Komolyan

Emlékezés, kiállítás, zene és tánc Programajánló a Romák Világnapjára

2013. április 7. | Forgács Marietta
Negyvenkét éve, 1971. április 8-án, Orpingtonban (Egyesült Királyság) rendezték meg az első Roma Világkongresszust. Az eseményen több mint tíz ország képviseltette magát, és az indiai küldöttség kezdeményezésére ünneplik azóta a Nemzetközi Roma Napot, a Nemzetközi Roma Kultúra Napját. Idén a Roma Holokauszt áldozataira is emlékeznek a nemzetközi roma szervezetek.

Hétfőn az Európai Jogok Központja, a Nyílt Társadalom Intézet, a Roma Oktatási Alap és a Közép-Európai Egyetem tanárai, diákjai indulnak sétára délelőtt fél tizenkettőkor a Közép-Európai Egyetem főbejáratától (Nádor utca 9.), hogy virággal, zászlóval vonuljanak a Kossuth téren át a Duna-partra. Beszédet mond Daróczi Ágnes, majd minden résztvevő egy szál virágot dob a Dunába: jelképesen ezzel egyesítik a világ romáit, ahogy a folyók is egybeérnek a tengerekben, óceánokban. A kezdeményezés nemzetközi, több európai város roma szervezetei is csatlakoznak az eseményhez.

A nemzetközi naphoz az elmúlt évekhez hasonlóan a Tűzraktér is csatlakozik. A fővárosi kultúra egyik fellegvárában hétfőn öt órától kezdődik a program, amely késő estig tart. Lesz kiállítás, beszélgetés Choli Daróczi Józseffel, filmvetítések, és természetesen a zene sem maradhat el. A Romano Glaszo és a Romengi Voja húzza a nótát, amelyhez Balogh Zsolt tanít táncokat.

Észak-Magyarországon sem feledkeznek meg a Romák Világnapjáról. A Miskolci cigány nemzetiségi önkormányzat szervezésében hétfőn délután négytől a Baross Gábor utca 13-15-be várnak minden érdeklődőt. Fotó- és festménykiállítással, előadásokkal, valamint kerekasztal beszélgetéssel elevenitik fel a közös sorskérdéseket.

A Roma Nap alkalmat ad arra, hogy megemlítsük a Néprajzi Múzeum nemrég nyílt tárlatát is. A Cigányok Spanyolországban című vendégkiállítás az ottani romák történetét és mai életét mutatja be. Ehhoz kapcsolódik a Képek, cigányok, cigányképek – A többségi képtől az önábrázolásig című kamarakiállítás, amely a Néprajzi Múzeum gyűjteményéből ad válogatást. Mindkét tárlat június 9-ig látogatható.

További cikkek a rovatból
És változunk És változunk
Minden évben összefoglalót készítek az évemről. Ó, ha tudnátok, kedves Olvasók, mennyi minden nem kerül bele az efféle összegzésekbe, amiket közreadok. Még csak pont-pont-pont formájában sem írok le dolgokat. Hogy miért? Önmegtartóztatás – egész jó szöveg ugye? Nem írok le olyan dolgokat, amikről nem érzem, hogy az én történeteimen túlmutatva hasznosak lehetnek mások számára is. Meg hát az én vívódásaim nem tartoznak senkire, a mámorom meg, ki tudja, mire ingerelne másokat...
KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK
Roma és nem roma gyerekek divatterveit és ruháit mutatták be Budapesten. Az Amaro Trajo Alapítvány Varga Erika és a Romani Design szakmai vezetésével a roma kultúra hagyományait is bemutató kreatív-művészeti kurzust indított, amelyen több iskola diákjai vehettek részt a fővárosban és vidéken is. Olyan roma és nem roma fiatalok tanulhattak a program keretében, akiket érdekel a divattervezés.
Árverés Szintikéért Árverés Szintikéért
Árverésre bocsátják díjukat az V. Romani Filmfest győztesei. A Mosoly című dokumentumfilmmel Zsiga Ottó és Jánoska István első helyezést ért el a Romani Filmfesztiválon. A történet a nyolcéves Szikszai Szintiáról szól, aki kétszer tért vissza a bölcsőhalálból. Súlyos epilepsziát kapott, és az agysejtjeinek hetvenöt százaléka elhalt. A film az ő és az édesanyja mindennapos harcát mutatja be az életért.
Álmunk – filmbemutató és beszélgetés Álmunk – filmbemutató és beszélgetés
Az Álmunk című film roma és nem roma újságírók alkotása, amely a Romák - itthon Európában nemzetközi projekt keretében készült. A Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában megfilmesített történetek egy-egy roma embert vagy közösséget mutatnak be korszerű multimédiás módszerekkel.
Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban
Roma táncosok, zenészek, képzőművészek és filmkészítők mutatkozhattak be a hétvégén a Bethlen Téri Színházban. A rendezvényt a Roma Ellenállás napjára emlékezve szervezte meg a Színház vezetése. Nézze meg videónkat!
Új helyen a KuglerArt Új helyen a KuglerArt
Új helyre, a Sütő utcába költözött a KuglerArt. Az első szalonesten a nemrég elhunyt Balogh Balázs Andrásra és feleségére, Oláh Jolánra emlékeztek, családtagokkal, barátokkal közösen. Az esten a Szalon Színház művészei szórakoztatták a közönséget.
Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014) Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014)
A magyar cigányzenei és művészeti életben fogalom Buffó neve. Védjegy. A jó ízű, karakteres, kifejező hegedűjáték védjegye. Sokat tett azért, hogy hazánkon kívül is hírét vigye ennek a fontos hungarikumnak, a magyar nótának. Balog Zsolt kollégámmal sokszor készíthettünk vele interjút, legutóbb a Holland–Magyar Nóta Foundation koncertjén, a holland rezidencián. Nagyon nagy lelkesedéssel beszélt a kezdeményezésről, mely azon dolgozik, hogy életben tartsa a magyar cigányzenét. Sugárzott róla, hogy teljes szívvel harcol ezért az ügyért. Nekünk is sok erőt adott, ahogy ehhez a kérdéshez állt. Nem gondoltam volna akkor, hogy néhány rövid hónap múlva már csak emlékére fogok írni. Buffó Rigó Sándor 65 évesen hunyt el vasárnap. Isten nyugosztalja. Életútjának fölidézésével tisztelgünk emléke előtt.
Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás
Sorozatunkban olyan népszerű emberekre hívjuk fel a figyelmet, vagy olyanokra emlékezünk — akár különösebb apropó nélkül –, akik a világ előtt a magyarok hírnevét öregbítették, és csak mi hangsúlyozzuk ki, hogy magyarok és romák. Sportolók, művészek, vagy ahogy hozzáfűzni szokás: kőfaragók és balett-táncosok. Most Rigó Jánosra emlékezünk.
Életmenet Életmenet
Azt mondom el, amit én láttam, és nem azt, amit a hírekben olvashattak: ki beszélt, hol, mikor, hova utazik, kinek fejezi ki az elismerését, a részvétét… Erre ott vannak a hírportálok.
Fényerdők Fényerdők
A Petőfi Irodalmi Múzeumban március 21-től látható Világok útjain tárlat főleg portrékból áll, roma emberekkel a középpontban. A fotós Molnár Zoltán, aki bejárta Európát. A kiállítás gerincét főleg Erdélyből és Magyarországról származó felvételek alkotják, de készültek képek Montenegróban, egy koszovói roma telepen muzulmán cigányokról, Makedóniában, Bulgáriában egy roma esküvőn, és Dél-Franciaországban is. A fotókból korábban készült egy kötet is, Fényerdők címmel.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink