Hírek

Ombudsman: kulturális változás kell a toleránsabb társadalomhoz

2013. május 2. | Balog Zsolt

Az alapvető jogok biztosa szerint kulturális változás szükséges a toleránsabb társadalmi légkör kialakulásához.

Szabó Máté egy budapesti konferencián elmondta, hogy a változáshoz több pénzre lenne szükség, és azt hatékonyabban kellene elkölteni, leginkább az iskolai oktatásban. “Szomorú, hogy a rendszerváltás óta az erre fordított kormányzati és nemzetközi források még mindig nem értek el érezhető változást például a romákkal vagy a fogyatékossággal élő emberekkel kapcsolatban” – mondta az ombudsman.

A közoktatás nem teszi érzékennyé a fiatalokat az előítéletekkel kapcsolatos problémákra, és Szabó Máté szerint a jelenlegi rendszer nem is alkalmas arra, hogy ilyen programok induljanak. Az ombudsman úgy látja, hogy “ha nem is teljesen, de nagymértékben erőszakmentes a magyar társadalom”, ám a verbális agresszió jelen van, ez pedig intoleráns, veszélyeztetett légkört teremt.

Fleck Zoltán, az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanára egy joghallgatók körében végzett felmérést ismertetve elmondta, arra a kérdésre, hogy a jognak mely társadalmi csoportot kell védenie, a hallgatók 70 százaléka azt felelte, hogy a többségi magyarokat, míg csaknem negyedük azt válaszolta, egyáltalán nem kell védeni a romákat. Arra a kérdésre, hogy “mely társadalmi csoport milyen mértékben jelent veszélyt a társadalomra”, a megkérdezett joghallgatók 44 százaléka válaszolta azt, hogy a romák “nagyon nagy mértékben veszélyesek a társadalomra”.

Messing Vera, a Magyar Tudományos Akadémia főmunkatársa példákat sorolt azzal kapcsolatban, hogyan ábrázolják a romákat a médiában. A jók között említette, amikor a romák nem romaként jelennek meg egy tudósításban, hanem például a kiömlő vörös iszap áldozataiként, vagy az “utca embereként”, vagyis nem kisebbségiként. A rossz példák között a sztereotípiákat erősítő műsorokat említette, amelyekben a kisebbségieket “ösztönös tehetségként” vagy “tehetségtelen ösztönösségként” mutatják be.

Forrás: hirado.hu

További cikkek a rovatból
Ösztöndíj miskolci roma egyetemistáknak
Hit és Közösség címmel indított projektet a Görögkatolikus Cigány Szakkollégium Miskolcon. A működéshez közel 200 millió forint uniós támogatást kaptak az Új Széchenyi Terv pályázatán, amit a következő két és fél évben lehet felhasználni.
Ökölvívó akadémia roma fiataloknak
Ökölvívó akadémiát hoztak létre a szolnoki Hegedűs András Szakiskolában, ahol így tizennégy hátrányos helyzetű, roma származású fiatal tanulhat és sportolhat.
Álláshelyek, közfoglalkoztatás és romaprogram
Összesen 101 pályakezdő foglalkoztatásához nyújtott támogatást a Komárom-Esztergom megyei munkaügyi központ az “Első munkahely garancia pályakezdőknek” országos program keretében április közepéig, az összeg meghaladta a 73 millió forintot. Erre az évre még kétszer ennyi támogatást terveznek.
Fórum a romák helyzetéről
A romák helyzete volt a témája annak a fórumnak, amelyet a Völgységi Közéleti Klub szervezett Bonyhádon.
Roma nőket oktatnak Apátfalván
Szakképzést, majd elhelyezkedési lehetőséget kínál roma nőknek az a program, amelyet Apátfalván mutattak be. A projekt uniós támogatással valósul meg.
LMP: a tönk szélén a magyar felsőoktatás
Az Orbán-kormány két kézzel szórja a pénzt a felesleges presztízsberuházásaira, mint például a Ludovika Campusra, miközben megszorításaival a tönk szélére sodorja a felsőoktatást, a vidéki főiskolákat pedig elsorvasztja - mondta Osztolykán Ágnes, az LMP képviselője, aki a vidéki felsőoktatás jelenéről és jövőjéről tartott előadást Szombathelyen.
Hozzánk költözött a szélsőjobbos svéd pártvezető
Magyarországra költözött a Svéd Demokraták (SD) volt második embere - tudatta a svd.se hírportál.
Hamarosan lezárják a Bayer-ügyet
Az eljárás még folyamatban van, a lezárást jelentő döntést - a tényállás megfelelő tisztázását követően - a közeljövőben, minden valószínűség szerint a jövő heti tanácsülésen hozza meg a testület.
Svájci segítség a csereháti filmeseknek
Saját hangján szólalhat meg a Cserehát.
Kádári kutatóintézet iratanyaga vált megismerhetővé
Kutathatóvá tették az 1969-ben alapított Tömegkommunikációs Kutatóközpont iratanyagát. Az intézet a Kádár-rendszerben pártállami irányítás alatt működött, majd a rendszerváltás után felszámolták.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink