Komolyan

Egy példakép legendás pillanatai

2013. április 10. | kutivili

Most kezdődő sorozatunkban olyan népszerű emberekre hívjuk fel a figyelmet, vagy olyanokra emlékezünk — akár különösebb apropó nélkül –, akik a világ előtt a magyarok hírnevét öregbítették, és csak mi hangsúlyozzuk ki, hogy magyarok és romák. Sportolók, művészek, vagy ahogy hozzáfűzni szokás: kőfaragók és balett-táncosok.

Aki szereti a magyar focit, biztosan hallott már Farkas Jánosról. Farkas Jancsi – ahogy a rajongók becézték – huszonnégy éve hunyt el, de életében, sőt halála után is sok roma és nem roma sportolót inspirált. A sosinet.hu egy róla készült portréval tiszteleg az emléke előtt.

Az 1942-ben született Farkas János tehetségére korán felfigyeltek a szakemberek, és leigazolták a Vasashoz, amelyhez visszavonulásáig hű maradt. Csak egyetlen alkalommal játszott máshol: huszonegy éves korában egy estére kölcsön adták a Fradinak, a Petrolul Ploiesti elleni kupameccsre.

Tagja volt 1960-ban az UEFA ifjúsági tornát megnyerő csapatnak. Pályafutása alatt négy bajnoki címet szerzett a Vasassal, 1966-ban pedig az NB I gólkirálya lett. Tehetségét bizonyítja, hogy 290 bajnoki mérkőzésén 169 gólt lőtt, csapatával háromszor nyert Közép-európai Kupát, és 1968-ban a Bajnokcsapatok Európa Kupája negyeddöntőjéig jutott el az angyalföldiekkel.

Farkas János játékát a robbanékonyság, a szenvedélyesség, a gyorsaság és a gólerősség jellemezte, labdakezelése lenyűgözte a szurkolókat. Baróti Lajos, a magyar válogatott szövetségi kapitánya 1961 decemberében, a Chile elleni mérkőzésen küldte először pályára, és ez után még harminckétszer játszott a nemzeti tizenegyben, és tizenkilenc gólt szerzett. 1964-ben tagja volt a tokiói olimpiai bajnok csapatnak, és játszott a dánok elleni Európa-bajnoki bronzmeccsen is. Az 1966-ban rendezett Franciaország–Magyarország barátságos mérkőzésen négy gólt lőtt a franciáknak, majd rá egy napra hármat lőtt az osztrákoknak. Fantasztikus, energikus játéka kivívta a külföldi játékostársak tiszteletét, egyszer Aranylabdára is jelölték, és 1968-ban játszhatott a világválogatottban. Egyik legemlékezetesebb gólját 1966-ban szerezte, az angliai világbajnokság csoportkörében, amikor Magyarország a brazilokat 3-1-re legyőzve jutott tovább.

A barátok, ismerősök, rajongók visszaemlékezéseiből tudható, hogy Farkas János jó kedélyű, közvetlen, kedves, szeretni való ember volt. Még ötven sem volt, amikor 1989-ben, szívroham következtében meghalt.

A Magyar Labdarúgó Szövetség 2008-ban megalapította a Farkas János-díjat, amit minden évben egy olyan tehetséges roma fiatalnak adnak, aki viselkedésével példát mutat a pályán és a pályán kívül is. Érdekesség, hogy a Farkas János-díjra jelölt játékos nem lehet idősebb, mint a nagy csatár volt a braziloknak lőtt álomgólja idején. A legendás labdarúgó nevét egy emléktorna is viseli.

Farkas János élete, jelleme és tiszteletet érdemlő kitartása példa lehet minden sportrajongó számára.

További cikkek a rovatból
És változunk És változunk
Minden évben összefoglalót készítek az évemről. Ó, ha tudnátok, kedves Olvasók, mennyi minden nem kerül bele az efféle összegzésekbe, amiket közreadok. Még csak pont-pont-pont formájában sem írok le dolgokat. Hogy miért? Önmegtartóztatás – egész jó szöveg ugye? Nem írok le olyan dolgokat, amikről nem érzem, hogy az én történeteimen túlmutatva hasznosak lehetnek mások számára is. Meg hát az én vívódásaim nem tartoznak senkire, a mámorom meg, ki tudja, mire ingerelne másokat...
KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK
Roma és nem roma gyerekek divatterveit és ruháit mutatták be Budapesten. Az Amaro Trajo Alapítvány Varga Erika és a Romani Design szakmai vezetésével a roma kultúra hagyományait is bemutató kreatív-művészeti kurzust indított, amelyen több iskola diákjai vehettek részt a fővárosban és vidéken is. Olyan roma és nem roma fiatalok tanulhattak a program keretében, akiket érdekel a divattervezés.
Árverés Szintikéért Árverés Szintikéért
Árverésre bocsátják díjukat az V. Romani Filmfest győztesei. A Mosoly című dokumentumfilmmel Zsiga Ottó és Jánoska István első helyezést ért el a Romani Filmfesztiválon. A történet a nyolcéves Szikszai Szintiáról szól, aki kétszer tért vissza a bölcsőhalálból. Súlyos epilepsziát kapott, és az agysejtjeinek hetvenöt százaléka elhalt. A film az ő és az édesanyja mindennapos harcát mutatja be az életért.
Álmunk – filmbemutató és beszélgetés Álmunk – filmbemutató és beszélgetés
Az Álmunk című film roma és nem roma újságírók alkotása, amely a Romák - itthon Európában nemzetközi projekt keretében készült. A Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában megfilmesített történetek egy-egy roma embert vagy közösséget mutatnak be korszerű multimédiás módszerekkel.
Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban
Roma táncosok, zenészek, képzőművészek és filmkészítők mutatkozhattak be a hétvégén a Bethlen Téri Színházban. A rendezvényt a Roma Ellenállás napjára emlékezve szervezte meg a Színház vezetése. Nézze meg videónkat!
Új helyen a KuglerArt Új helyen a KuglerArt
Új helyre, a Sütő utcába költözött a KuglerArt. Az első szalonesten a nemrég elhunyt Balogh Balázs Andrásra és feleségére, Oláh Jolánra emlékeztek, családtagokkal, barátokkal közösen. Az esten a Szalon Színház művészei szórakoztatták a közönséget.
Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014) Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014)
A magyar cigányzenei és művészeti életben fogalom Buffó neve. Védjegy. A jó ízű, karakteres, kifejező hegedűjáték védjegye. Sokat tett azért, hogy hazánkon kívül is hírét vigye ennek a fontos hungarikumnak, a magyar nótának. Balog Zsolt kollégámmal sokszor készíthettünk vele interjút, legutóbb a Holland–Magyar Nóta Foundation koncertjén, a holland rezidencián. Nagyon nagy lelkesedéssel beszélt a kezdeményezésről, mely azon dolgozik, hogy életben tartsa a magyar cigányzenét. Sugárzott róla, hogy teljes szívvel harcol ezért az ügyért. Nekünk is sok erőt adott, ahogy ehhez a kérdéshez állt. Nem gondoltam volna akkor, hogy néhány rövid hónap múlva már csak emlékére fogok írni. Buffó Rigó Sándor 65 évesen hunyt el vasárnap. Isten nyugosztalja. Életútjának fölidézésével tisztelgünk emléke előtt.
Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás
Sorozatunkban olyan népszerű emberekre hívjuk fel a figyelmet, vagy olyanokra emlékezünk — akár különösebb apropó nélkül –, akik a világ előtt a magyarok hírnevét öregbítették, és csak mi hangsúlyozzuk ki, hogy magyarok és romák. Sportolók, művészek, vagy ahogy hozzáfűzni szokás: kőfaragók és balett-táncosok. Most Rigó Jánosra emlékezünk.
Életmenet Életmenet
Azt mondom el, amit én láttam, és nem azt, amit a hírekben olvashattak: ki beszélt, hol, mikor, hova utazik, kinek fejezi ki az elismerését, a részvétét… Erre ott vannak a hírportálok.
Fényerdők Fényerdők
A Petőfi Irodalmi Múzeumban március 21-től látható Világok útjain tárlat főleg portrékból áll, roma emberekkel a középpontban. A fotós Molnár Zoltán, aki bejárta Európát. A kiállítás gerincét főleg Erdélyből és Magyarországról származó felvételek alkotják, de készültek képek Montenegróban, egy koszovói roma telepen muzulmán cigányokról, Makedóniában, Bulgáriában egy roma esküvőn, és Dél-Franciaországban is. A fotókból korábban készült egy kötet is, Fényerdők címmel.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink