Hírek

Drámai a romák helyzete

2013. április 10. | kutivili

Közmeghallgatás az Európai Parlamentben

A romák helyzete drámai, és nemcsak a romák, hanem egész Európa számára – mondta Helene Flautre francia zöldpárti EP-képviselő hétfőn, amikor a Nemzetközi Romanap alkalmából közmeghallgatást tartottak a cigányság helyzetéről az Európai Parlamentben. A vita első felében a romák lakhatási és oktatási problémái, a második részében pedig az őket érő rasszista támadások kerültek szóba.

A kolozsvári roma aktivista, Claudia Greta elmondta, hogy mínusz 2 fokos hidegben lakoltatták ki a családjával együtt, és nem olyan helyre akarták átköltöztetni őket, mint amilyet ígértek nekik. A környékről óránként megy busz a városba, emiatt a gyerekek nem tudnak iskolába járni. “Nekünk ugyanaz a vér folyik az ereinkben, nem akarjuk, hogy ujjal mutogassanak ránk az utcán” – jelentette ki Claudia Greta, akit felállva tapsoltak meg a beszélgetés résztvevői.

A Csehországból érkezett Iveta Horvátová az oktatási lehetőségekről beszélt: “volt egy nevelőanyám, aki örökbefogadott az állami gondozásból, és esélyt adott nekem, rábírt, hogy tanuljak”.  Így az általános iskolát elvégezte ugyan, de szakmát nem szerzett, mert ahelyett, hogy továbbtanult volna, férjhez ment. “Most viszont itt állok képesítés nélkül, elvált anyaként, négy kisgyerekkel, és nincs olyan nap, hogy ne gondolnék arra, mekkora hiba volt félbehagyni az iskolát. A gyerekeimnek soha nem fogom megengedni, hogy elkövessék ezt a hibát” – tette hozzá a Csehországban élő roma asszony.

A közmeghallgatás egyik kezdeményezője, a francia Helene Flautre hangsúlyozta: a cél az volt, hogy támpontot nyújtson azoknak, akik változtatni szeretnének a helyzeten. Naponta érkeznek hírek az uniós tagállamokból rasszista vagy kirekesztő megnyilvánulásokról, és szerinte maga az európai eszme sérül, ha minden változatlan marad.

További cikkek a rovatból
Ösztöndíj miskolci roma egyetemistáknak
Hit és Közösség címmel indított projektet a Görögkatolikus Cigány Szakkollégium Miskolcon. A működéshez közel 200 millió forint uniós támogatást kaptak az Új Széchenyi Terv pályázatán, amit a következő két és fél évben lehet felhasználni.
Ökölvívó akadémia roma fiataloknak
Ökölvívó akadémiát hoztak létre a szolnoki Hegedűs András Szakiskolában, ahol így tizennégy hátrányos helyzetű, roma származású fiatal tanulhat és sportolhat.
Álláshelyek, közfoglalkoztatás és romaprogram
Összesen 101 pályakezdő foglalkoztatásához nyújtott támogatást a Komárom-Esztergom megyei munkaügyi központ az “Első munkahely garancia pályakezdőknek” országos program keretében április közepéig, az összeg meghaladta a 73 millió forintot. Erre az évre még kétszer ennyi támogatást terveznek.
Fórum a romák helyzetéről
A romák helyzete volt a témája annak a fórumnak, amelyet a Völgységi Közéleti Klub szervezett Bonyhádon.
Roma nőket oktatnak Apátfalván
Szakképzést, majd elhelyezkedési lehetőséget kínál roma nőknek az a program, amelyet Apátfalván mutattak be. A projekt uniós támogatással valósul meg.
LMP: a tönk szélén a magyar felsőoktatás
Az Orbán-kormány két kézzel szórja a pénzt a felesleges presztízsberuházásaira, mint például a Ludovika Campusra, miközben megszorításaival a tönk szélére sodorja a felsőoktatást, a vidéki főiskolákat pedig elsorvasztja - mondta Osztolykán Ágnes, az LMP képviselője, aki a vidéki felsőoktatás jelenéről és jövőjéről tartott előadást Szombathelyen.
Hozzánk költözött a szélsőjobbos svéd pártvezető
Magyarországra költözött a Svéd Demokraták (SD) volt második embere - tudatta a svd.se hírportál.
Hamarosan lezárják a Bayer-ügyet
Az eljárás még folyamatban van, a lezárást jelentő döntést - a tényállás megfelelő tisztázását követően - a közeljövőben, minden valószínűség szerint a jövő heti tanácsülésen hozza meg a testület.
Svájci segítség a csereháti filmeseknek
Saját hangján szólalhat meg a Cserehát.
Ombudsman: kulturális változás kell a toleránsabb társadalomhoz
Az alapvető jogok biztosa szerint kulturális változás szükséges a toleránsabb társadalmi légkör kialakulásához.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink