Hírek

A cigányság, mint “bomlástermék”

2013. április 13. | kutivili

“Én úgy tekintek a cigányságra, mint egyfajta bomlástermékre” – állította Németh György szociológus-közgazdász azon a budapesti konferencián, amely a cigány-magyar együttélésről szólt. Kovács Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára viszont azt hangsúlyozta, hogy nem elég a törvények szintjén esélyegyenlőséget teremteni, az esélyteremtésnek intézményesülnie kell.

Németh György szociológus-közgazdász szerint “a cigányság szempontjából a nyugati civilizáció alapértékeinek elfogadása az, ami a problémákat végső soron megoldja”, majd így folytatta: “én úgy tekintek a cigányságra, mint egyfajta bomlástermékre”. Ezt a mondatát Németh György később úgy magyarázta, hogy arra utalt, a cigányság eredeti kulturális alapja tarthatatlan, és a cigányságnak változnia kell. A szociológus-közgazdász kijelentését a konferencia több előadója visszautasította, és felesleges provokációnak minősítette.

Kovács Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára azt hangsúlyozta, hogy nem elég a törvények szintjén esélyegyenlőséget teremteni, az esélyteremtésnek intézményesülnie kell. Sztojka Attila, a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárság főosztályvezetője kiemelte, hogy Magyarországnak gazdasági érdeke is “a roma helyzet megoldása”, mert “a felzárkózás hosszú távú befektetés”. Véleménye szerint a roma felzárkózás nem oldható meg csak jóléti intézkedésekkel, szükség van olyan esélyteremtő intézkedésekre, amelyek kivezethetnek a mélyszegélységből.

Berki Judit, a bátonyterenyei tanoda vezetője, volt romaügyi helyettes államtitkár arra figyelmeztetett, a mindenkori kormánynak a költségvetés tervezésekor ügyelnie kell, hogy elegendő pénz jusson a hosszú távú, kiegyenlítő programokra. Így meglehet az esély arra, hogy a leszakadó térségekben élőket is bekapcsolják valamilyen módon a gazdasági körforgásba – mondta a volt roma ügyi helyettes államtitkár a pénteki budapesti konferencián.

További cikkek a rovatból
Ösztöndíj miskolci roma egyetemistáknak
Hit és Közösség címmel indított projektet a Görögkatolikus Cigány Szakkollégium Miskolcon. A működéshez közel 200 millió forint uniós támogatást kaptak az Új Széchenyi Terv pályázatán, amit a következő két és fél évben lehet felhasználni.
Ökölvívó akadémia roma fiataloknak
Ökölvívó akadémiát hoztak létre a szolnoki Hegedűs András Szakiskolában, ahol így tizennégy hátrányos helyzetű, roma származású fiatal tanulhat és sportolhat.
Álláshelyek, közfoglalkoztatás és romaprogram
Összesen 101 pályakezdő foglalkoztatásához nyújtott támogatást a Komárom-Esztergom megyei munkaügyi központ az “Első munkahely garancia pályakezdőknek” országos program keretében április közepéig, az összeg meghaladta a 73 millió forintot. Erre az évre még kétszer ennyi támogatást terveznek.
Fórum a romák helyzetéről
A romák helyzete volt a témája annak a fórumnak, amelyet a Völgységi Közéleti Klub szervezett Bonyhádon.
Roma nőket oktatnak Apátfalván
Szakképzést, majd elhelyezkedési lehetőséget kínál roma nőknek az a program, amelyet Apátfalván mutattak be. A projekt uniós támogatással valósul meg.
LMP: a tönk szélén a magyar felsőoktatás
Az Orbán-kormány két kézzel szórja a pénzt a felesleges presztízsberuházásaira, mint például a Ludovika Campusra, miközben megszorításaival a tönk szélére sodorja a felsőoktatást, a vidéki főiskolákat pedig elsorvasztja - mondta Osztolykán Ágnes, az LMP képviselője, aki a vidéki felsőoktatás jelenéről és jövőjéről tartott előadást Szombathelyen.
Hozzánk költözött a szélsőjobbos svéd pártvezető
Magyarországra költözött a Svéd Demokraták (SD) volt második embere - tudatta a svd.se hírportál.
Hamarosan lezárják a Bayer-ügyet
Az eljárás még folyamatban van, a lezárást jelentő döntést - a tényállás megfelelő tisztázását követően - a közeljövőben, minden valószínűség szerint a jövő heti tanácsülésen hozza meg a testület.
Svájci segítség a csereháti filmeseknek
Saját hangján szólalhat meg a Cserehát.
Ombudsman: kulturális változás kell a toleránsabb társadalomhoz
Az alapvető jogok biztosa szerint kulturális változás szükséges a toleránsabb társadalmi légkör kialakulásához.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink