Hírek

Orbán Viktorral akarnak beszélni a német romák

2013. április 20. | Bogdán Péter

Budapestre látogat a Németországi Szintik és Romák Tanácsának elnöke. Romani Rose az után döntött így, hogy találkozott Balog Zoltánnal a romák integrációját elemző berlini tanácskozáson.

Bayer Zsolt januári “állatozós” cikke után a német érdekvédő levelet írt a magyar miniszterelnöknek, most viszont már úgy érzi, hogy személyesen kellene beszélnie Orbán Viktorral. Szeretné, ha együtt hívnák fel a figyelmet a jelenségre, majd hozzátette, “nem Bayer úr a lényeg, hanem az, hogy miként pozícionálja magát a kormány a kisebbségekkel, és mit tesz a kirekesztő tendenciákkal szemben”.

Romani Rose szerint Magyarországon a rendszerváltás után a romák voltak az elsők, akik a szocialista tervgazdaság összeomlása miatt tömegesen munkanélkülivé váltak, a válság nyomán pedig bűnbakká. Azonban a magyarok gazdaságilag sem engedhetik meg maguknak, hogy lemondjanak a lakosság mintegy 10 százalékát kitevő kisebbségről – tette hozzá.

Az emberi erőforrások minisztere rámutatott, hogy már formálódnak azok a közös programok, amelyek keretében szakmai gyakorlaton vehetnek részt magyar roma rendőrök a német rendőrség kötelékében, újságírók a német médiában, szakmunkástanulók pedig német világcégeknél.

Forrás: MTI

További cikkek a rovatból
Ösztöndíj miskolci roma egyetemistáknak
Hit és Közösség címmel indított projektet a Görögkatolikus Cigány Szakkollégium Miskolcon. A működéshez közel 200 millió forint uniós támogatást kaptak az Új Széchenyi Terv pályázatán, amit a következő két és fél évben lehet felhasználni.
Ökölvívó akadémia roma fiataloknak
Ökölvívó akadémiát hoztak létre a szolnoki Hegedűs András Szakiskolában, ahol így tizennégy hátrányos helyzetű, roma származású fiatal tanulhat és sportolhat.
Álláshelyek, közfoglalkoztatás és romaprogram
Összesen 101 pályakezdő foglalkoztatásához nyújtott támogatást a Komárom-Esztergom megyei munkaügyi központ az “Első munkahely garancia pályakezdőknek” országos program keretében április közepéig, az összeg meghaladta a 73 millió forintot. Erre az évre még kétszer ennyi támogatást terveznek.
Fórum a romák helyzetéről
A romák helyzete volt a témája annak a fórumnak, amelyet a Völgységi Közéleti Klub szervezett Bonyhádon.
Roma nőket oktatnak Apátfalván
Szakképzést, majd elhelyezkedési lehetőséget kínál roma nőknek az a program, amelyet Apátfalván mutattak be. A projekt uniós támogatással valósul meg.
LMP: a tönk szélén a magyar felsőoktatás
Az Orbán-kormány két kézzel szórja a pénzt a felesleges presztízsberuházásaira, mint például a Ludovika Campusra, miközben megszorításaival a tönk szélére sodorja a felsőoktatást, a vidéki főiskolákat pedig elsorvasztja - mondta Osztolykán Ágnes, az LMP képviselője, aki a vidéki felsőoktatás jelenéről és jövőjéről tartott előadást Szombathelyen.
Hozzánk költözött a szélsőjobbos svéd pártvezető
Magyarországra költözött a Svéd Demokraták (SD) volt második embere - tudatta a svd.se hírportál.
Hamarosan lezárják a Bayer-ügyet
Az eljárás még folyamatban van, a lezárást jelentő döntést - a tényállás megfelelő tisztázását követően - a közeljövőben, minden valószínűség szerint a jövő heti tanácsülésen hozza meg a testület.
Svájci segítség a csereháti filmeseknek
Saját hangján szólalhat meg a Cserehát.
Ombudsman: kulturális változás kell a toleránsabb társadalomhoz
Az alapvető jogok biztosa szerint kulturális változás szükséges a toleránsabb társadalmi légkör kialakulásához.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink