Műsoraink a Civil RádióbanRádiós műsorok

Sosi roma magazin-Civil Rádió/27.

2013. május 16. | Botos Nikolett
  • Egyetlen éjszaka alatt mintegy háromezer romát megölve 1944. augusztus 2-án felszámolták az auschwitz-i cigánytábort. Az európai cigányság minden évben ezen a napon emlékezik meg a roma holokausztról. A fővárosban az Idetartozunk! facebook-csoport szervezi az ünnepséget a Roma Holokauszt Emlékműnél. Choli Daróczi József írót arról kérdeztük, hogy miért nem szabad elfeledkezni a roma áldozatokról.

A szervezők szerint a Roma Holokauszt Emléknapja nem került még be a köztudatba, a romák gondolkodásába. Ennek okairól és a mozgósítás esélyeiről kérdeztük a szervezőket, az Idetartozunk facebook-csoport vezetőjét, Setét Jenőt, valamint munkatársát, Jónás Etelkát.

  • A Karaván Família együttesről és Nagy Istvánról, a zenekar vezetőjéről már biztosan sokan hallottak. A zenekar egyik különlegessége tagjaiban rejlik, mind a négyen egy családot alkotnak. A szülők 2002-ben hozták létre a zenekart, egy év múlva már gyermekeikkel, ifjabb Nagy Istvánnal és Nagy Nikolett-tel együtt zenéltek. Repertoárjuk és hangzásviláguk is igen széleskörű. A hagyományos cigányzenei stílus mellett merész vállalkozók és saját kedvelt stílusaikat is belecsempészik dalaikba. Így például a mississippi blues, a flamenco, a latin- és a balkáni zenei elemek mind megtalálhatóak zenéjükben.

Nagy István életét teljesen körbehálózza a roma kultúra, a roma hagyományok és a roma stílus. Elsősorban magánemberként fontos ez, hiszen családjában is inkább ezek az értékek az irányadóak, de nem csak azért mert felesége, Farkas Ilona roma származású, hanem mert Pisti számára is ezen értékek a követendőek. Munkahelyén is a roma kisebbséggel foglalkozik, a Magyar Televízió Roma Magazinjában dolgozik.   S mindemellett a családi zenekar is ennek a kultúrának a zenei világát mutatja be.  A következő összeállításban Nagy Istvánnal beszélgetünk roma szerepvállalásáról.  A riportban megszólalnak gyermekei is, Nagy Nikolett és Ifjabb Nagy István, valamint felesége, Farkas Ilona is mesél férje szerepvállalásáról.

  • Nemzetközi Vajdatalálkozót rendeztek a hétvégén Budapesten, az esemény házigazdája Bálint Antónia egykori szépségkirálynő volt. Összeállításunkban elsőként Ruva Farkas Pál, a Cigány Írószövetség elnöke beszél, aki szerint nem reprezentálják a teljes magyarországi cigányságot a fideszes roma képviselők. Az írószövetség elnöke után a fővajdát hallhatják, akit egyebek mellett arról kérdeztük, hogy mi a legfőbb célja a rendezvénnyel.

A vajdatalálkozón megjelent a Budapesti Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályvezetője is, aki elmondta, hogy szívesen együttműködnének a vajdákkal.

Bihari Györgyné, a Komárom-Esztergom megyei vajda felesége arról mesélt,  hogyan öröklődött a családjukban a tisztség. Utána Bálint Antóniát hallják, aki elmondja, hogy miért ő lett a harmadik nemzetközi vajdatalálkozó háziasszonya.

Kállai Csabát hat éve avatták a magyar cigányok országos vajdájává. Beiktatása után több dunántúli megye roma vezetője kétségbe vonta az országos vajdai tisztség történelmi eredetét, illetve vitatták a választás körülményeit. Kállai Csaba megválasztásától elhatárolódott az Országos Cigány Önkormányzat, és több roma társadalmi szervezet is.

  • A Való Világból ismerhetik sokan Rácz Bélát.  Miután kiesett a versenyből, elkezdődött a fiú zenei pályafutása. Azóta sikert sikerre halmoz, több videoklipjét is játsszák a legnagyobb zenei csatornák.  Nemrégiben Viva Comet díjat nyert, a legjobb új előadó kategóriában. Béci a fény és csillogás mellett megpróbál ugyanolyan maradni, mint amilyen a valóságshow előtt volt, és ígéri, soha nem felejti el, hogy honnan indult.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

További cikkek a rovatból
Sosi roma magazin-Civil Rádió/32.
- Bari Károly 60. születésnapját ünnepelték a közelmúltban, a Roma Parlamentben. Mi is részt vettünk az eseményen. - Csonka Andreas neve sokak számára csenghet ismerősen a Megasztárból. Kíváncsiak voltunk arra, hogy mi történt vele azóta. - Telt ház előtt mutatták be a közelmúltban, a Vörösmarty moziban a Független Színház Tollfosztás című darabjának filmes változatát. A Sosi a helyszínen járt. - Nagy Istvánnal a Karaván Família zenekar vezetőjével beszélgetünk arról, hogy milyen szerepet tölt be az életében nem romaként a roma kultúra
Sosi roma magazin-Civil Rádió/31.
- Egy éves lett a C-street Rádió. A vezetővel, Jánoska Istvánnal beszélgetünk - Roma művészek együttműködésével megalakult egy roma kulturális centrum Budapesten - Nagy sikere volt a roma ételeknek a szentendrei Skanzenben megrendezett Borünnepen. Munkatársunk a helyszínen járt. - Évadnyitó Gálaestet tartott a Roma Hungarikum Állami Művészegyüttes a Nemzeti Színházban, ahová mi is ellátogattunk.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/30.
- Roma művészek együttműködésével megalakult egy roma kulturális centrum Budapesten - Nagy sikere volt a roma ételeknek a szentendrei Skanzenben megrendezett Borünnepen. Munkatársunk a helyszínen járt. - Radics Zsolt sokat köszönhet a Polgári alapítvány roma fiatalokat segítő tehetségmentő programjának. Hogy miről is szól ez a program, műsorunkból megtudhatják. - A közel egy éves Rigó Rádió létrehozta zenekarát, és ezzel egyidőben új szignál is született. A Jövőbeli tervekről beszélgettünk a tagokkal.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/29.
- Fellépett a BudapestBár Londonban az olimpia előtt - Készül Magyarország első cigány színpadi show műsora, ahová szereplőket keres az Esélyt a Kibontakozásra Kulturális és Szociális Alapítvány. Ezt követően két hegedűművésszel, elsőként - Dénes László Hegedűművész és hegedűtanárral beszélgetünk, majd - Lugosi Tibort hallhatják. Műsorunk végén a C-Street Rádió változásairól kérdezzük a vezetőt, Jánoska Istvánt.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/28.
- Csonka Andreas neve sokak számára csenghet ismerősen a Megasztárból. Kíváncsiak voltunk arra, hogy mi történt vele azóta. - A nem rég alakult Balog Brothers két tagjával beszélgettünk a közeljövőben megjelenő lemezükről. - Vajda Norbert hegedűművésszel beszélgetünk Libanoni munkásságáról - Szigetcsépen járunk a Gál pincészet boraira voltunk kíváncsiak. - Rácz Béla, vagy másnéven VV Béci a Viva Comet egyik győztese lett. Többek között erről is beszélgettünk vele.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/26.
- Radics Béla még csak hét éves, de a Csillag Születik című műsorban a produkciójára sokan emlékeznek még. A táncos lábú kisfiúval beszélgetünk. - Tarnaleleszen jártunk, ahol nagyon magas a munkanélküliség. A 70%-ban romák által lakott település lakóival beszélgettünk. - Rácz Béla, vagy másnéven VV Béci a Viva Comet egyik győztese lett. Többek között erről is beszélgettünk vele. - Holnap, vagyis 2012. július 19-én kezdődik a Si Love is Love Fesztivál. Hogy milyen programokkal várják az érdeklődőket, műsorunkból megtudhatják.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/25.
- Nagy Istvánnal a Karaván Família zenekar vezetőjével beszélgetünk arról, hogy milyen szerepet tölt be az életében nem romaként a roma kultúra - Ezt követően Járóka Antalt ismerhetik meg. - Oláh Dezső jazz zongoristával beszélgetünk pályafutásáról - Radics Gigi, a hatodik megasztár győztese nyitotta meg a Madách Musical Tánciskola évzáróját. A sosi a helyszínen járt.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/24.
- Járóka Antalt ismerhetik meg. - Oláh Dezső jazz zongoristával beszélgetünk. - Majd Balázs Jánost ismergetik meg, a fiatal zongoraművész, 23 kora ellenére, már igen nagy sikereket ért el. - Végül Kállai Ernő hegedűművészt mutatjuk be önöknek.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/22.
- Meg van az idei év bárzongoristája. A sosi a helyszínen járt. - Szigetcsépen járunk a Gál pincészet boraira voltunk kiváncsiak. - Oláh Vilmos hegedűművésszel beszélgettünk - Húsz éve vár befejezésre Berlinben a Nemzetiszocialista rezsim alatt meggyilkolt szintik és romák emlékműve. Az Európai Roma Kulturális Alapítvány célja, hogy végre méltó módon elkészülhessen az alkotás.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/20.
- Romákkal kapcsolatos sztereotípiákat járták körbe a közelmúltban megrendezett Romakép Műhely tematikus estjén a DocuArt-ban. - Azután Kállai Gildát ismerhetik meg, aki nagyon szeret festeni. Érzéseit jeleníti meg festményein, és aki rájuk néz, nem mondja meg róluk azt, hogy Gilda nem tanult festészetet. - Gazdálkodj Okosan a valóságban. A közismert társasjáték torzításaként a valós életre átalakítva készült el ez a játék. Itt nem meggazdagodni kell, hanem túlélni. - Csak a szél című előadás díszbemutatóján jártunk, és a fogadtatásról érdeklődtünk. - Majd Balázs Jánost ismergetik meg, a fiatal zongoraművész, 23 kora ellenére, már igen nagy sikereket ért el.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink