BeszélgessünkVideók

Az egész cigányság kitüntetése – Nagy Gusztáv

2013. április 15. | kutivili

A cigány irodalom kapcsán először Lakatos Menyhért, Osztojkán Béla, Bari Károly neve ugrik be sokaknak. Aztán a sorban következik az elődeivel, kortársaival hasonló színvonalon alkotó Nagy Gusztáv író, költő, műfordító, tanár. Idén március 8-án a köztársasági elnök a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozta Nagy Gusztávnak pedagógiai, szépirodalmi munkásságáért, a lovári cigány nyelv ápolásáért.

Nagy Gusztáv munkássága rendkívül széleskörű. Szerkesztett roma lapot és antológiát. Egyik kiemelkedően fontos, nagy munkája Az ember tragédiája átültetése cigány nyelvre, amiért Olaszországban díjjal jutalmazták. Az irodalmi tevékenységen túl Nagy Gusztáv 1994 óta a Kalyi Jag szakiskolában, a Wesley János Lelkészképző Főiskolán és a Bárczy Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolán tanít a diákoknak cigány nyelvet.

Április hatodikán a Roma Parlamentben kerekasztal-beszélgetést szerveztek, hogy romák és nem romák együtt ünnepelhessék Gusztáv magas kitüntetését. A laza, könnyed beszélgetés inkább baráti csevegésnek tűnt, mint komoly szakmázásnak. Otthonos volt a hangulat, pedig nagyon sokan voltak kíváncsiak Nagy Gusztávra, a terem zsúfolásig megtelt.

Rácz Béla a program szervezője:

„Nagy Gusztáv kitüntetése – mondta  Rácz Béla, a program szervezője – a magyarországi cigányságnak is egyfajta sikert jelent. Egyre kevesebbet találkozunk mi, cigányok, egyre kevesebbszer jövünk össze megünnepelni pozitív történéseket, ezért is fontos a mostani esemény.”

Az ünnepelt Nagy Gusztáv részletesen beszélt arról, hogy egy cigány ember attól cigány, hogy elsősorban annak érzi magát. De ezekhez egymás iránti érzelmi kapcsolatok is tartoznak. A fiatalok úgy tudják a cigányság hírnevét öregbíteni, hogy megkeresik az idősebb cigányokat, akiknek olyan ismeretségei vannak, hogy tanulhat tőlük a fiatalabb generáció. A kitüntetés kapcsán arról beszélt, hogy nagyon örült neki, és ez arra készteti, hogy ezután még többet dolgozzon.

„Arról kellene sokat beszélni – mondta Nagy Gusztáv –, hogyan tegyék meg a fiatalok a következő évtizedekben azt a lépést, amitől a cigányság olyan helyzetbe kerül, hogy minden cigány ember jól érzi magát a hazájában. Ha a fiatalok nem ismerik meg az idősebb cigány embereket, nem veszik át tőlük a cigány közösség szokásait, ha nem lesz bennük meg az igazi tűz, a roma vér, akkor bármilyen iskolai végzettségük lesz, nem fognak tudni képviselni olyan cigány embert, aki nem képzett.”

Nagy Gusztáv a pályakezdésére utalva kifejtette, hogy azok az évek voltak számára kedvesek, amikor az első cigány újságnál dolgozott 1986-tól 1992-ig. „Fiatal voltam, és igazából akkor fogtam fel, hogy mit is jelent cigánynak lenni. Úgy tudom képviselni a cigányságot, ha faluról falura megyek, és megírom a fájdalmukat, a bánataikat.

A mindenki által Choli bácsiként ismert Choli-Daróczi József elmondta, harminc éve ismeri a kitüntetettet, és már régen is szimpatikus volt neki, elsősorban a törekvése, az a belső indíttatás, hogy tenni akar a cigányokért és a cigányságért. „Láttam, hogy egyre jobb dolgokat csinált” – jelezte Choli bácsi, hogy figyelemmel kísérte Nagy Gusztáv életútját. Szerinte Gusztáv műfordítóként ma az egyik legjobb Magyarországon.

Remélhetőleg a nem is nagyon távoli jövőben tovább nő azoknak a száma, akik öregbítik a magyarországi cigányság jó hírnevét – fűzte hozzá zárógondolatként Choli bácsi.

További cikkek a rovatból
Cigány munkaerők a hazai szőlőkben Cigány munkaerők a hazai szőlőkben
Az utóbbi években igen sokszor látogathattam el sokszínű, érdekes borvidékeinkre. Természetesen nemcsak a szakmai dolgokról – fajtaválaszték, az évjáratok sajátosságai, hordóhasználat – érdeklődöm, de sosem felejtek el rákérdezni arra, hogy a borvidékeken élő nagyrészt munkanélküli, hátrányos helyzetű cigányságot tudják-e foglalkoztatni. Fontos a kérdés, hiszen gyakran mondják a borászok, hogy kevés az ember, aki elvégezné a munkát a szőlőben és a pincészeteknél. Mi pedig jól tudjuk, hogy a munkanélküli is sok.
Báj és vasakarat Báj és vasakarat
A Roma Hungaricum Állami Művészegyüttes PR managere és művészeti szervezője kedves és közvetlen jelenség. Mindig jókedvű, sugárzik belőle az energia. Lakatos Lejlát eddig mindig a zenekar történéseiről, külhoni és hazai terveiről faggattuk Balog Zsolt kollégámmal, ezúttal őt magát szeretnénk bemutatni, hogyan került a táncművészettől a pedagógus életen keresztül a legfőbb szervezői pozícióba.
Vasgyúrás Kelemen Barnabással Vasgyúrás Kelemen Barnabással
Már elég hosszú ideje próbálkozom, hogy személyesen találkozhassak a Kossuth- és Gramophone- (és még sok más) díjas fiatal hegedűművésszel, Kelemen Barnabással. Eddig valahogy nem jött össze, Barna ugyanis nemcsak hazánkban örvend rendkívüli népszerűségnek, hanem a földgolyó számos más pontján is, ami rengeteg utazással jár. Néhány azonban az edzőteremben valaki gyúrta mellettem a vasat, az arca ismerős, de hirtelen nem tudtam, honnan. Aztán derengeni kezdett, és rákérdeztem: nem te vagy véletlenül Kelemen Barnabás?
Szertartások a halál után egy cigány családban Szertartások a halál után egy cigány családban
Eddig csak tanítottam erről a témáról. Néhányszor átéltem közeli családtagomnál a rítusokat, és végig is követtem őket, de soha nem váltam még szerves részévé.
Borok és történetek – Rosivall László professzorral Borok és történetek – Rosivall László professzorral
Rendhagyó találkozás az a mostani. Nem is igazán a sztorizásról szól, mint a többi írás ebből a sorozatból, inkább szakmai jellegű. De Rosivall László személyisége, közvetlensége még a bor egészségügyi hatásainak témáját is izgalmassá teszi. Tanú erre számos előadásának közönsége, emberek, akik igazán nem is igazán érdeklődtek korábban ilyesmi iránt.
Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós
Még ha személyesen nem is, de Orsós Robit már a képzés előtt is ismertük mindannyian a köztévé híradójából. Jól felismerhető orgánum, profi stílus, karakteresség. Bár régebben nem volt sok lehetőségünk a beszélgetésre, mert a továbbképzés után Robi rendszerint rohant a stúdióba. A mai napig is nagyon elfoglalt, de szerencsére szakított rám egy kis időt…
Kovács Ilona fájó emlékére Kovács Ilona fájó emlékére
Két napja hívott telefonon. Szégyelltem is magam, mert én szoktam őt hívni, hogy ne neki kelljen költsége, de most ő keresett előbb. Visszahívtam gyorsan. Napok óta nem beszéltünk, ami ritkaság, mert szinte mindennap hívom, de: Mostanában napi húsz órát dolgozom, s aludni sincs időm – magyarázkodtam.
Megy a fesztivál Megy a fesztivál
Beszélgetés Szilvási István rendezvényszervező, zenésszel Aki a szavak embere, azzal nem könnyű interjút készíteni, mert legszívesebben ő vinné a beszélgetés fonalát. Nyíltszívű, mindenki iránt nyitott ember. Különleges képességét, mely a munkájának alapfeltétele, mesteri szinten űzi: tud szeretni és meg tudja szerettetni magát bárkivel. Érti az emberek nyelvét, nyelvi korlátok nélkül. Képes hatni rájuk. Ha nekem kéne megnevezni a szakmáját, azt mondanám: hangulatmester. Mások zenekarvezetőként, menedzserként, alapítványvezetőként, rendezvényszervezőként vagy éppen családapaként, álmodozó örök fiatalként beszélnek róla.
Női szerepek egy cigány közösségben Női szerepek egy cigány közösségben
Elérkezett az ideje, hogy egy igazi roma nőt kérdezzek, Suha Nikolett jogászt az ő tradícióiról, szokásairól és családban elfoglalt szerepéről. Válaszai semmiképpen sem általánosíthatók, csupán általuk betekinthetünk az ő és családja életébe.
Gasztroangyalok a láthatáron Gasztroangyalok a láthatáron
Végre itt vannak a mi gasztroangyalaink! Alig vártam, hogy végre kérdezhessem őket, mert én is szenvedélyesen szeretek főzni, és régóta rebesgetik, hogy Tonte Barbara és Budai Zsani új gasztroblogot indít. El sem tudom képzelni, két ilyen tanult és világlátott fiatal lány vajon mit művel a konyhában, ha hozzáteszik a cigány szakácstudáshoz a különböző népek ízeit és kultúráját. Mindenesetre nagyon várom már az első recepteket és a kóstolót.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink