt második embere - tudatta a svd.se hírportál.
Hamarosan lezárják a Bayer-ügyet
Az eljárás még folyamatban van, a lezárást jelentő döntést - a tényállás megfelelő tisztázását követően - a közeljövőben, minden valószínűség szerint a jövő heti tanácsülésen hozza meg a testület.
Svájci segítség a csereháti filmeseknek
Saját hangján szólalhat meg a Cserehát.
Ombudsman: kulturális változás kell a toleránsabb társadalomhoz
Az alapvető jogok biztosa szerint kulturális változás szükséges a toleránsabb társadalmi légkör kialakulásához.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink