Beszélgessünk

Jazz = önkifejezés, nyelv, életforma – Oláh Dezső újabb sikerei

2013. április 25. | kutivili

Oláh Dezső (28) nem is olyan régen, tíz évvel ezelőtt kezdett el dzsesszmuzsikával foglalkozni, azt megelőzően pedig klasszikus zenét tanult. LINK Azon szerencsés kevesek közé tartozik, akiknek pályája töretlenül ível felfelé. A La Femme magazin által meghirdetett tehetségkutatón az ötven nyertes közé került.

Minek köszönheted, hogy bekerültél az ötven legtehetségesebb magyar közé?

Szerintem annak, hogy többfélét csinálok. Zenét szerzek, hangszerelek, tanítok. De ez csak az egyik része. A zeneiségemben van egyfajta kiszámíthatatlanság. Mindig igyekszem új kihívásokat teremteni magamnak és a zenész kollégáknak. Így a közönség mindig kap valami újdonságot, amit nem biztos, hogy tovább viszek – még ha sikeres, akkor sem –, hanem belekezdek valami teljesen más, új dologba. És nagyon úgy tűnik, hogy ez nemcsak számomra, hanem a közönség számára is izgalmas játék.

Mi volt az első reakciód, amikor megtudtad, hogy benne vagy az ötvenben?

Nagyon meglepődtem. 1300 fiatalt jelöltek, és nagyszerű érzés, hogy ebből énrám is olyan sokan szavaztak. A zsűrikben összesen harmincan voltak, nagyon széles körből érkeztek. Zsűritag volt Batta András, a Zeneakadémia rektora, Geszti Péter, a tudós Hankiss Elemér, az énekes Koncz Zsuzsa és az újságíró Al Ghaoui Hessna is. Mindegyikük közismert és elismert személy. Minden korábbi díjammal ugyanúgy volt eddig: sosem hittem, hogy tényleg elnyertem. Nagyon nagy megtiszteltetés benne lenni ebben az ötvenben.

Volt valaki a többiek között, akinek megfogott a munkássága? Milyen területekről kerültek be a többiek?

Voltak kutatók, matematikusok, és volt egy filmrendező, Szabó Szonja, akinek korábban én írtam filmzenét. Erre most nagyon büszke vagyok. Kellemes meglepetés volt vele ott találkozni.

Sokat panaszkodnak a zenészek, hogy nehéz itthon megélniük. A te pályád hozzájuk képest elég sima. Mi ennek a titka?

Tizennyolc éves koromban kezdtem el a dzsesszel foglalkozni. Már a Zeneakadémián belekapaszkodtam minden lehetőségbe, ami adódott. Emellett fontos, hogy milyen az ember családi háttere. Nekem rengeteget segítettek a szüleim. Mindig megtartom a szavam, próbálom megőrizni a hitelességemet – ez családi örökség. Lehet, hogy sokak számára ez nem hangzik annyira fontosnak, de legalább olyan fontos, sőt olykor nagyobb is a jelentősége, mint gondolnák. Szerintem a megbízhatóság az egyik legszebb emberi tulajdonság.

Kik inspirálnak a zenében? Ki volt rád a legnagyobb hatással, kit szerettél volna követni?

A legmélyebb hatást a Janet Seidel dzsessz trió játéka tette rám. Az egyszerűség tökéletessége és az egyszerűség bonyolultsága. Janet zongorázik és énekel. Amit ők hárman együtt művelnek, az a kamarazene világnapja. Rengeteget hallgattam a zenéjüket.

A jazzmuzsikán belül mivel jellemezhető az egyéniséged?

Sokszor felbukkanok olyan zenészek oldalán, akikre senki nem számítana. Mindig újabb utakat keresek. Most például a Trió à la Kodály a szívügyem. És ahogy már mondtam, a fellépéseim során igyekszem mindig valami kiszámíthatatlant nyújtani. A visszajelzésekből az derül ki, hogy ezzel fenn tudom tartani az érdeklődést a zeném iránt.

Sokan úgy gondolják, a jazz rejtélyes műfaj. Te hogyan definiálnád?

A jazz az improvizációval vagyis a rögtönzéssel egyenlő. A jazz önkifejezés, nyelv és életforma. Ez a három szó határozza meg szerintem. Ahogyan megoldjuk az életben a problémáinkat, az is jazz: kreativitás és improvizáció. Akkor is azon jár az ember esze, amikor nem azt csinálja. Beivódik a mindennapjaiba is.

Hallottam, hogy egy hazai márka népszerűsítésében szereped van zeneszerzőként.

Készült egy amerikai kutatás. Abban az alanyok bizonyos ízek ízlelése közben bizonyos zenét hallgatnak. A kutatók most ezt megfordították. Azt vizsgálják, hogy vajon milyen zene lehet az, amitől valaki azt érzi, hogy az mondjuk édes, sós, keserű vagy savanyú. Ez egy hosszú kutatási folyamat. A Sió Magyarország kitalálta, hogy egyik termékét egy ilyen teszttel szeretné reklámozni. Elkészült ehhez egy játék, négy hangminta, a négyféle ízt kell otthon a számítógép előtt kóstolgatni, és játékszerűen eldönteni, hogy melyik dallamnak felel meg az édes, a sós, a keserű, a savanyú. Ezt a négy hangmintát készítettem el én. Rengeteg kitöltőnk van, az emberek nagyon élvezik a játékot.

Min dolgozol most?

Jó ideje érdekel a színházi zeneszerzés és a rajzfilm világa. A Miskolci Nemzeti Színházban kerül bemutatásra Szabó Máté rendezésében a Lázár Ervin meséjéből készült gyerekdarab, a Négyszögű kerek erdő. Ehhez írok zenét. Rengeteg olyan zenét válogattunk bele a darabba, ami nem kimondottan gyermeknek szól. A versmondó verseny részében például használunk slam poetryt, swinget, rappet, kicsit karikírozzuk még az opera műfaját is. Ez most az új feladatom, nagyon izgalmas.

További cikkek a rovatból
Cigány munkaerők a hazai szőlőkben Cigány munkaerők a hazai szőlőkben
Az utóbbi években igen sokszor látogathattam el sokszínű, érdekes borvidékeinkre. Természetesen nemcsak a szakmai dolgokról – fajtaválaszték, az évjáratok sajátosságai, hordóhasználat – érdeklődöm, de sosem felejtek el rákérdezni arra, hogy a borvidékeken élő nagyrészt munkanélküli, hátrányos helyzetű cigányságot tudják-e foglalkoztatni. Fontos a kérdés, hiszen gyakran mondják a borászok, hogy kevés az ember, aki elvégezné a munkát a szőlőben és a pincészeteknél. Mi pedig jól tudjuk, hogy a munkanélküli is sok.
Báj és vasakarat Báj és vasakarat
A Roma Hungaricum Állami Művészegyüttes PR managere és művészeti szervezője kedves és közvetlen jelenség. Mindig jókedvű, sugárzik belőle az energia. Lakatos Lejlát eddig mindig a zenekar történéseiről, külhoni és hazai terveiről faggattuk Balog Zsolt kollégámmal, ezúttal őt magát szeretnénk bemutatni, hogyan került a táncművészettől a pedagógus életen keresztül a legfőbb szervezői pozícióba.
Vasgyúrás Kelemen Barnabással Vasgyúrás Kelemen Barnabással
Már elég hosszú ideje próbálkozom, hogy személyesen találkozhassak a Kossuth- és Gramophone- (és még sok más) díjas fiatal hegedűművésszel, Kelemen Barnabással. Eddig valahogy nem jött össze, Barna ugyanis nemcsak hazánkban örvend rendkívüli népszerűségnek, hanem a földgolyó számos más pontján is, ami rengeteg utazással jár. Néhány azonban az edzőteremben valaki gyúrta mellettem a vasat, az arca ismerős, de hirtelen nem tudtam, honnan. Aztán derengeni kezdett, és rákérdeztem: nem te vagy véletlenül Kelemen Barnabás?
Szertartások a halál után egy cigány családban Szertartások a halál után egy cigány családban
Eddig csak tanítottam erről a témáról. Néhányszor átéltem közeli családtagomnál a rítusokat, és végig is követtem őket, de soha nem váltam még szerves részévé.
Borok és történetek – Rosivall László professzorral Borok és történetek – Rosivall László professzorral
Rendhagyó találkozás az a mostani. Nem is igazán a sztorizásról szól, mint a többi írás ebből a sorozatból, inkább szakmai jellegű. De Rosivall László személyisége, közvetlensége még a bor egészségügyi hatásainak témáját is izgalmassá teszi. Tanú erre számos előadásának közönsége, emberek, akik igazán nem is igazán érdeklődtek korábban ilyesmi iránt.
Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós
Még ha személyesen nem is, de Orsós Robit már a képzés előtt is ismertük mindannyian a köztévé híradójából. Jól felismerhető orgánum, profi stílus, karakteresség. Bár régebben nem volt sok lehetőségünk a beszélgetésre, mert a továbbképzés után Robi rendszerint rohant a stúdióba. A mai napig is nagyon elfoglalt, de szerencsére szakított rám egy kis időt…
Kovács Ilona fájó emlékére Kovács Ilona fájó emlékére
Két napja hívott telefonon. Szégyelltem is magam, mert én szoktam őt hívni, hogy ne neki kelljen költsége, de most ő keresett előbb. Visszahívtam gyorsan. Napok óta nem beszéltünk, ami ritkaság, mert szinte mindennap hívom, de: Mostanában napi húsz órát dolgozom, s aludni sincs időm – magyarázkodtam.
Megy a fesztivál Megy a fesztivál
Beszélgetés Szilvási István rendezvényszervező, zenésszel Aki a szavak embere, azzal nem könnyű interjút készíteni, mert legszívesebben ő vinné a beszélgetés fonalát. Nyíltszívű, mindenki iránt nyitott ember. Különleges képességét, mely a munkájának alapfeltétele, mesteri szinten űzi: tud szeretni és meg tudja szerettetni magát bárkivel. Érti az emberek nyelvét, nyelvi korlátok nélkül. Képes hatni rájuk. Ha nekem kéne megnevezni a szakmáját, azt mondanám: hangulatmester. Mások zenekarvezetőként, menedzserként, alapítványvezetőként, rendezvényszervezőként vagy éppen családapaként, álmodozó örök fiatalként beszélnek róla.
Női szerepek egy cigány közösségben Női szerepek egy cigány közösségben
Elérkezett az ideje, hogy egy igazi roma nőt kérdezzek, Suha Nikolett jogászt az ő tradícióiról, szokásairól és családban elfoglalt szerepéről. Válaszai semmiképpen sem általánosíthatók, csupán általuk betekinthetünk az ő és családja életébe.
Gasztroangyalok a láthatáron Gasztroangyalok a láthatáron
Végre itt vannak a mi gasztroangyalaink! Alig vártam, hogy végre kérdezhessem őket, mert én is szenvedélyesen szeretek főzni, és régóta rebesgetik, hogy Tonte Barbara és Budai Zsani új gasztroblogot indít. El sem tudom képzelni, két ilyen tanult és világlátott fiatal lány vajon mit művel a konyhában, ha hozzáteszik a cigány szakácstudáshoz a különböző népek ízeit és kultúráját. Mindenesetre nagyon várom már az első recepteket és a kóstolót.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink