Beszélgessünk

Borok és történetek – Frido Diepeveennel

2013. április 12. | kutivili

Úgy nagyjából bő évtizeddel ezelőtt, még zenei tanulmányaim idején hallottam Frido Diepeveenről, ahogy hazánkban nevezik, a holland Feriről. Zenész ismerőseim mesélték, hogy a jogász végzettségű holland fiatalember azért jött Magyarországra, hogy itt sajátítsa el és művelje a magyar cigányzenét. Hozzátették, hogy tényleg nagyon szereti ezt a műfajt, szépen, kifejezően, és tiszta szívből muzsikálja. Aztán úgy alakult, hogy megismertem holland Ferit, akit már megelőzött a híre.

Meghallgattam, valóban nagyon jól muzsikált. Ráadásul már akkor jól és gördülékenyen beszélte nyelvünket, mikor először találkoztunk, pedig csak néhány éve volt itt. Azóta több mint tíz év eltelt, én elhagytam a hangszert. De azért tűzközelben maradtam, mivel megadatott a lehetőség, hogy portrékat készíthetünk tehetséges, példaértékű zenészekről. Így sok év elteltével újból felvettem a kapcsolatot Fridóval. Még mindig hazánkban él, és – bár nagyon elfoglalt – élete szerves része maradt a zene, rendszeresen muzsikál. Több alkalommal forgattunk róla, hogy elkészítsük portréját. Akkor derült ki, hogy nagyon érdekli a magyar borkultúra is, ráadásul sok emlék köti az egyik legkülönlegesebb hazai területhez, a Káli-medencéhez. Azóta pedig rendszeresen kóstolunk, tesztelünk borokat együtt, beszélgetünk hazánkról, a különleges területekről, és persze a Frido által nemzeti kincsnek tartott magyar cigányzenéről. Két ilyen alkalmat szeretnék felidézni.

Az elsőre a budapesti 100 éves étteremben került sor, a háttérben ifj. Sárközi Lajos és zenekara játszott. Frido rám bízta a választást, de egy kicsit meglepte, hogy a pincér által ajánlott villányi ikonikus bor helyett egy kevésbé ismert egészen más tételre voksoltam. De még mielőtt elkezdtük volna, egy cabernet sauvignon törkölypálinkával startoltunk. Komoly, ütős, vastag volt, a fajta fűszeres, karakteres jegyeivel hangolt rá a diskurzusra.

Frido: Na, erre a borra kíváncsi leszek. Miért ezt választottad, és milyen bor is ez?

sosinet.hu: Egy szekszárdi bort választottam, az Eszterbauer pincészet Mesterünk elnevezésű csúcsborát. Küvé, vagyis több fajta alkotja. Mivel már ki is hozták, halljuk előbb te a véleményedet, aztán majd én is elmondom, miért választottam,.

Frido: Rendben, legyen, ketten csak összehozunk egy borleírást. Nagyon sötét a színe, lilás, feketés, megforgatva nagyon lassan csorog le a pohár falán. Ez az illat egészen elképesztő, akárhányszor szippantok bele, csak arra tudok gondolni, hogy ezek után milyen lesz az íze. De egyelőre maradjunk az illatnál. Édeskés, finom érett gyümölcsök, szilvalekvár, fahéj, és még ki tudja mi minden. Nagyon tömény illatok. Nézzük az ízét. Uuuuh, ez valami kegyetlen jó. Krémes, finom, érezhető tömény gyümölcsösséggel, olyan, hogy bele lehet harapni. És ami még feltűnt, hogy hiába van hatalmas teste, mégis egyszerű, mert a tiszta finom gyümölcsösséget lehet elsősorban érezni. És a vastagsága ellenére könnyed elegancia van benne. Azt hiszem, ez az egyik legjobb bor, amit valaha kóstoltam. És ezt úgy mondom, hogy benne van a francia meg egyéb külföldi, és persze az összes hazai borélményem. Neked is ízlik?

sosinet.hu: Meglepően jó dolgokat mondtál, Frido. Nem sok mindennel tudom kiegészíteni, csak némi háttér infóval. Szekszárd olyan borvidék, amelyiknek nagyon különböző adottságúak a területei, ezért mondják rá, hogy nagyon színes, izgalmas. Az Eszterbauer pincészetnek a legjobb adottságú területeken vannak a szőlőik. Ennek a bornak az alapanyagát nagyon visszafogott terheléssel készítik, ami azt jelenti, hogy egy tőkén mindössze 70-80 deka szőlőt hagynak. Így a talajból érkező tápanyag abba a kevés fürtbe összpontosul, így lesz koncentrált az alapanyag. A 2009-es év egészen kiváló volt, hosszú száraz meleg ősszel, így már csak a jó szüreti időpontot kellett kiválasztani, valamint azt, hogy milyen hordóban érlelik. Ez a kifogástalan alapanyag a három fő bordói fajtából áll (cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot). Minden részletet jól csináltak, mert nagyon nagy bor lett belőle, ahogy mondtad, krémes. A kóstolás minden pillanatában kellemes, ugyanakkor nagyágyú, nagy potenciállal, vagyis évről évre egyre szebb, különlegesebb, gazdagabb lesz. De már most is óráról órára változni fog a levegőn. Mivel otthon vagy a zene és a bor világában is, milyen zenét javasolnál ehhez a borhoz?

Frido: Hallgasd csak Sárközi Lalika hegedülését. Nagyon virtuóz, különleges technikai adottságai vannak, mégis nagyon elegáns és egyedi, szívből játszik. És mindössze 22 éves! Úgy mutatja be a magyar cigányzenei műfajt, hogy közben olyan klasszikus zenei elemeket is belerak, amelyek észrevétlenül is gazdagítják az egyedi előadásmódját. Tehát Lalika játékában és ebben a borban szerintem a legfontosabb közös tulajdonságok az elegancia és a virtuóz energia. Ezenkívül mindkettő nagyon fiatal, és megvan bennük –ahogy mondtad – a potenciál, hogy évről évre komolyabbak legyenek.

sosinet.hu: Szép a hasonlat, potenciál tényleg mindkettőben van bőven. Nagyon rég hallottalak muzsikálni. Örülnék, ha muzsikálnál a zenekarral és Sárközi Lalikával. Neki már felvetettem az ötletet, és örömmel vette a közös játékot.

Frido: Szívesen muzsikálok ilyen fantasztikus zenészekkel, lássuk!

Frido a zenekar élére állt, és egymás után 4-5 nótát és csárdást játszott, szép kifejező hanggal, cigányos hangzásvilággal. Kihallatszott belőle, hogy nagyon otthon van ebben a műfajban. Először arra gondoltam, hogy nagyobb kihívás lesz számára a rajtaütésszerű felkérés, de nem így történt. A közös muzsikálás után már csak néhány kortyot ittunk azt est borából, és indultunk haza. Másnap kezdtük ugyanis a forgatást Fridónál – megjegyzem, ott is komoly borélményben volt részünk. Másnap kipihenten kezdtünk a munkának. Felvettük Frido muzsikálását, megmutatta a hegedű-, majd a hangfelvétel-gyűjteményét is. Ebben csak a kedvenc muzsikusaitól, a kedvenc számait gyűjtötte össze, és néhány olyan felvételt, ami valamilyen különleges élményéhez volt köthető.

Frido: Na, most hogy vége a munkának, jöjjön a jutalom: Liszkay Mihály 2008-as Küvéje, a Káli-medence monoszlói esszenciája.

sosinet.hu: Már sokat hallottam Liszkayról, de eddig még sosem kóstoltam. Miért pont ezt választottad? Szereted ezt a területet, vagy a borász stílusa áll közel hozzád?

Frido: Mindkettő. Liszkay Mihállyal, a borásszal jó barátságban vagyok. Rengeteg nemzetközi tapasztalata van, a világ bármely részén élhetne és dolgozhatna, mégis Magyarországot választotta….

sosinet.hu: Pont, mint te…

Frido: Valóban sok közös vonásunk van, például a zene szeretete is. Liszkay Misi zseniális zongorista, és talán éppen ezért komoly, finom érzékkel készíti karakteres borait. Sokszor jártam nála, a terület ahol a borai készülnek, lélegzetelállítóan szép. Szerintem annak, aki ott él, minden egyes nap inspiráló hatású. Felkel, tesz egy sétát a szőlőben, és talán az jár a fejében, hogy ha a természet kegyes lesz, még az előző évinél is jobbat csinálok. Misi ráadásul maximalista a zenében, a borkészítésben, és az élet minden területén. No, de kóstoljuk is meg. Mit gondoltok?

sosinet.hu: Először is Balog Zsolt operatőr-vágó kollégámat kérdeztem. Ugyanis Zsoltival számos borbemutatóra látogattunk el forgatni, és bár elég sokáig szkeptikus volt, de egyszer csak „arcon csapta” egy sűrű, szépen hordózott cabernet franc mogyorós, csokis, erdei gyümölcsös kombója, azóta pedig elég jó észrevételei vannak. Nos, mindhárman egyhangúlag nagy bornak tituláltuk Liszkay úr küvéjét, így hát csak elsorolok néhányat a közös észrevételekből. A bor mélyrubin színű, csillogó, élénk lilás árnyalatokkal. Eleinte elegánsan visszafogott, a bontás után óránként egyre áradóbb illatokkal. A hordóból érkező vaníliás, szegfűszeges halvány aromák csak finoman vannak jelen, viszont egyre erősebben nyomulnak előre a szedres, meggyes, áfonyás gyümölcsös jegyek. Ízében rendkívül feszes szerkezetű, izmos, kellőképpen arányos, mindenből annyi, amennyi kell. Lágy és selymes, miközben feszes és komoly savai vannak. Ezek a tipikus szép savak, melyek a bort nagyon hosszú életűvé teszik. Ízében is a szedres, áfonyás jegyek a vezetők, amelyet a nemes, kávés ízek csak még izgalmasabbá tesznek.

Frido: És hozzáteszem, Liszkay Misi nagyon is kísérletező kedvű. Gondolhatod, mennyi érdekes és jó bort lehet kóstolni tőle. Mindegyik mástól jó. A tájról nem is beszélve! És ha a bor kóstolása közben még Misi zongorajátékát hallgatod, akkor nagyon nehéz a visszaindulás, bárhova is mész – teszi hozzá nevetve.

sosinet.hu: Azt hiszem, rábeszéltél! Hamarosan jelentkezem, újabb Borok és történetek következnek Liszkay Mihálytól.

További cikkek a rovatból
Cigány munkaerők a hazai szőlőkben Cigány munkaerők a hazai szőlőkben
Az utóbbi években igen sokszor látogathattam el sokszínű, érdekes borvidékeinkre. Természetesen nemcsak a szakmai dolgokról – fajtaválaszték, az évjáratok sajátosságai, hordóhasználat – érdeklődöm, de sosem felejtek el rákérdezni arra, hogy a borvidékeken élő nagyrészt munkanélküli, hátrányos helyzetű cigányságot tudják-e foglalkoztatni. Fontos a kérdés, hiszen gyakran mondják a borászok, hogy kevés az ember, aki elvégezné a munkát a szőlőben és a pincészeteknél. Mi pedig jól tudjuk, hogy a munkanélküli is sok.
Báj és vasakarat Báj és vasakarat
A Roma Hungaricum Állami Művészegyüttes PR managere és művészeti szervezője kedves és közvetlen jelenség. Mindig jókedvű, sugárzik belőle az energia. Lakatos Lejlát eddig mindig a zenekar történéseiről, külhoni és hazai terveiről faggattuk Balog Zsolt kollégámmal, ezúttal őt magát szeretnénk bemutatni, hogyan került a táncművészettől a pedagógus életen keresztül a legfőbb szervezői pozícióba.
Vasgyúrás Kelemen Barnabással Vasgyúrás Kelemen Barnabással
Már elég hosszú ideje próbálkozom, hogy személyesen találkozhassak a Kossuth- és Gramophone- (és még sok más) díjas fiatal hegedűművésszel, Kelemen Barnabással. Eddig valahogy nem jött össze, Barna ugyanis nemcsak hazánkban örvend rendkívüli népszerűségnek, hanem a földgolyó számos más pontján is, ami rengeteg utazással jár. Néhány azonban az edzőteremben valaki gyúrta mellettem a vasat, az arca ismerős, de hirtelen nem tudtam, honnan. Aztán derengeni kezdett, és rákérdeztem: nem te vagy véletlenül Kelemen Barnabás?
Szertartások a halál után egy cigány családban Szertartások a halál után egy cigány családban
Eddig csak tanítottam erről a témáról. Néhányszor átéltem közeli családtagomnál a rítusokat, és végig is követtem őket, de soha nem váltam még szerves részévé.
Borok és történetek – Rosivall László professzorral Borok és történetek – Rosivall László professzorral
Rendhagyó találkozás az a mostani. Nem is igazán a sztorizásról szól, mint a többi írás ebből a sorozatból, inkább szakmai jellegű. De Rosivall László személyisége, közvetlensége még a bor egészségügyi hatásainak témáját is izgalmassá teszi. Tanú erre számos előadásának közönsége, emberek, akik igazán nem is igazán érdeklődtek korábban ilyesmi iránt.
Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós
Még ha személyesen nem is, de Orsós Robit már a képzés előtt is ismertük mindannyian a köztévé híradójából. Jól felismerhető orgánum, profi stílus, karakteresség. Bár régebben nem volt sok lehetőségünk a beszélgetésre, mert a továbbképzés után Robi rendszerint rohant a stúdióba. A mai napig is nagyon elfoglalt, de szerencsére szakított rám egy kis időt…
Kovács Ilona fájó emlékére Kovács Ilona fájó emlékére
Két napja hívott telefonon. Szégyelltem is magam, mert én szoktam őt hívni, hogy ne neki kelljen költsége, de most ő keresett előbb. Visszahívtam gyorsan. Napok óta nem beszéltünk, ami ritkaság, mert szinte mindennap hívom, de: Mostanában napi húsz órát dolgozom, s aludni sincs időm – magyarázkodtam.
Megy a fesztivál Megy a fesztivál
Beszélgetés Szilvási István rendezvényszervező, zenésszel Aki a szavak embere, azzal nem könnyű interjút készíteni, mert legszívesebben ő vinné a beszélgetés fonalát. Nyíltszívű, mindenki iránt nyitott ember. Különleges képességét, mely a munkájának alapfeltétele, mesteri szinten űzi: tud szeretni és meg tudja szerettetni magát bárkivel. Érti az emberek nyelvét, nyelvi korlátok nélkül. Képes hatni rájuk. Ha nekem kéne megnevezni a szakmáját, azt mondanám: hangulatmester. Mások zenekarvezetőként, menedzserként, alapítványvezetőként, rendezvényszervezőként vagy éppen családapaként, álmodozó örök fiatalként beszélnek róla.
Női szerepek egy cigány közösségben Női szerepek egy cigány közösségben
Elérkezett az ideje, hogy egy igazi roma nőt kérdezzek, Suha Nikolett jogászt az ő tradícióiról, szokásairól és családban elfoglalt szerepéről. Válaszai semmiképpen sem általánosíthatók, csupán általuk betekinthetünk az ő és családja életébe.
Gasztroangyalok a láthatáron Gasztroangyalok a láthatáron
Végre itt vannak a mi gasztroangyalaink! Alig vártam, hogy végre kérdezhessem őket, mert én is szenvedélyesen szeretek főzni, és régóta rebesgetik, hogy Tonte Barbara és Budai Zsani új gasztroblogot indít. El sem tudom képzelni, két ilyen tanult és világlátott fiatal lány vajon mit művel a konyhában, ha hozzáteszik a cigány szakácstudáshoz a különböző népek ízeit és kultúráját. Mindenesetre nagyon várom már az első recepteket és a kóstolót.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink