Hírek

A cigányellenesség tartja egyben a Jobbik szavazóit

2013. április 18. | Bogdán Péter

A cigányellenesség is szóba került azon a konferencián, amelyet a Republikon Intézet szervezett, és amelynek keretében politikai elemzők értékelték a pártok esélyeit, egy évvel a parlamenti választások előtt.

Krekó Péter, a Political Capital elemzője szerint a hozzáállása alapján nem nevezhető fasisztának vagy nácinak a Jobbik támogatóinak nagy többsége, a párt népszerűsége pedig nagyjából még mindig a 2010-es szinten áll. A Jobbik kedvelt a fiatalok körében, övék a legfiatalabb szavazóbázis, a támogatóik két-harmada férfi, ugyanakkor az tévhit, hogy a szavazóik többsége a szegények és a gazdasági válság vesztesei közül kerülnének ki. Éppen ellenkezőleg, a Jobbik támogatóinak nagyobb része az átlaghoz képes jobban él, iskolázottabb, és közöttük a legnagyobb az internethasználók aránya.

Krekó Péter elemzése szerint a Jobbik szavazóit a cigányellenesség, az antiszemitizmus és a rendszerellenesség köti össze. Bár a cigányellenesség és a rendszerrel való szembenállás az egész országban érezhető, a Political Capital szerint a Jobbik 2010 óta mégsem tudta növelni a támogatottságát. A pártnak meg kell küzdenie azzal, hogy rendszerellenességét gyengíti a Fidesz “szabadságharcos” fellépése, és az új választási rendszer is hátrányos lesz a számukra – mondta Krekó Péter a pártok választási esélyeit elemző konferencián.

Forrás: MTI

További cikkek a rovatból
Ösztöndíj miskolci roma egyetemistáknak
Hit és Közösség címmel indított projektet a Görögkatolikus Cigány Szakkollégium Miskolcon. A működéshez közel 200 millió forint uniós támogatást kaptak az Új Széchenyi Terv pályázatán, amit a következő két és fél évben lehet felhasználni.
Ökölvívó akadémia roma fiataloknak
Ökölvívó akadémiát hoztak létre a szolnoki Hegedűs András Szakiskolában, ahol így tizennégy hátrányos helyzetű, roma származású fiatal tanulhat és sportolhat.
Álláshelyek, közfoglalkoztatás és romaprogram
Összesen 101 pályakezdő foglalkoztatásához nyújtott támogatást a Komárom-Esztergom megyei munkaügyi központ az “Első munkahely garancia pályakezdőknek” országos program keretében április közepéig, az összeg meghaladta a 73 millió forintot. Erre az évre még kétszer ennyi támogatást terveznek.
Fórum a romák helyzetéről
A romák helyzete volt a témája annak a fórumnak, amelyet a Völgységi Közéleti Klub szervezett Bonyhádon.
Roma nőket oktatnak Apátfalván
Szakképzést, majd elhelyezkedési lehetőséget kínál roma nőknek az a program, amelyet Apátfalván mutattak be. A projekt uniós támogatással valósul meg.
LMP: a tönk szélén a magyar felsőoktatás
Az Orbán-kormány két kézzel szórja a pénzt a felesleges presztízsberuházásaira, mint például a Ludovika Campusra, miközben megszorításaival a tönk szélére sodorja a felsőoktatást, a vidéki főiskolákat pedig elsorvasztja - mondta Osztolykán Ágnes, az LMP képviselője, aki a vidéki felsőoktatás jelenéről és jövőjéről tartott előadást Szombathelyen.
Hozzánk költözött a szélsőjobbos svéd pártvezető
Magyarországra költözött a Svéd Demokraták (SD) volt második embere - tudatta a svd.se hírportál.
Hamarosan lezárják a Bayer-ügyet
Az eljárás még folyamatban van, a lezárást jelentő döntést - a tényállás megfelelő tisztázását követően - a közeljövőben, minden valószínűség szerint a jövő heti tanácsülésen hozza meg a testület.
Svájci segítség a csereháti filmeseknek
Saját hangján szólalhat meg a Cserehát.
Ombudsman: kulturális változás kell a toleránsabb társadalomhoz
Az alapvető jogok biztosa szerint kulturális változás szükséges a toleránsabb társadalmi légkör kialakulásához.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink