Komolyan

A prímáskirály – Boros Lajos

2013. május 28. | kutivili

Boross Lajos élő legenda. Nincs olyan muzsikus ma Magyarországon, aki ne ismerné a nevét –és a nem muzsikusok közül is csak kevesen. A koronázatlan prímáskirály olyan óriásokkal muzsikált együtt, mint Yehudi Menuhin. Az idén januárban nyolcvannyolcadik évét betöltő Boross Lajost mutatjuk be írásunkban.

Boross Lajos igazi csodagyerekként kezdte a pályáját. Ötéves korában édesapjától, Boross Gézától kezdte elsajátítani a hegedűjáték alapjait. Másik mestere az egyik leghíresebb prímás, Rácz László volt. A kimagasló tehetségű fiú tizenhárom éves korától kezdve tizenöt éves koráig az Öreg Rajkók zenekarban muzsikált. 1942-ig Budapesten, a Zeneakadémián tanult. Első zenekarát tizenhét évesen alapította. Később jó nevű éttermekben, híres és népszerű kávéházakban játszott, az emberek már ekkor rajongtak játékáért.

Mindössze huszonöt éves volt, amikor az újonnan alakult Állami Népi Együttes vezető prímásának kérték fel. Hírneve egyre nőtt, egyre elismertebb lett a muzsikusok között. A hatvanas években szállodákban és éttermekben játszott, nem kis meglepetést okozva és ámulatot keltve a közönségében. Évtizedeken át még külföldről is zarándokoltak a budai Margitkert vendéglőbe, hogy hallják játékát. Bravúros játéka minden hallgatója szívét megdobogtatta, lehetetlen volt kikerülni a muzsikájának varázsa alól.

1972-ben a Halászbástya Étteremben találkozott Yehudi Menuhinnal. A világhírű hegedűművész közös játékra invitálta a prímáskirályt, akinek virtuozitása lenyűgözte a világjáró mestert. A találkozásról és a nagyszerű prímásról Menuhin meg is emlékezik Az ember zenéje című kötetében könyvében. A sikerek tovább kísérték a pályáján.

1985-ben a budapesti Atrium Hyatt (ma Sofitel Chain Bridge) hotelben megtartott, rengeteg érdeklődőt vonzó cigánybálon prímáskirállyá választották. Nem sokkal ezután újabb megtiszteltetés érte: abban az évben alakult meg a 100 tagú cigányzenekar, s ennek lett főprímása. A zenekar fennállásának huszonötödik évfordulóján az – egészségi állapota miatt korábban visszavonult –prímáskirály újra játszott, a rajongók és az egész zenész társadalom örömére.

Boross Lajos számtalanszor játszott külföldön, muzsikája előtt mindenki fejet hajtott. Utánozhatatlan munkásságáért többek között megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjét és 2006-ban a Kossuth-díjat. A rajongók és a hódolók száma végtelen. Mága Zoltán hegedűművész szerint Boross Lajosnak nagyon sokat köszönhet a magyar cigányzenész társadalom. Raduly József véleménye az, hogy a kultúra tud felemelni egy nemzetet, és ebben Boross Lajos szerepe vitathatatlan. A Nyuszifülként ismert tehetséges prímás, Horváth Gyula, aki hosszú ideig játszott a Margitkert étteremben a prímáskirállyal, csak annyit mondott mesteréről: „Ez a fajta zsenialitás, amit nem lehet megmagyarázni, egyszerűen érthetetlen, hogy csinálja ilyen különlegesen.”

Jó egészséget kívánunk a magyar cigányzene örök királyának, Boross Lajosnak!

További cikkek a rovatból
És változunk És változunk
Minden évben összefoglalót készítek az évemről. Ó, ha tudnátok, kedves Olvasók, mennyi minden nem kerül bele az efféle összegzésekbe, amiket közreadok. Még csak pont-pont-pont formájában sem írok le dolgokat. Hogy miért? Önmegtartóztatás – egész jó szöveg ugye? Nem írok le olyan dolgokat, amikről nem érzem, hogy az én történeteimen túlmutatva hasznosak lehetnek mások számára is. Meg hát az én vívódásaim nem tartoznak senkire, a mámorom meg, ki tudja, mire ingerelne másokat...
KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK
Roma és nem roma gyerekek divatterveit és ruháit mutatták be Budapesten. Az Amaro Trajo Alapítvány Varga Erika és a Romani Design szakmai vezetésével a roma kultúra hagyományait is bemutató kreatív-művészeti kurzust indított, amelyen több iskola diákjai vehettek részt a fővárosban és vidéken is. Olyan roma és nem roma fiatalok tanulhattak a program keretében, akiket érdekel a divattervezés.
Árverés Szintikéért Árverés Szintikéért
Árverésre bocsátják díjukat az V. Romani Filmfest győztesei. A Mosoly című dokumentumfilmmel Zsiga Ottó és Jánoska István első helyezést ért el a Romani Filmfesztiválon. A történet a nyolcéves Szikszai Szintiáról szól, aki kétszer tért vissza a bölcsőhalálból. Súlyos epilepsziát kapott, és az agysejtjeinek hetvenöt százaléka elhalt. A film az ő és az édesanyja mindennapos harcát mutatja be az életért.
Álmunk – filmbemutató és beszélgetés Álmunk – filmbemutató és beszélgetés
Az Álmunk című film roma és nem roma újságírók alkotása, amely a Romák - itthon Európában nemzetközi projekt keretében készült. A Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában megfilmesített történetek egy-egy roma embert vagy közösséget mutatnak be korszerű multimédiás módszerekkel.
Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban
Roma táncosok, zenészek, képzőművészek és filmkészítők mutatkozhattak be a hétvégén a Bethlen Téri Színházban. A rendezvényt a Roma Ellenállás napjára emlékezve szervezte meg a Színház vezetése. Nézze meg videónkat!
Új helyen a KuglerArt Új helyen a KuglerArt
Új helyre, a Sütő utcába költözött a KuglerArt. Az első szalonesten a nemrég elhunyt Balogh Balázs Andrásra és feleségére, Oláh Jolánra emlékeztek, családtagokkal, barátokkal közösen. Az esten a Szalon Színház művészei szórakoztatták a közönséget.
Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014) Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014)
A magyar cigányzenei és művészeti életben fogalom Buffó neve. Védjegy. A jó ízű, karakteres, kifejező hegedűjáték védjegye. Sokat tett azért, hogy hazánkon kívül is hírét vigye ennek a fontos hungarikumnak, a magyar nótának. Balog Zsolt kollégámmal sokszor készíthettünk vele interjút, legutóbb a Holland–Magyar Nóta Foundation koncertjén, a holland rezidencián. Nagyon nagy lelkesedéssel beszélt a kezdeményezésről, mely azon dolgozik, hogy életben tartsa a magyar cigányzenét. Sugárzott róla, hogy teljes szívvel harcol ezért az ügyért. Nekünk is sok erőt adott, ahogy ehhez a kérdéshez állt. Nem gondoltam volna akkor, hogy néhány rövid hónap múlva már csak emlékére fogok írni. Buffó Rigó Sándor 65 évesen hunyt el vasárnap. Isten nyugosztalja. Életútjának fölidézésével tisztelgünk emléke előtt.
Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás
Sorozatunkban olyan népszerű emberekre hívjuk fel a figyelmet, vagy olyanokra emlékezünk — akár különösebb apropó nélkül –, akik a világ előtt a magyarok hírnevét öregbítették, és csak mi hangsúlyozzuk ki, hogy magyarok és romák. Sportolók, művészek, vagy ahogy hozzáfűzni szokás: kőfaragók és balett-táncosok. Most Rigó Jánosra emlékezünk.
Életmenet Életmenet
Azt mondom el, amit én láttam, és nem azt, amit a hírekben olvashattak: ki beszélt, hol, mikor, hova utazik, kinek fejezi ki az elismerését, a részvétét… Erre ott vannak a hírportálok.
Fényerdők Fényerdők
A Petőfi Irodalmi Múzeumban március 21-től látható Világok útjain tárlat főleg portrékból áll, roma emberekkel a középpontban. A fotós Molnár Zoltán, aki bejárta Európát. A kiállítás gerincét főleg Erdélyből és Magyarországról származó felvételek alkotják, de készültek képek Montenegróban, egy koszovói roma telepen muzulmán cigányokról, Makedóniában, Bulgáriában egy roma esküvőn, és Dél-Franciaországban is. A fotókból korábban készült egy kötet is, Fényerdők címmel.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink