Komolyan

Egy régi „cigányos filmre” emlékeztünk – Átok és szerelem

2013. április 29. | kutivili

Az Átok és szerelem című, manapság már csak raktárból előhalászható filmet vetítették április 24-én a DocuArt moziban. Utána a meghívottak kerekasztal-beszélgetésen vettek részt. Hollai Kálmán, a film főszereplője és Fátyol Tivadar zenei rendező (a játékfilm zeneszerzője) lazán, sztorizgatva szórakoztatta a közönséget. A moderátor Farkas Klára volt.

A filmről tudni kell, hogy 1985-ben készült, Lakatos Menyhért forgatókönyve alapján. Rendezője Mihályfy Sándor volt, akinek a kezéből került ki a sokszor ismételt, népszerű vígjáték, az Indul a bakterház. Az Átok és szerelem a vándorló, szegénységben élő, a mindennapi kenyérért küzdő cigányok életébe pillantott bele. A zenei aláfestésekkel, énekkel és tánccal felturbózott film Lakatos Menyhért cigány romantikáját vitte vászonra. Természetesen nem hiányozhatott belőle (a címbe is belekerült) a szerelem. A történet alaphelyzete csaknem klasszikus: a cigány férfinak megtetszik egy csinos paraszt asszonyka, a férfiba szerelmes cigánylány pedig megátkozza a vetélytársat. További részletekért tessék megnézni a filmet, már csak a „cigány fíling” miatt is, mert az a leginkább magával ragadó az egész sztoriból.

A vetítés után először Fátyol Tivadar beszélt, akit egy reggelig tartó nagy italozás közben beszélt rá Lakatos Menyhért, hogy vállalja el a film zenéjének megírását. Fátyol elutazott tehát az édesanyjához, és ott reggeltől estig dolgozott, hogy tökéletes zenei anyagot hozzon létre, ami jól illeszkedik majd a film hangulatához és mondanivalójához.

Hollai Kálmán kapcsolata elég sajátos a filmmel, mert Lakatos Menyhért az apósa volt. Hollai Szegedre szerződött a színházhoz, és Makóra kellett utaznia a forgatásokra. A felesége nem akart menni vele, aztán ez odáig fajult, hogy később el is váltak. A színész elmondta, hogy élete legnagyobb rejtélye ez, amit soha nem fog megérteni, miért nem tartott vele az a „gyönyörű nő.”

A szereplők színészek mellett sok civil került kamera elé, és fel is vetődött a meghívottak között, vajon ki hogyan vagy kinek a révén lett részese a forgatásnak. Megtudhattuk, hogy Lakatos Menyhért nagyon konok módon állt a filmkészítéshez. Csak akkor volt hajlandó belevágni, ha ő dönthetett mindenről. Az elején nem volt elég pénz a forgatáshoz, és elképzelni sem tudták, honnan lesz meg rá 20 millió. Lakatos Menyhért egy bank elnökét hívta fel ‒ akivel jó barátságban volt ‒, majd egyszerűen elment hozzá a szükséges pénzért.

Bangó Margitot Fátyol és Lakatos egy főzős műsorban látta meg. Járóka Sándor muzsikált, Margit énekelt. Rögtön tudták, hogy ő kell ide. Legyen ő a szuper énekes, aki csak énekel, és hangja varázsolja majd el az embereket. A filmmel kapcsolatos részleteket egy Bródy Sándor utcai kocsmában beszélték meg ‒ amit a cigányok stúdiónak neveztek, mert a muzsikus romák is oda jártak kikapcsolódni.

A film dalai önálló pályát futottak be: cigányok és nem cigányok egy jó ideig itthon és külföldön is, együtt énekelték a dalokat ‒ a színészek és a közreműködők nagy örömére.

További cikkek a rovatból
És változunk És változunk
Minden évben összefoglalót készítek az évemről. Ó, ha tudnátok, kedves Olvasók, mennyi minden nem kerül bele az efféle összegzésekbe, amiket közreadok. Még csak pont-pont-pont formájában sem írok le dolgokat. Hogy miért? Önmegtartóztatás – egész jó szöveg ugye? Nem írok le olyan dolgokat, amikről nem érzem, hogy az én történeteimen túlmutatva hasznosak lehetnek mások számára is. Meg hát az én vívódásaim nem tartoznak senkire, a mámorom meg, ki tudja, mire ingerelne másokat...
KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK
Roma és nem roma gyerekek divatterveit és ruháit mutatták be Budapesten. Az Amaro Trajo Alapítvány Varga Erika és a Romani Design szakmai vezetésével a roma kultúra hagyományait is bemutató kreatív-művészeti kurzust indított, amelyen több iskola diákjai vehettek részt a fővárosban és vidéken is. Olyan roma és nem roma fiatalok tanulhattak a program keretében, akiket érdekel a divattervezés.
Árverés Szintikéért Árverés Szintikéért
Árverésre bocsátják díjukat az V. Romani Filmfest győztesei. A Mosoly című dokumentumfilmmel Zsiga Ottó és Jánoska István első helyezést ért el a Romani Filmfesztiválon. A történet a nyolcéves Szikszai Szintiáról szól, aki kétszer tért vissza a bölcsőhalálból. Súlyos epilepsziát kapott, és az agysejtjeinek hetvenöt százaléka elhalt. A film az ő és az édesanyja mindennapos harcát mutatja be az életért.
Álmunk – filmbemutató és beszélgetés Álmunk – filmbemutató és beszélgetés
Az Álmunk című film roma és nem roma újságírók alkotása, amely a Romák - itthon Európában nemzetközi projekt keretében készült. A Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában megfilmesített történetek egy-egy roma embert vagy közösséget mutatnak be korszerű multimédiás módszerekkel.
Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban
Roma táncosok, zenészek, képzőművészek és filmkészítők mutatkozhattak be a hétvégén a Bethlen Téri Színházban. A rendezvényt a Roma Ellenállás napjára emlékezve szervezte meg a Színház vezetése. Nézze meg videónkat!
Új helyen a KuglerArt Új helyen a KuglerArt
Új helyre, a Sütő utcába költözött a KuglerArt. Az első szalonesten a nemrég elhunyt Balogh Balázs Andrásra és feleségére, Oláh Jolánra emlékeztek, családtagokkal, barátokkal közösen. Az esten a Szalon Színház művészei szórakoztatták a közönséget.
Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014) Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014)
A magyar cigányzenei és művészeti életben fogalom Buffó neve. Védjegy. A jó ízű, karakteres, kifejező hegedűjáték védjegye. Sokat tett azért, hogy hazánkon kívül is hírét vigye ennek a fontos hungarikumnak, a magyar nótának. Balog Zsolt kollégámmal sokszor készíthettünk vele interjút, legutóbb a Holland–Magyar Nóta Foundation koncertjén, a holland rezidencián. Nagyon nagy lelkesedéssel beszélt a kezdeményezésről, mely azon dolgozik, hogy életben tartsa a magyar cigányzenét. Sugárzott róla, hogy teljes szívvel harcol ezért az ügyért. Nekünk is sok erőt adott, ahogy ehhez a kérdéshez állt. Nem gondoltam volna akkor, hogy néhány rövid hónap múlva már csak emlékére fogok írni. Buffó Rigó Sándor 65 évesen hunyt el vasárnap. Isten nyugosztalja. Életútjának fölidézésével tisztelgünk emléke előtt.
Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás
Sorozatunkban olyan népszerű emberekre hívjuk fel a figyelmet, vagy olyanokra emlékezünk — akár különösebb apropó nélkül –, akik a világ előtt a magyarok hírnevét öregbítették, és csak mi hangsúlyozzuk ki, hogy magyarok és romák. Sportolók, művészek, vagy ahogy hozzáfűzni szokás: kőfaragók és balett-táncosok. Most Rigó Jánosra emlékezünk.
Életmenet Életmenet
Azt mondom el, amit én láttam, és nem azt, amit a hírekben olvashattak: ki beszélt, hol, mikor, hova utazik, kinek fejezi ki az elismerését, a részvétét… Erre ott vannak a hírportálok.
Fényerdők Fényerdők
A Petőfi Irodalmi Múzeumban március 21-től látható Világok útjain tárlat főleg portrékból áll, roma emberekkel a középpontban. A fotós Molnár Zoltán, aki bejárta Európát. A kiállítás gerincét főleg Erdélyből és Magyarországról származó felvételek alkotják, de készültek képek Montenegróban, egy koszovói roma telepen muzulmán cigányokról, Makedóniában, Bulgáriában egy roma esküvőn, és Dél-Franciaországban is. A fotókból korábban készült egy kötet is, Fényerdők címmel.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink