Hírek

Svájci segítség a csereháti filmeseknek

2013. május 2. | Balog Zsolt

Saját hangján szólalhat meg a Cserehát.

Egy svájci alap pályázatán elnyert támogatás segítségével magasabb fordulatszámra kapcsolhatnak a csereháti településeken évek óta működő közösségi dokumentumfilm-készítők – mondta Siroki László, a Csereháti Roma Önsegítő Közhasznú Egyesület (CSERŐKE) egyesület vezetője. A CSERŐKE önálló helyi hírügynökséget működtet a térségben. A riportok, kisfilmek, amelyeket a “Cserepressz” riporterei, operatőrei, vágói készítenek, évek óta tudósítanak a Cserehát településeinek életéről. Ezekből egyebek mellett kiderül, hogy az egész országban tapasztalható előítéletekkel szemben igen sok szépsége is van a hétköznapi életnek, az ország egyik legszegényebb térségében.

A filmkészítés elemi feltételeinek hiánya és a tudósítók napi gondjai miatt a helyi hírügynökségnek folyamatosan meg kell küzdenie a leküzdhetetlennek látszó akadályokkal. A svájci alap támogatása a működéshez szükséges eszközök beszerzésében segít, a majd elkészülő filmjeik pedig a Facebookon, a Youtube-on és a CSERŐKE saját internetes oldalán lesznek láthatók.

Forrás: Észak-Magyarország

További cikkek a rovatból
Ösztöndíj miskolci roma egyetemistáknak
Hit és Közösség címmel indított projektet a Görögkatolikus Cigány Szakkollégium Miskolcon. A működéshez közel 200 millió forint uniós támogatást kaptak az Új Széchenyi Terv pályázatán, amit a következő két és fél évben lehet felhasználni.
Ökölvívó akadémia roma fiataloknak
Ökölvívó akadémiát hoztak létre a szolnoki Hegedűs András Szakiskolában, ahol így tizennégy hátrányos helyzetű, roma származású fiatal tanulhat és sportolhat.
Álláshelyek, közfoglalkoztatás és romaprogram
Összesen 101 pályakezdő foglalkoztatásához nyújtott támogatást a Komárom-Esztergom megyei munkaügyi központ az “Első munkahely garancia pályakezdőknek” országos program keretében április közepéig, az összeg meghaladta a 73 millió forintot. Erre az évre még kétszer ennyi támogatást terveznek.
Fórum a romák helyzetéről
A romák helyzete volt a témája annak a fórumnak, amelyet a Völgységi Közéleti Klub szervezett Bonyhádon.
Roma nőket oktatnak Apátfalván
Szakképzést, majd elhelyezkedési lehetőséget kínál roma nőknek az a program, amelyet Apátfalván mutattak be. A projekt uniós támogatással valósul meg.
LMP: a tönk szélén a magyar felsőoktatás
Az Orbán-kormány két kézzel szórja a pénzt a felesleges presztízsberuházásaira, mint például a Ludovika Campusra, miközben megszorításaival a tönk szélére sodorja a felsőoktatást, a vidéki főiskolákat pedig elsorvasztja - mondta Osztolykán Ágnes, az LMP képviselője, aki a vidéki felsőoktatás jelenéről és jövőjéről tartott előadást Szombathelyen.
Hozzánk költözött a szélsőjobbos svéd pártvezető
Magyarországra költözött a Svéd Demokraták (SD) volt második embere - tudatta a svd.se hírportál.
Hamarosan lezárják a Bayer-ügyet
Az eljárás még folyamatban van, a lezárást jelentő döntést - a tényállás megfelelő tisztázását követően - a közeljövőben, minden valószínűség szerint a jövő heti tanácsülésen hozza meg a testület.
Ombudsman: kulturális változás kell a toleránsabb társadalomhoz
Az alapvető jogok biztosa szerint kulturális változás szükséges a toleránsabb társadalmi légkör kialakulásához.
Kádári kutatóintézet iratanyaga vált megismerhetővé
Kutathatóvá tették az 1969-ben alapított Tömegkommunikációs Kutatóközpont iratanyagát. Az intézet a Kádár-rendszerben pártállami irányítás alatt működött, majd a rendszerváltás után felszámolták.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink