VideókZenés-táncos

„Free-presszionizmus” Balogh Tibor stílusban

2013. április 17. | kutivili

Nehéz, rögös úton jutott el Balogh Tibor fiatal roma grafikus- és festőművész addig, hogy megnyílhasson budapesti kiállítása a Pintér Galéria és Aukciós Házban. A mostani tárlat a Free-presszionista dobbantás címet kapta.

Balogh Tibor Fehérgyarmaton született 1975-ben, és már kicsi gyerekként szembesült a nélkülözéssel és az élet nehézségeivel. Édesanyja a születése után lemondott róla, különböző gyermekotthonokba kerülve végezte az iskoláit, végül Tiszadobon megszerezte a szobafestő-mázoló, tapétázó szakmát, és kitanulta a hegesztést is. Gyerekkora óta ügyesen rajzolt és festett. A Képzőművészeti Egyetemre elsőre nem vették fel, de nem akarta feladni, tovább tanult. Sokat segített ebben König Róbert, a Képzőművészeti Egyetem tanára, aki a sikertelen felvételi vizsga után levelet írt Tibornak. Ebben az állt, hogy ne aggódjon, a következő sikerülni fog, és hogy számíthat a közreműködésére. A fiatal festőjelölt eljárt a mesteréhez, rengeteg rajzot készített, amiket König Róbert korrigált. A kitartó munka gyümölcseként a következő felvételi már sikeres volt.

A Képzőművészeti Egyetem elvégzése után Zsigó Jenő felkérésére a Fővárosi Cigány Házban dolgozott kiadványszerkesztőként és grafikusként. Ő kezelte a Ház több mint 1000 alkotást tartalmazó képzőművészeti gyűjteményét, és szerkesztette az intézmény honlapját.

Balogh Tibort eredeti, minden más művész alkotásaitól megkülönböztethető festőként tartják számon. Képei tele vannak energiával, szereti az eleven, felragyogó színeket, fontos számára a filozofikus töltetű háttér. Egy szakmai elemzés azt írja róla, hogy a fiatal roma alkotó „free-presszionizmusa” új művészeti meghatározásként lehetőséget teremt sok kortárs alkotónak, hogy a művészettörténeti kánonon túl újat, egyedit mutasson és megkönnyítse az útkeresést.

König Róbert szerint Balogh Tibor sosem látszott elesettnek. Szerencsés természettel áldotta meg a sors, vagy jó emberek vették körül, mert amikor megismerte Tibort, nem érezte rajta, hogy hányattatott gyerekkora miatt sérült lenne. „Magabiztos nagyvonalúsággal sose mutatta, hogy milyen nehéz körülmények közt nevelkedett – hangsúlyozta König tanár úr.

A mester szerint a fiatal festőművészt csendes szorgalma, fáradhatatlan érdeklődése teszi egyedivé. Mindig nagy örömmel tanult. „Tibort optimizmus jellemzi. Az alkotásaiban ez gátlástalan derűként jelenik meg, ami nem más, mint az alkotás szabadsága. Bízom benne, hogy a sikerből a pozitív energiákat tudja majd hasznosítani, hogy a folyamatos alkotóenergia a rendelkezésére álljon.”

A festőművésztől megtudtuk, hogy a kiállítás egy benne megérett korszak eredménye. A sok segítségnek és jó háttérmunkának köszönhetően végre eljutottak a képei oda, ahová valók: egy galériába. Balogh Tibor saját stílusáról, mások által említett egyediségéről szerényen beszélt, inkább csak a műveiben megjelenő rendszerszerűséget említette. Elmondta, hogy az alkotás közben az ember mögötti sors, a vallás, az erő, az érzelmi mezők inspirálják. „A képeimet a létezés gondolata hatja át” – összegezte. A fiatal festőművész a jövőben a grafika felé készül elmozdulni, és újabb kiállításokkal szeretne bizonyítani.

További cikkek a rovatból
Karaván Família az Erzsébet téren Karaván Família az Erzsébet téren
A Karaván Família is színesítette a Budapesti Főutca Fesztivál és a Miénk a Belváros Főutcája nemrég megrendezett programsorozatát. Ellátogattunk az eseményre. Produkciójuk, mint látható, fergeteges hangulatú volt. Senki nem bírt megmaradni egy helyben, volt, aki énekelt vagy dúdolt, akadtak a közönségben olyanok is, akik táncra perdültek a Família zenéje hallatán. Több dal elhangzott a legutóbbi albumukról. A zenekar vezetőjével, Nagy Istvánnal erről is beszélgettünk.
KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK
Roma és nem roma gyerekek divatterveit és ruháit mutatták be Budapesten. Az Amaro Trajo Alapítvány Varga Erika és a Romani Design szakmai vezetésével a roma kultúra hagyományait is bemutató kreatív-művészeti kurzust indított, amelyen több iskola diákjai vehettek részt a fővárosban és vidéken is. Olyan roma és nem roma fiatalok tanulhattak a program keretében, akiket érdekel a divattervezés.
Árverés Szintikéért Árverés Szintikéért
Árverésre bocsátják díjukat az V. Romani Filmfest győztesei. A Mosoly című dokumentumfilmmel Zsiga Ottó és Jánoska István első helyezést ért el a Romani Filmfesztiválon. A történet a nyolcéves Szikszai Szintiáról szól, aki kétszer tért vissza a bölcsőhalálból. Súlyos epilepsziát kapott, és az agysejtjeinek hetvenöt százaléka elhalt. A film az ő és az édesanyja mindennapos harcát mutatja be az életért.
Zeneművészet magas fokon – A Kállai család három generációja Zeneművészet magas fokon – A Kállai család három generációja
Kállai Kis Ernő sokkal nagyobb szenvedéllyel beszél fia és unokája eredményeiről, mint a sajátjáról. A világszerte klarinétkirályként ismert, Liszt-díjjal és Arany Érdemkereszttel kitüntetett Kállai Kis Ernővel visszamentünk egy kicsit az időben, kezdve az első közös játéktól a fiával, az unokája nemzetközi sikereinek érintésével egészen addig, mikor is teljesen véletlenül kapcsolatba került a klarinéttal.
Álmunk – filmbemutató és beszélgetés Álmunk – filmbemutató és beszélgetés
Az Álmunk című film roma és nem roma újságírók alkotása, amely a Romák - itthon Európában nemzetközi projekt keretében készült. A Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában megfilmesített történetek egy-egy roma embert vagy közösséget mutatnak be korszerű multimédiás módszerekkel.
Sikerre ítélt együttműködés Sikerre ítélt együttműködés
Frido Diepeveenel már sokszor beszélgettünk, elkísértük muzsikálni is. Megtapasztaltuk, mennyire elkötelezettje műfajnak, és megvan benne a kellő alázattal is, hogy folyamatosan tudjon fejlődni. Ennek érdekében vesz leckéket a cigányzene egy jeles képviselőjétől, ifj. Kállai Kis Ernőtől.
Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban
Roma táncosok, zenészek, képzőművészek és filmkészítők mutatkozhattak be a hétvégén a Bethlen Téri Színházban. A rendezvényt a Roma Ellenállás napjára emlékezve szervezte meg a Színház vezetése. Nézze meg videónkat!
Új helyen a KuglerArt Új helyen a KuglerArt
Új helyre, a Sütő utcába költözött a KuglerArt. Az első szalonesten a nemrég elhunyt Balogh Balázs Andrásra és feleségére, Oláh Jolánra emlékeztek, családtagokkal, barátokkal közösen. Az esten a Szalon Színház művészei szórakoztatták a közönséget.
Ilyen a zongora! Hangszerbemutató Balázs Jánossal Ilyen a zongora! Hangszerbemutató Balázs Jánossal
»A hangszerek világa« koncertsorozat keretében Balázs János zongoraművész tartott »hangszerismerkedőknek« szóló délutánt április 26-án szombaton. A Jakobi László hangversenyrendező által szervezett sorozat „tanévzárójára” stábunk is ellátogatott. Jó volt látni, hogy a fiatal művész mennyire ért a gyermekek nyelvén. Szórakoztatóan mesélt a hangszer történetéről, bevonta a gyerekeket a beszélgetésbe, sőt még a zongorajátékba is. A lurkók nagyon élvezték, gyorsan elrepült az egy óra, a folytatásra most néhány hónapot várniuk kell.
Zenével az emlékmű megépítése ellen Zenével az emlékmű megépítése ellen
A budapesti Szabadság téren, a tervezett német megszállási emlékmű ellen tiltakozó kordonbontókat egy alkalmi koncerttel ajándékozta meg Surányi Judit és csapata, egy flash mob keretében. A szomorú dalt fiatal roma muzsikusok adták elő. Nézze meg a helyszínen készült videónkat!
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink