Beszélgessünk

Nyílt válaszlevél Németh Györgynek

2013. április 14. | Nótár Ilona

Nyílt válaszlevél Németh Györgynek a Fehéren-feketén – Felelősen a cigány –magyar együttélésről című konferencia részvevőjének.

Németh György úr!

Ön idézett engem a Fehéren feketén – Felelősen a cigány–magyar együttélésről című konferencián az előadásában, mégpedig egyik leggyalázatosabb állítását akarta kiragadott mondataimmal igazolni.

Opponensként nem tudtam jelen lenni a rendezvényen, ezért kényszerülök arra, hogy nyílt levet intézzek önhöz, és cáfoljam meg állításait. És mivel nem voltam ott, nem fogok reflektálni sem György Lászlónak a „maláj problémás”, sem a konferencia többi résztvevőjének előadására.

Cigányságomat én Isten kivételes és egyedi ajándékának tekintem. Soha nem született meg a fejemben még a gondolat sem, hogy mi valaminek a bomlástermékei lehetünk. Amikor meghívást kaptam a konferenciára György Lászlótól, a BME tanársegédjétől, több levélben is megírtam neki, mi a munkám lényege, s teljes őszinteséggel feltártam neki a konferenciával kapcsolatos aggályaimat is.

Akkor szégyenkeztem a kétségeim miatt, hiszen egy ilyen, a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége, a Mathias Corvinus Collegium és a Századvég Alapítvány szervezésében létrehozott „hiánypótló” konferenciával kapcsolatban nem szabadna kételyt éreznem, és ismét előhozakodni az emberi alapjogokkal, a nemzetiségi és kisebbségi jogokkal – és a Biblia üzenetével.

Ön, aki magyarnak, civilizált embernek, ráadásul az egyetemes, magyar és nyugati civilizációt elfogadó embernek tartja magát, hogyan egyezteti össze ideológiáját a Bibliával? Hiszen amit állított egyenes tagadása a nyugati világ vallási ideológiájának lényegével. Nevezetesen a Biblia kezdő fejezetének soraival: „Teremté tehát az Isten az embert az ő képére, Isten képére teremté őt: férfiúvá és asszonnyá teremté őket. És látá Isten, hogy minden a mit teremtett vala, ímé igen jó. És lőn este és lőn reggel, hatodik nap.” (1Móz 1:27, 31)

Uram! Lehetne Isten iránt annyi alázattal, hogy annak tökéletes és csodálatos munkáját nem becsüli le. Hiszen ha ezt az állítást nem fogadja el, Istennel nyit parttalan vitát.

Ezt a népcsoportot, a cigányokét, s annak erős identitását eltörölni semmilyen törekvéssel nem lehet, azt még a második világháború – hogy az ön szavait idézzem: „hozadékának” – sem sikerült. Elvitték apáinkat, megaláztak, megkínoztak minket, de kipusztítani még nekik sem sikerült. Meghallgatva a konferencia részleteit, ezt a szomorú jelenséget a mai rendszerben lehet úgy nevezni, hogy asszimiláció, úgy is, hogy erőltetett integráció, vagy a „bomlástermékek” felszámolása, gazdasági helyzetjavítás – de bármilyen cifra jelmezbe öltöztetik: ez nemzetellenes, emberellenes és Istennek nem tetsző dolog!

A tőlem vett idézet éppen arra utal, hogy az önhöz hasonló emberek – az elismert szakember álarcát öltve magukra – elhitetik a cigány lakosság egy részével, hogy valóban értéktelenek, és hogy a szegénység és nélkülözés az ő (értéktelen) kultúrájuk része. Sokan sajnos elhiszik ezt, mert három generáció óta nem ettek rendesen kenyeret. Éppen erre hívtam fel a figyelmet az ön által kiemelt részletben. “Anyámnak azt mondtam, én látni akarok. Hiszem, hogy cigánynak lenni nem jelent egyet a szegénységgel és megvetettséggel. Cigány vagyok, és látni akarom a világot, amiben élek. S valóban, édesanyám ezt évekig nem értette. Hogyan értette volna, amikor a cigánytelep széléről nem látni semerre?”

Én arra tettem fel az életem, hogy „hídépítő” leszek. Akit csak lehet, átsegítek ezen a keskeny hídon, és perspektívát adok lámpásul, tájékozódásul pedig olyan tükröt, melyben végre olyan szépnek és értékesnek látják magukat, amilyenek valójában. A messzire látni akarás szándéka akkor lázadásnak és vakmerőségnek tűnt a cigány és a többségi lakosság szemében is. Sajnos sokszor most is az, mert hárman nyúlnak a (cigány) ember után hogy azt mondják, te csak egy értéktelen bomlástermék vagy. S jövök én, az európai arcommal, a vasalt ruhámmal, Budáról nekiindulva, sokszor egyes egyedül, busszal-vonattal zötykölődve a kis falukba és a városokba, hogy tanítsam a fiatalokat a Tudatos Életre Nevelés Programomat felhasználva, hogy tessék álmodni, én pedig segítek megvalósítani.

Tessék csak utánakérdezni, mindig mondom: „Ne félj, menni fog! Ugyanazt ettem és ittam és hallottam, ugyanott éltem s nőttem fel, mint te, tudom, hogy sokszor hallottad, semmirekellő vagy. De engem a cigányságom épp arra tanított meg: hogy akkor is, azért is: Isten teremtménye vagyok, s áldás lehetek a családom és a népem számára. Nem kell elfelejtenem, honnan jöttem, mert ettől vagyok az, aki. Nem kell elveszíteni a kultúrámat, hanem tovább kell adni a gyermekeimnek is! Mert érték.

Ezeket a mondatokat kellene idézni és felhasználni tőlem, mert ezek jelentik a munkám lényegét, és minden alkalommal el is mondom! Felháborít, hogy hosszú és keserves éveim munkáját, az élettapasztalatomat bárki is ilyen gyalázatos kijelentés igazolására használja fel.

Magamat kultúrembernek, a civilizált társadalom aktív részének tartom. Sok helyütt jártam, épp ahogy édesanyámnak az idézett mondatokban jövendöltem. Sokan fogtak kezet velem, s többször is átvehettem a diplomát. De ma sem felejtem el, és soha nem is fogom, hogy Isten kedves teremtménye vagyok, cigányasszony, anya. Büszke vagyok szüleim örökségére, s ezt tanítom. Nemcsak az iskolapadban ülőknek, de a saját gyermekeimnek is.

További cikkek a rovatból
Cigány munkaerők a hazai szőlőkben Cigány munkaerők a hazai szőlőkben
Az utóbbi években igen sokszor látogathattam el sokszínű, érdekes borvidékeinkre. Természetesen nemcsak a szakmai dolgokról – fajtaválaszték, az évjáratok sajátosságai, hordóhasználat – érdeklődöm, de sosem felejtek el rákérdezni arra, hogy a borvidékeken élő nagyrészt munkanélküli, hátrányos helyzetű cigányságot tudják-e foglalkoztatni. Fontos a kérdés, hiszen gyakran mondják a borászok, hogy kevés az ember, aki elvégezné a munkát a szőlőben és a pincészeteknél. Mi pedig jól tudjuk, hogy a munkanélküli is sok.
Báj és vasakarat Báj és vasakarat
A Roma Hungaricum Állami Művészegyüttes PR managere és művészeti szervezője kedves és közvetlen jelenség. Mindig jókedvű, sugárzik belőle az energia. Lakatos Lejlát eddig mindig a zenekar történéseiről, külhoni és hazai terveiről faggattuk Balog Zsolt kollégámmal, ezúttal őt magát szeretnénk bemutatni, hogyan került a táncművészettől a pedagógus életen keresztül a legfőbb szervezői pozícióba.
Vasgyúrás Kelemen Barnabással Vasgyúrás Kelemen Barnabással
Már elég hosszú ideje próbálkozom, hogy személyesen találkozhassak a Kossuth- és Gramophone- (és még sok más) díjas fiatal hegedűművésszel, Kelemen Barnabással. Eddig valahogy nem jött össze, Barna ugyanis nemcsak hazánkban örvend rendkívüli népszerűségnek, hanem a földgolyó számos más pontján is, ami rengeteg utazással jár. Néhány azonban az edzőteremben valaki gyúrta mellettem a vasat, az arca ismerős, de hirtelen nem tudtam, honnan. Aztán derengeni kezdett, és rákérdeztem: nem te vagy véletlenül Kelemen Barnabás?
Szertartások a halál után egy cigány családban Szertartások a halál után egy cigány családban
Eddig csak tanítottam erről a témáról. Néhányszor átéltem közeli családtagomnál a rítusokat, és végig is követtem őket, de soha nem váltam még szerves részévé.
Borok és történetek – Rosivall László professzorral Borok és történetek – Rosivall László professzorral
Rendhagyó találkozás az a mostani. Nem is igazán a sztorizásról szól, mint a többi írás ebből a sorozatból, inkább szakmai jellegű. De Rosivall László személyisége, közvetlensége még a bor egészségügyi hatásainak témáját is izgalmassá teszi. Tanú erre számos előadásának közönsége, emberek, akik igazán nem is igazán érdeklődtek korábban ilyesmi iránt.
Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós
Még ha személyesen nem is, de Orsós Robit már a képzés előtt is ismertük mindannyian a köztévé híradójából. Jól felismerhető orgánum, profi stílus, karakteresség. Bár régebben nem volt sok lehetőségünk a beszélgetésre, mert a továbbképzés után Robi rendszerint rohant a stúdióba. A mai napig is nagyon elfoglalt, de szerencsére szakított rám egy kis időt…
Kovács Ilona fájó emlékére Kovács Ilona fájó emlékére
Két napja hívott telefonon. Szégyelltem is magam, mert én szoktam őt hívni, hogy ne neki kelljen költsége, de most ő keresett előbb. Visszahívtam gyorsan. Napok óta nem beszéltünk, ami ritkaság, mert szinte mindennap hívom, de: Mostanában napi húsz órát dolgozom, s aludni sincs időm – magyarázkodtam.
Megy a fesztivál Megy a fesztivál
Beszélgetés Szilvási István rendezvényszervező, zenésszel Aki a szavak embere, azzal nem könnyű interjút készíteni, mert legszívesebben ő vinné a beszélgetés fonalát. Nyíltszívű, mindenki iránt nyitott ember. Különleges képességét, mely a munkájának alapfeltétele, mesteri szinten űzi: tud szeretni és meg tudja szerettetni magát bárkivel. Érti az emberek nyelvét, nyelvi korlátok nélkül. Képes hatni rájuk. Ha nekem kéne megnevezni a szakmáját, azt mondanám: hangulatmester. Mások zenekarvezetőként, menedzserként, alapítványvezetőként, rendezvényszervezőként vagy éppen családapaként, álmodozó örök fiatalként beszélnek róla.
Női szerepek egy cigány közösségben Női szerepek egy cigány közösségben
Elérkezett az ideje, hogy egy igazi roma nőt kérdezzek, Suha Nikolett jogászt az ő tradícióiról, szokásairól és családban elfoglalt szerepéről. Válaszai semmiképpen sem általánosíthatók, csupán általuk betekinthetünk az ő és családja életébe.
Gasztroangyalok a láthatáron Gasztroangyalok a láthatáron
Végre itt vannak a mi gasztroangyalaink! Alig vártam, hogy végre kérdezhessem őket, mert én is szenvedélyesen szeretek főzni, és régóta rebesgetik, hogy Tonte Barbara és Budai Zsani új gasztroblogot indít. El sem tudom képzelni, két ilyen tanult és világlátott fiatal lány vajon mit művel a konyhában, ha hozzáteszik a cigány szakácstudáshoz a különböző népek ízeit és kultúráját. Mindenesetre nagyon várom már az első recepteket és a kóstolót.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink