Hírek

Balog Zoltán: saját kultúra nélkül nincs felzárkózás

2013. április 18. | Bogdán Péter

Ha a cigányság nem ismeri a saját kultúráját, akkor nem tud szociálisan felzárkózni – jelentette ki Balog Zoltán, aki az Európa Tanácsban résztvevő tagállamok kulturális minisztereinek tanácskozásán szólalt fel Moszkvában.

A találkozón vitát váltott ki Vlagyimir Megyinszkij orosz kulturális miniszter, aki azt hangoztatta, hogy a multikulturalizmus megbukott Európában. A vendéglátó ország politikusa ezzel egy álláspontra helyezkedett Angela Merkel német kancellárral.

Ugyanakkor Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere felszólalásában arról beszélt, hogy nagy szerepe van a kultúrának a társadalmi felzárkóztatásban, ezért fontos hogy a kisebbségek, a nemzetiségek kultúráját megismerje a többségi nemzet. Példaként Magyarországot említette, ahol az iskolákban tavaly óta tanítanak roma történelmet és kultúrát. Ez a magyar politikus szerint azért fontos, mert ha a cigányság nem ismeri a saját kultúráját, akkor szociálisan sem tud felzárkózni, ugyanakkor lehetőség nyílik arra, hogy a többségi nemzet is megismerje őket.

Balog Zoltán szerint ez a probléma figyelhető meg a nagy nyugati államokban a bevándorló népcsoportokkal kapcsolatban, ugyanis ezeken a helyeken kulturális elidegenedés zajlik, kulturális gettók jönnek létre, amelyek felszámolásában az oktatásnak lenne nagy szerepe. A magyar miniszter szerint az olyan kultúrák, amelyekben nincs integráló erő, nagy nehézségekkel küzdenek Európában. A multikulturalizmus ideológiája a kontinens több országában azt eredményezte, hogy egymástól elszigetelve kulturális enklávék alakultak ki, és nem létezik közöttük olyan közvetítő erő, mint a többségi nemzet kultúrája. Úgy nő fel a bevándorlók második-harmadik generációja Németországban, hogy nem beszéli a német nyelvet – fogalmazott Balog Zoltán.

Az emberi erőforrások minisztere német és osztrák kollégájával azt szorgalmazta, hogy az európai uniós forrásokból kulturális projektekre is lehessen költeni.

Forrás: MTI

További cikkek a rovatból
Ösztöndíj miskolci roma egyetemistáknak
Hit és Közösség címmel indított projektet a Görögkatolikus Cigány Szakkollégium Miskolcon. A működéshez közel 200 millió forint uniós támogatást kaptak az Új Széchenyi Terv pályázatán, amit a következő két és fél évben lehet felhasználni.
Ökölvívó akadémia roma fiataloknak
Ökölvívó akadémiát hoztak létre a szolnoki Hegedűs András Szakiskolában, ahol így tizennégy hátrányos helyzetű, roma származású fiatal tanulhat és sportolhat.
Álláshelyek, közfoglalkoztatás és romaprogram
Összesen 101 pályakezdő foglalkoztatásához nyújtott támogatást a Komárom-Esztergom megyei munkaügyi központ az “Első munkahely garancia pályakezdőknek” országos program keretében április közepéig, az összeg meghaladta a 73 millió forintot. Erre az évre még kétszer ennyi támogatást terveznek.
Fórum a romák helyzetéről
A romák helyzete volt a témája annak a fórumnak, amelyet a Völgységi Közéleti Klub szervezett Bonyhádon.
Roma nőket oktatnak Apátfalván
Szakképzést, majd elhelyezkedési lehetőséget kínál roma nőknek az a program, amelyet Apátfalván mutattak be. A projekt uniós támogatással valósul meg.
LMP: a tönk szélén a magyar felsőoktatás
Az Orbán-kormány két kézzel szórja a pénzt a felesleges presztízsberuházásaira, mint például a Ludovika Campusra, miközben megszorításaival a tönk szélére sodorja a felsőoktatást, a vidéki főiskolákat pedig elsorvasztja - mondta Osztolykán Ágnes, az LMP képviselője, aki a vidéki felsőoktatás jelenéről és jövőjéről tartott előadást Szombathelyen.
Hozzánk költözött a szélsőjobbos svéd pártvezető
Magyarországra költözött a Svéd Demokraták (SD) volt második embere - tudatta a svd.se hírportál.
Hamarosan lezárják a Bayer-ügyet
Az eljárás még folyamatban van, a lezárást jelentő döntést - a tényállás megfelelő tisztázását követően - a közeljövőben, minden valószínűség szerint a jövő heti tanácsülésen hozza meg a testület.
Svájci segítség a csereháti filmeseknek
Saját hangján szólalhat meg a Cserehát.
Ombudsman: kulturális változás kell a toleránsabb társadalomhoz
Az alapvető jogok biztosa szerint kulturális változás szükséges a toleránsabb társadalmi légkör kialakulásához.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink