Hírek

Tárgyalni fognak a Huszár-telepi iskoláról

2013. április 25. | Bogdán Péter

Fél éven át szünetel az a per, amelyet azért indított a Hátrányos Helyzetű Gyermekekért Alapítvány, mert álláspontjuk szerint szegregáltan oktat a Hajdúdorogi Egyházmegye a nyíregyházi Huszár-telepen, és ezzel akadályozza az ott élők integrációját, a társadalomba való beilleszkedésüket.

A jogvédők fellépése nyomán az önkormányzat 2007-ben bezárta az iskolát, és busszal más iskolákba szállították a gyerekeket, de 2011-ben az új városvezetés felkérte a görögkatolikus egyházmegyét, hogy indítsa újra az intézményt.

A héten tartott tárgyaláson meghallgatták Balog Zoltán emberi erőforrás minisztert is, aki Kocsis Fülöp megyés püspök társaságában érkezett a helyszínre. Kezet fogott az érintett gyermekek szüleivel és a szegregáció ellen transzparensekkel tiltakozó Cigány Hallgatók Hálózatának egyik képviselőjével is. Mohácsi Erzsébetet, a jogvédő szervezet vezetőjét a szülők indulatosan fogadták, mert mint kiderült, nem értik, hogy az Alapítvány mi ellen tiltakozik: volt, aki azt mondta, hogy nincs szó szegregációról, hiszen nem kötelező a görögkatolikus iskolába beiratkozni. A Huszár-telep egyik pedagógusa szerint a lakónegyedben érintett 300 roma és 100 nem roma család gyermekei közül csak 35-en járnak a bezárásra javasolt intézménybe.

Mohácsi Erzsébet bízik abban, hogy a per fél éves szüneteltetése alatt meg tudnak állapodni valamiben a felek. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy ha nem lesz eredménye a megbeszéléseknek, akkor kérhetik a bírósági eljárás folytatását.

Forrás: MTI – www.stop.hu

További cikkek a rovatból
Ösztöndíj miskolci roma egyetemistáknak
Hit és Közösség címmel indított projektet a Görögkatolikus Cigány Szakkollégium Miskolcon. A működéshez közel 200 millió forint uniós támogatást kaptak az Új Széchenyi Terv pályázatán, amit a következő két és fél évben lehet felhasználni.
Ökölvívó akadémia roma fiataloknak
Ökölvívó akadémiát hoztak létre a szolnoki Hegedűs András Szakiskolában, ahol így tizennégy hátrányos helyzetű, roma származású fiatal tanulhat és sportolhat.
Álláshelyek, közfoglalkoztatás és romaprogram
Összesen 101 pályakezdő foglalkoztatásához nyújtott támogatást a Komárom-Esztergom megyei munkaügyi központ az “Első munkahely garancia pályakezdőknek” országos program keretében április közepéig, az összeg meghaladta a 73 millió forintot. Erre az évre még kétszer ennyi támogatást terveznek.
Fórum a romák helyzetéről
A romák helyzete volt a témája annak a fórumnak, amelyet a Völgységi Közéleti Klub szervezett Bonyhádon.
Roma nőket oktatnak Apátfalván
Szakképzést, majd elhelyezkedési lehetőséget kínál roma nőknek az a program, amelyet Apátfalván mutattak be. A projekt uniós támogatással valósul meg.
LMP: a tönk szélén a magyar felsőoktatás
Az Orbán-kormány két kézzel szórja a pénzt a felesleges presztízsberuházásaira, mint például a Ludovika Campusra, miközben megszorításaival a tönk szélére sodorja a felsőoktatást, a vidéki főiskolákat pedig elsorvasztja - mondta Osztolykán Ágnes, az LMP képviselője, aki a vidéki felsőoktatás jelenéről és jövőjéről tartott előadást Szombathelyen.
Hozzánk költözött a szélsőjobbos svéd pártvezető
Magyarországra költözött a Svéd Demokraták (SD) volt második embere - tudatta a svd.se hírportál.
Hamarosan lezárják a Bayer-ügyet
Az eljárás még folyamatban van, a lezárást jelentő döntést - a tényállás megfelelő tisztázását követően - a közeljövőben, minden valószínűség szerint a jövő heti tanácsülésen hozza meg a testület.
Svájci segítség a csereháti filmeseknek
Saját hangján szólalhat meg a Cserehát.
Ombudsman: kulturális változás kell a toleránsabb társadalomhoz
Az alapvető jogok biztosa szerint kulturális változás szükséges a toleránsabb társadalmi légkör kialakulásához.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink