Hírek

Szegregáció ellen tiltakoznak – Megalakult a Cigány Hallgatók Hálózata

2013. április 25. | Bogdán Péter

Tiltakozásul a kormány oktatáspolitikája ellen, roma egyetemisták és főiskolások létrehozták a Cigány Hallgatók Hálózatát. A civil szerveződés az alapítók szerint azért alakult, mert 2011-ben újra megnyitották a nyíregyházi Huszár-telepen azt az iskolát, amelyet 2007-ben még azért zárt be a városvezetés, mert az ott tapasztalt szegregált oktatás sértette az esélyegyenlőség elvét.

A civil érdekvédők úgy vélik: a huszártelepi iskola újranyitása a Balog Zoltán-féle “szegregált felzárkóztatás” mintapéldája. Kifogásolják, hogy a kormány olyan oktatási intézményekért is kiáll, amelyekbe kizárólag roma gyermekek járnak, mégpedig azzal az indokkal, hogy így biztosítható a felzárkóztatás. Ez utóbbi a Cigány Hallgatók Hálózata szerint nem igaz, ugyanis az általuk idézett szakemberek azt mondják, nincsenek megalapozott érvek az integráció ellen. Az elkülönített oktatás alacsonyabb színvonalú, azt pedig senki nem tudta bebizonyítani, hogy a gyengébben teljesítők rontanák mások eredményeit.

A Cigány Hallgatók Hálózata felhívja a figyelmet arra, hogy az elkülönített oktatás a társadalmi kirekesztés első lépése. Ha az eltérő hátterű gyermekek egy iskolába járnak, az legfeljebb rövidtávon okozhat konfliktusokat, viszont hosszú távon a békés együttélés irányába hat.

Forrás: www.szuperindex.hu – Országos Sajtószolgálat – www.minimumplusz.hu

További cikkek a rovatból
Ösztöndíj miskolci roma egyetemistáknak
Hit és Közösség címmel indított projektet a Görögkatolikus Cigány Szakkollégium Miskolcon. A működéshez közel 200 millió forint uniós támogatást kaptak az Új Széchenyi Terv pályázatán, amit a következő két és fél évben lehet felhasználni.
Ökölvívó akadémia roma fiataloknak
Ökölvívó akadémiát hoztak létre a szolnoki Hegedűs András Szakiskolában, ahol így tizennégy hátrányos helyzetű, roma származású fiatal tanulhat és sportolhat.
Álláshelyek, közfoglalkoztatás és romaprogram
Összesen 101 pályakezdő foglalkoztatásához nyújtott támogatást a Komárom-Esztergom megyei munkaügyi központ az “Első munkahely garancia pályakezdőknek” országos program keretében április közepéig, az összeg meghaladta a 73 millió forintot. Erre az évre még kétszer ennyi támogatást terveznek.
Fórum a romák helyzetéről
A romák helyzete volt a témája annak a fórumnak, amelyet a Völgységi Közéleti Klub szervezett Bonyhádon.
Roma nőket oktatnak Apátfalván
Szakképzést, majd elhelyezkedési lehetőséget kínál roma nőknek az a program, amelyet Apátfalván mutattak be. A projekt uniós támogatással valósul meg.
LMP: a tönk szélén a magyar felsőoktatás
Az Orbán-kormány két kézzel szórja a pénzt a felesleges presztízsberuházásaira, mint például a Ludovika Campusra, miközben megszorításaival a tönk szélére sodorja a felsőoktatást, a vidéki főiskolákat pedig elsorvasztja - mondta Osztolykán Ágnes, az LMP képviselője, aki a vidéki felsőoktatás jelenéről és jövőjéről tartott előadást Szombathelyen.
Hozzánk költözött a szélsőjobbos svéd pártvezető
Magyarországra költözött a Svéd Demokraták (SD) volt második embere - tudatta a svd.se hírportál.
Hamarosan lezárják a Bayer-ügyet
Az eljárás még folyamatban van, a lezárást jelentő döntést - a tényállás megfelelő tisztázását követően - a közeljövőben, minden valószínűség szerint a jövő heti tanácsülésen hozza meg a testület.
Svájci segítség a csereháti filmeseknek
Saját hangján szólalhat meg a Cserehát.
Ombudsman: kulturális változás kell a toleránsabb társadalomhoz
Az alapvető jogok biztosa szerint kulturális változás szükséges a toleránsabb társadalmi légkör kialakulásához.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink