Hírek

Kovács Zoltán: “érdekes Washington álláspontja”

2013. április 21. | Bogdán Péter

Érdekesnek tartja a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár, hogy a legfrissebb amerikai emberi jogi jelentés csak a negatívumokat tartalmazza a romák kapcsán, míg az eredményekről nem beszél. Kovács Zoltán szerint az Emberi Erőforrások Minisztériumában olyan átfogó munka folyik, amelynek vagy el kellene ismerni az eredményeit, vagy legalább reflektálni illene rájuk.

Az államtitkár emléketetett arra, hogy két évvel ezelőtt, a magyar uniós elnökség idején emelték európai szintre a romák ügyét, és Magyarország rávette a tagállamokat, hogy készítsék el a romákra vonatkozó felzárkóztatási stratégiájukat. Ennek szellemében a problémákat egyszerre próbálják orvosolni a munka, az oktatás, az egészségügy és a kultúra területén. Kovács szerint felvetődik a kérdés, az amerikai külügyminisztérium éves emberi jogi jelentése miért nem utal arra, hogy ez a munka elindult, és hogy vannak eredményei.

A napokban nyilvánosságra hozott dokumentumban Magyarországgal kapcsolatban a romák kirekesztését és az erőszakos jobboldali szélsőségeseket nevezték meg súlyos problémaként.
A konkrét példák sokaságát felsorakoztató jelentés összegzése szerint a romákat sújtó diszkrimináció továbbra is jelentős mértékben korlátozza az érintettek hozzáférését az oktatáshoz, a foglalkoztatáshoz, az egészségügyi ellátáshoz és a szociális szolgáltatásokhoz. Folytatódtak a jobboldali szélsőségesek akciói, beleértve félkatonai csoportok nyilvános rendezvényeit, a romák és más kisebbségek megfélemlítését és az ellenük irányuló gyűlöletkeltést.

Forrás: MTI

További cikkek a rovatból
Ösztöndíj miskolci roma egyetemistáknak
Hit és Közösség címmel indított projektet a Görögkatolikus Cigány Szakkollégium Miskolcon. A működéshez közel 200 millió forint uniós támogatást kaptak az Új Széchenyi Terv pályázatán, amit a következő két és fél évben lehet felhasználni.
Ökölvívó akadémia roma fiataloknak
Ökölvívó akadémiát hoztak létre a szolnoki Hegedűs András Szakiskolában, ahol így tizennégy hátrányos helyzetű, roma származású fiatal tanulhat és sportolhat.
Álláshelyek, közfoglalkoztatás és romaprogram
Összesen 101 pályakezdő foglalkoztatásához nyújtott támogatást a Komárom-Esztergom megyei munkaügyi központ az “Első munkahely garancia pályakezdőknek” országos program keretében április közepéig, az összeg meghaladta a 73 millió forintot. Erre az évre még kétszer ennyi támogatást terveznek.
Fórum a romák helyzetéről
A romák helyzete volt a témája annak a fórumnak, amelyet a Völgységi Közéleti Klub szervezett Bonyhádon.
Roma nőket oktatnak Apátfalván
Szakképzést, majd elhelyezkedési lehetőséget kínál roma nőknek az a program, amelyet Apátfalván mutattak be. A projekt uniós támogatással valósul meg.
LMP: a tönk szélén a magyar felsőoktatás
Az Orbán-kormány két kézzel szórja a pénzt a felesleges presztízsberuházásaira, mint például a Ludovika Campusra, miközben megszorításaival a tönk szélére sodorja a felsőoktatást, a vidéki főiskolákat pedig elsorvasztja - mondta Osztolykán Ágnes, az LMP képviselője, aki a vidéki felsőoktatás jelenéről és jövőjéről tartott előadást Szombathelyen.
Hozzánk költözött a szélsőjobbos svéd pártvezető
Magyarországra költözött a Svéd Demokraták (SD) volt második embere - tudatta a svd.se hírportál.
Hamarosan lezárják a Bayer-ügyet
Az eljárás még folyamatban van, a lezárást jelentő döntést - a tényállás megfelelő tisztázását követően - a közeljövőben, minden valószínűség szerint a jövő heti tanácsülésen hozza meg a testület.
Svájci segítség a csereháti filmeseknek
Saját hangján szólalhat meg a Cserehát.
Ombudsman: kulturális változás kell a toleránsabb társadalomhoz
Az alapvető jogok biztosa szerint kulturális változás szükséges a toleránsabb társadalmi légkör kialakulásához.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink