Beszélgessünk

Célközelben – Rostás Gusztáv

2013. május 14. | kutivili

Rostás Gusztávot a Roma Orvosképzés felkészítő programjának egyik hallgatójaként mutattuk be másfél évvel ezelőtt. Azóta a tehetséges fiatalember fejlődött és komolyodott, ambíciói és kitűzött céljai továbbra is megrendíthetetlenek. Ezekről kérdeztük.

Mikor legutóbb beszéltünk, még csak jelölt voltál, aki bekerülhet általános orvos szakra, az orvostudományi egyetemre. Azóta másfél év telt el. Mi történt veled azóta?

A képzésen sok tárggyal együtt tanultunk sejtbiológiát, kémiát és angolt. Mindenféle olyan hasznos tárgyat, ami alapot adott ahhoz, hogy később bekerülhessek az egyetemre. Az egyetem nagyon nagy hatással volt rám, csak ámuldoztam. Azt hittem, hogy hirtelen álomvilágba kerültem. Azelőtt például csak filmen láttam akkora hatalmas előadótermeket.

Elevenítsük fel az előzményeket. Milyen családból indultál, hogyan jött az ötlet, hogy orvos szeretnél lenni?

Spontán jött az ötlet, teljesen véletlenül. Nagyon rossz családi hátterem volt, szegények voltunk. Tizenévesen bandába verődve csavarogtam, mindenféle gazemberkedésben részt vettem. Egyszer A családunk egyik barátja vendégeskedett nálunk, és megkérdezte, felnőttként mi akarok lenni. Váratlan volt a kérdés, abban a pillanatban fogalmam sem volt, mit mondjak. Korábban sosem gondolkodtam rajta. Szöget ütött a fejembe, hogy kezdenem kell valamit az életben. Aztán felvételiztem az Egészségügyi Szakközépiskolába, ahová hála Istennek bekerültem. Nem felejtem el, hogy apám – hiába csak két osztályt végzett – mindig azt mondta, hogy tanuljak. És ez nagyon fontos, hogy tanuljunk, amíg lehet.

A hátrányos helyzetű településeken élőknek milyen kitörési tanácsot tudsz adni? Tudsz valami alternatívát ajánlani a számukra?

Azt tanácsolnám — a lustábbaknak –, hogy menjenek el két-három nyáron A fárasztó és küzdelmes fizikai munka majd ráébreszti őket arra, hogy jobb lenne, ha képeznék magukat, tanulnának. Emellett persze szerencse is szükséges az élethez. Jókor kell jó helyen lenni. Mindenkinek van egy olyan lehetősége, amit Isten ad neki, és abban felfedezheti a jót.

Mit gondolsz Rosivall László professzor munkásságáról? Ő foglalkozik azzal, hogy legyen Magyarországon roma orvosképzés.

Rosivall professzor nagyon jó ember. Rengeteget áldoz az idejéből, minden tudását és tapasztalatát beleadja, hogy pozitív irányba mozduljanak a dolgok. Az egyetlen ember, aki az egész problémakört átlátja. Ő indította el ezt a programot, és nélküle én se tartanék ott, ahol most tartok.

Milyen küldetést választasz majd orvosként?

Szeretnék visszamenni a falumba. Olyan településen szeretnék segíteni, ahol gyenge az orvosi ellátás. Segíteni szeretnék a népemen, a cigányságon. Engem is sokat segítettek, én is szeretnék visszaadni valamit abból a végtelen nagy segítségből, amit kaptam. Számomra ez az egyik legfontosabb küldetés. Remélem így lesz…

Mi pedig reméljük, hogy a legközelebbi találkozásunk alkalmával is ilyen céltudatos és kitartó leszel, mint eddig. Akkor biztos, hogy meg tudod valósítani a választott küldetésedet. Amit valamikor megálmodtál.

További cikkek a rovatból
Cigány munkaerők a hazai szőlőkben Cigány munkaerők a hazai szőlőkben
Az utóbbi években igen sokszor látogathattam el sokszínű, érdekes borvidékeinkre. Természetesen nemcsak a szakmai dolgokról – fajtaválaszték, az évjáratok sajátosságai, hordóhasználat – érdeklődöm, de sosem felejtek el rákérdezni arra, hogy a borvidékeken élő nagyrészt munkanélküli, hátrányos helyzetű cigányságot tudják-e foglalkoztatni. Fontos a kérdés, hiszen gyakran mondják a borászok, hogy kevés az ember, aki elvégezné a munkát a szőlőben és a pincészeteknél. Mi pedig jól tudjuk, hogy a munkanélküli is sok.
Báj és vasakarat Báj és vasakarat
A Roma Hungaricum Állami Művészegyüttes PR managere és művészeti szervezője kedves és közvetlen jelenség. Mindig jókedvű, sugárzik belőle az energia. Lakatos Lejlát eddig mindig a zenekar történéseiről, külhoni és hazai terveiről faggattuk Balog Zsolt kollégámmal, ezúttal őt magát szeretnénk bemutatni, hogyan került a táncművészettől a pedagógus életen keresztül a legfőbb szervezői pozícióba.
Vasgyúrás Kelemen Barnabással Vasgyúrás Kelemen Barnabással
Már elég hosszú ideje próbálkozom, hogy személyesen találkozhassak a Kossuth- és Gramophone- (és még sok más) díjas fiatal hegedűművésszel, Kelemen Barnabással. Eddig valahogy nem jött össze, Barna ugyanis nemcsak hazánkban örvend rendkívüli népszerűségnek, hanem a földgolyó számos más pontján is, ami rengeteg utazással jár. Néhány azonban az edzőteremben valaki gyúrta mellettem a vasat, az arca ismerős, de hirtelen nem tudtam, honnan. Aztán derengeni kezdett, és rákérdeztem: nem te vagy véletlenül Kelemen Barnabás?
Szertartások a halál után egy cigány családban Szertartások a halál után egy cigány családban
Eddig csak tanítottam erről a témáról. Néhányszor átéltem közeli családtagomnál a rítusokat, és végig is követtem őket, de soha nem váltam még szerves részévé.
Borok és történetek – Rosivall László professzorral Borok és történetek – Rosivall László professzorral
Rendhagyó találkozás az a mostani. Nem is igazán a sztorizásról szól, mint a többi írás ebből a sorozatból, inkább szakmai jellegű. De Rosivall László személyisége, közvetlensége még a bor egészségügyi hatásainak témáját is izgalmassá teszi. Tanú erre számos előadásának közönsége, emberek, akik igazán nem is igazán érdeklődtek korábban ilyesmi iránt.
Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós
Még ha személyesen nem is, de Orsós Robit már a képzés előtt is ismertük mindannyian a köztévé híradójából. Jól felismerhető orgánum, profi stílus, karakteresség. Bár régebben nem volt sok lehetőségünk a beszélgetésre, mert a továbbképzés után Robi rendszerint rohant a stúdióba. A mai napig is nagyon elfoglalt, de szerencsére szakított rám egy kis időt…
Kovács Ilona fájó emlékére Kovács Ilona fájó emlékére
Két napja hívott telefonon. Szégyelltem is magam, mert én szoktam őt hívni, hogy ne neki kelljen költsége, de most ő keresett előbb. Visszahívtam gyorsan. Napok óta nem beszéltünk, ami ritkaság, mert szinte mindennap hívom, de: Mostanában napi húsz órát dolgozom, s aludni sincs időm – magyarázkodtam.
Megy a fesztivál Megy a fesztivál
Beszélgetés Szilvási István rendezvényszervező, zenésszel Aki a szavak embere, azzal nem könnyű interjút készíteni, mert legszívesebben ő vinné a beszélgetés fonalát. Nyíltszívű, mindenki iránt nyitott ember. Különleges képességét, mely a munkájának alapfeltétele, mesteri szinten űzi: tud szeretni és meg tudja szerettetni magát bárkivel. Érti az emberek nyelvét, nyelvi korlátok nélkül. Képes hatni rájuk. Ha nekem kéne megnevezni a szakmáját, azt mondanám: hangulatmester. Mások zenekarvezetőként, menedzserként, alapítványvezetőként, rendezvényszervezőként vagy éppen családapaként, álmodozó örök fiatalként beszélnek róla.
Női szerepek egy cigány közösségben Női szerepek egy cigány közösségben
Elérkezett az ideje, hogy egy igazi roma nőt kérdezzek, Suha Nikolett jogászt az ő tradícióiról, szokásairól és családban elfoglalt szerepéről. Válaszai semmiképpen sem általánosíthatók, csupán általuk betekinthetünk az ő és családja életébe.
Gasztroangyalok a láthatáron Gasztroangyalok a láthatáron
Végre itt vannak a mi gasztroangyalaink! Alig vártam, hogy végre kérdezhessem őket, mert én is szenvedélyesen szeretek főzni, és régóta rebesgetik, hogy Tonte Barbara és Budai Zsani új gasztroblogot indít. El sem tudom képzelni, két ilyen tanult és világlátott fiatal lány vajon mit művel a konyhában, ha hozzáteszik a cigány szakácstudáshoz a különböző népek ízeit és kultúráját. Mindenesetre nagyon várom már az első recepteket és a kóstolót.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink