VideókZenés-táncos

Andalúziától Budapestig

2013. április 15. | Balog Zsolt

A spanyolországi cigányok történetével és kultúrájával ismerkedhet meg a látogató –amint arról korábban már beszámoltunk –, a Néprajzi Múzeumban múlt pénteken nyílt, Cigányok élete című kiállításon.

A megnyitó ünnepségen Spanyolország nagykövete, Enrique Pastor de Gana kifejtette, a tárlat hozzájárul ahhoz, hogy Magyarországon is megismerhessék a spanyolországi cigányság életét, s ez erősíti a spanyol–magyar kapcsolatokat, a társadalmi elfogadást és a kölcsönös megismerésen alapuló tiszteletet.

„A roma kultúra értékeinek bemutatása hozzájárul az előítéletek csökkentéséhez, és erősíti a különböző közösségek kölcsönös elfogadását” – szögezte le Doncsev András, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Arra is kitért, hogy a minisztérium idén csaknem huszonhat millió forinttal támogatja a roma kulturális értékek bemutatását.

Dr. Kemecsi Lajos, a múzeum igazgatója hangsúlyozta, hogy a 21. századi korszerű múzeumok fontos feladatuknak tekintik a kisebbségek kultúrájának bemutatását.

„A fő cél az volt, hogy valahogy másképp mutassuk be a cigányokat, mint ahogy megszoktuk – mondta Puporka Lajos, az esemény egyik szervezője. – A mindennapokat szerettük volna megmutatni. A spanyolországi képeket neves francia fotósok készítették. A megnyitón fellépő művészeket is úgy válogattuk, hogy tudtuk, magas színvonalon közvetítik a cigány kultúrát. A megnyitóra egyébként regisztrálni kellett, így körülbelül 100-150 érdeklődő jött el, és ez nem rossz szám. Ahhoz, hogy a mostani kiállítás megrendezhető legyen, az Európai Unió kulturális alapjának támogatására volt szükség. A sorozat folytatásához további támogatók kellenek. A kiállítás két hónapig tekinthető meg Magyarországon, aztán megy Bécsbe, Portugáliába, és utána vissza az induló helyszínre, Madridba.”

Szeljak György, a Néprajzi Múzeum muzeológusa abban bízik, hogy sokan megnézik majd a képeket. De ennél fontosabb lehet, ha elgondolkodnak azon, hogyan éltek a spanyol cigányok, és ebből a magyar cigányokra is érvényes következtetéseket vonnak le. Mindenképp tanulságos a tárlat – mondta, és megjegyezte, reményei szerint nem ez lesz az utolsó kiállítás. A Néprajzi Múzeumnak eleve fontos, hogy a társadalmi problémákra felhívja a figyelmet. A múzeum egyfajta találkozási pont, közösségi tér szeretne lenni, ahol különböző kultúrájú emberek találkozhatnak egymással, és gondolkodhatnak el egymásról.

A képek valóban magukkal ragadják a nézőt. A fotókról egy másik, különleges világ néz vissza ránk, benne különleges életek. Az egyik képen öröm, vidámság, a másikon bánat, szomorúság. Emberi arcok, emberi mozdulatok. És a cigányok szemében varázslatos tűz bujkál.

További cikkek a rovatból
Karaván Família az Erzsébet téren Karaván Família az Erzsébet téren
A Karaván Família is színesítette a Budapesti Főutca Fesztivál és a Miénk a Belváros Főutcája nemrég megrendezett programsorozatát. Ellátogattunk az eseményre. Produkciójuk, mint látható, fergeteges hangulatú volt. Senki nem bírt megmaradni egy helyben, volt, aki énekelt vagy dúdolt, akadtak a közönségben olyanok is, akik táncra perdültek a Família zenéje hallatán. Több dal elhangzott a legutóbbi albumukról. A zenekar vezetőjével, Nagy Istvánnal erről is beszélgettünk.
KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK
Roma és nem roma gyerekek divatterveit és ruháit mutatták be Budapesten. Az Amaro Trajo Alapítvány Varga Erika és a Romani Design szakmai vezetésével a roma kultúra hagyományait is bemutató kreatív-művészeti kurzust indított, amelyen több iskola diákjai vehettek részt a fővárosban és vidéken is. Olyan roma és nem roma fiatalok tanulhattak a program keretében, akiket érdekel a divattervezés.
Árverés Szintikéért Árverés Szintikéért
Árverésre bocsátják díjukat az V. Romani Filmfest győztesei. A Mosoly című dokumentumfilmmel Zsiga Ottó és Jánoska István első helyezést ért el a Romani Filmfesztiválon. A történet a nyolcéves Szikszai Szintiáról szól, aki kétszer tért vissza a bölcsőhalálból. Súlyos epilepsziát kapott, és az agysejtjeinek hetvenöt százaléka elhalt. A film az ő és az édesanyja mindennapos harcát mutatja be az életért.
Zeneművészet magas fokon – A Kállai család három generációja Zeneművészet magas fokon – A Kállai család három generációja
Kállai Kis Ernő sokkal nagyobb szenvedéllyel beszél fia és unokája eredményeiről, mint a sajátjáról. A világszerte klarinétkirályként ismert, Liszt-díjjal és Arany Érdemkereszttel kitüntetett Kállai Kis Ernővel visszamentünk egy kicsit az időben, kezdve az első közös játéktól a fiával, az unokája nemzetközi sikereinek érintésével egészen addig, mikor is teljesen véletlenül kapcsolatba került a klarinéttal.
Álmunk – filmbemutató és beszélgetés Álmunk – filmbemutató és beszélgetés
Az Álmunk című film roma és nem roma újságírók alkotása, amely a Romák - itthon Európában nemzetközi projekt keretében készült. A Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában megfilmesített történetek egy-egy roma embert vagy közösséget mutatnak be korszerű multimédiás módszerekkel.
Sikerre ítélt együttműködés Sikerre ítélt együttműködés
Frido Diepeveenel már sokszor beszélgettünk, elkísértük muzsikálni is. Megtapasztaltuk, mennyire elkötelezettje műfajnak, és megvan benne a kellő alázattal is, hogy folyamatosan tudjon fejlődni. Ennek érdekében vesz leckéket a cigányzene egy jeles képviselőjétől, ifj. Kállai Kis Ernőtől.
Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban
Roma táncosok, zenészek, képzőművészek és filmkészítők mutatkozhattak be a hétvégén a Bethlen Téri Színházban. A rendezvényt a Roma Ellenállás napjára emlékezve szervezte meg a Színház vezetése. Nézze meg videónkat!
Új helyen a KuglerArt Új helyen a KuglerArt
Új helyre, a Sütő utcába költözött a KuglerArt. Az első szalonesten a nemrég elhunyt Balogh Balázs Andrásra és feleségére, Oláh Jolánra emlékeztek, családtagokkal, barátokkal közösen. Az esten a Szalon Színház művészei szórakoztatták a közönséget.
Ilyen a zongora! Hangszerbemutató Balázs Jánossal Ilyen a zongora! Hangszerbemutató Balázs Jánossal
»A hangszerek világa« koncertsorozat keretében Balázs János zongoraművész tartott »hangszerismerkedőknek« szóló délutánt április 26-án szombaton. A Jakobi László hangversenyrendező által szervezett sorozat „tanévzárójára” stábunk is ellátogatott. Jó volt látni, hogy a fiatal művész mennyire ért a gyermekek nyelvén. Szórakoztatóan mesélt a hangszer történetéről, bevonta a gyerekeket a beszélgetésbe, sőt még a zongorajátékba is. A lurkók nagyon élvezték, gyorsan elrepült az egy óra, a folytatásra most néhány hónapot várniuk kell.
Zenével az emlékmű megépítése ellen Zenével az emlékmű megépítése ellen
A budapesti Szabadság téren, a tervezett német megszállási emlékmű ellen tiltakozó kordonbontókat egy alkalmi koncerttel ajándékozta meg Surányi Judit és csapata, egy flash mob keretében. A szomorú dalt fiatal roma muzsikusok adták elő. Nézze meg a helyszínen készült videónkat!
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink