Hírek

Eltiltaná a romákat az idősgondozástól a Jobbik

2013. április 17. | Bogdán Péter

Hajdúhadházon ne alkalmazhassanak cigányokat idősgondozásra, hacsak nem teljesítenek bizonyos feltételeket – jelentette ki Kulcsár Gergely jobbikos országgyűlési képviselő. A politikus így reagált Aba-Horváth István területi cigány kisebbségi önkormányzati elnök kezdeményezésére, aki ötven munkanélküli roma számára hirdetett meg foglalkoztatási programot.

A roma vezető célja az volt, hogy idős emberek gondozásával, vagyis értelmes és hasznos munkával megélhetést biztosítson állástalanoknak. Ugyanakkor arra is fel akarta hívni a figyelmet, hogy a képzetlen, de dolgozni akaró emberek számára kitörési pont lehet a személyi szolgáltatások területe. A harmadik célkitűzés az előítéletek csökkentése volt, azzal, hogy újabb lehetőséget teremtenek romák és nem romák együttműködésére.

A jobbikos Kulcsár Gergely nem tett különbséget az idősgondozásban résztvevők, valamint a Hajdúhadházon idős emberek sérelmére elkövetett bűncselekmények tettesei között, és arra a következtetésre jutott, hogy „cigányokra bízni az idős embereket olyan, mintha pedofilokra bíznánk a gyermekgondozást”. A jobbikos képviselő szerint a felkínált lehetőségből ki kell zárni minden cigányt, akinek nincs speciális képzettsége, vagy valaha is összeütközésbe került a törvénnyel.

Karsai László történészt a közelmúltban a Jobbik azért perelte be, mert egy nyilatkozatában „neonácinak” minősítette az önmagát „nemzeti-radikálisként” meghatározó pártot. Első fokon elítélték a történészt, mert a bíró indoklása szerint mindenkinek, de különösen a tudománynak, joga van erről vitázni, ugyanakkor Karsai László „öncélúan” bélyegezte neonácinak a Jobbikot, ami nem szép dolog. Az ismert történész fellebbezést nyújtott be, az ítélet nem jogerős.

Forrás: Új Ász Online

További cikkek a rovatból
Ösztöndíj miskolci roma egyetemistáknak
Hit és Közösség címmel indított projektet a Görögkatolikus Cigány Szakkollégium Miskolcon. A működéshez közel 200 millió forint uniós támogatást kaptak az Új Széchenyi Terv pályázatán, amit a következő két és fél évben lehet felhasználni.
Ökölvívó akadémia roma fiataloknak
Ökölvívó akadémiát hoztak létre a szolnoki Hegedűs András Szakiskolában, ahol így tizennégy hátrányos helyzetű, roma származású fiatal tanulhat és sportolhat.
Álláshelyek, közfoglalkoztatás és romaprogram
Összesen 101 pályakezdő foglalkoztatásához nyújtott támogatást a Komárom-Esztergom megyei munkaügyi központ az “Első munkahely garancia pályakezdőknek” országos program keretében április közepéig, az összeg meghaladta a 73 millió forintot. Erre az évre még kétszer ennyi támogatást terveznek.
Fórum a romák helyzetéről
A romák helyzete volt a témája annak a fórumnak, amelyet a Völgységi Közéleti Klub szervezett Bonyhádon.
Roma nőket oktatnak Apátfalván
Szakképzést, majd elhelyezkedési lehetőséget kínál roma nőknek az a program, amelyet Apátfalván mutattak be. A projekt uniós támogatással valósul meg.
LMP: a tönk szélén a magyar felsőoktatás
Az Orbán-kormány két kézzel szórja a pénzt a felesleges presztízsberuházásaira, mint például a Ludovika Campusra, miközben megszorításaival a tönk szélére sodorja a felsőoktatást, a vidéki főiskolákat pedig elsorvasztja - mondta Osztolykán Ágnes, az LMP képviselője, aki a vidéki felsőoktatás jelenéről és jövőjéről tartott előadást Szombathelyen.
Hozzánk költözött a szélsőjobbos svéd pártvezető
Magyarországra költözött a Svéd Demokraták (SD) volt második embere - tudatta a svd.se hírportál.
Hamarosan lezárják a Bayer-ügyet
Az eljárás még folyamatban van, a lezárást jelentő döntést - a tényállás megfelelő tisztázását követően - a közeljövőben, minden valószínűség szerint a jövő heti tanácsülésen hozza meg a testület.
Svájci segítség a csereháti filmeseknek
Saját hangján szólalhat meg a Cserehát.
Ombudsman: kulturális változás kell a toleránsabb társadalomhoz
Az alapvető jogok biztosa szerint kulturális változás szükséges a toleránsabb társadalmi légkör kialakulásához.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink