Műsoraink a Civil RádióbanRádiós műsorok

Sosi roma magazin-Civil Rádió/30.

2013. augusztus 15. | Botos Nikolett
  • Az imént hallott dalt Soma énekelte a közelmúltban annak a roma kulturális centrumnak a megnyitóján, amelyet civil szervezetek és roma művészek összefogásával egyHáz néven alapítottak Budapest belvárosában. Kőszegi Editet, a KuglerArt Szalon Galéria vezetőjét Galyas Gyula arról kérdezte, hogy mely roma alkotókkal és milyen alkotásokkal találkozhatnak az érdeklődők.

Varga Erikát, a Romani Design vezetőjét arról kérdeztük, hogy milyen eredményeket értek el eddig, és hogy a ruháik milyen hatással vannak azokra, akik megveszik és hordják azokat.

A KuglerArt galériában alkotó Bodán János Amigó roma festőművész a lépcsőházban rendezett tárlatáról mesélt, aminek a Kék bolygó címet adta.

  • Nagy sikere volt a roma ételeknek a szentendrei Skanzenben, a közelmúltban megrendezett Borünnepen. A savanyú belsőség levest, a lecsós csirkét és a cigány kenyeret a Romani Platni szakácsai készítették. A világon egyetlen roma lakásétterem tavasztól működik Budapesten, a Ferencváros szívében. Az ötletgazdák mostani célja az volt, hogy nyissanak a nagyközönség felé. A Szentendrén készült riportunkban elsőként Kovács Zsuzsát, a Skanzen kreatív osztályának vezetőjét kérdeztük arról, hogy miért is hívták meg a Romani Platnit a rendezvényükre.Nagy Krisztina, a Romani Platni programvezetője és egyik szakácsa arról mesélt, hogy melyik ételnek volt a legnagyobb sikere, Malvin néni pedig elárulta, hogyan készítik a cigány kenyeret, a bodagot.Kovács Zsuzsa, a Skanzen kreatív osztályának vezetője szerint a konyha jó integratív alap, amelyről lehet beszélgetni, és ezzel is le lehet bontani azokat a előítéleteket, amelyek ma a romákat sújtják.
  • A Polgár Alapítvány roma fiatalokat segítő tehetségmentő programjának keretében jól focizó gyerekeket juttatnak be a nagy futball akadémiákra. Az alapítvány csillebérci táborában meglestünk egy edzést, és közben Szőke Zsuzsa projektvezetőt kérdeztük a kezdeményezésről.

Az egyhetes tábor során elvitték a fiatalokat a Vasashoz is. Ott az egyik szakmai vezetővel, Kun Istvánnal beszélgettünk. Ő az edzője az akadémiára bekerült két roma fiúnak is.

  • Fennállásának első évfordulóját ünnepli a budapesti Rigó Rádió.  Az internetes csatorna tervei között szerepel, hogy előbb-utóbb élő zenét közvetítenek a kívánságműsorukba betelefonáló hallgatók számára. A stúdió ma még egy kis konyha, de Zsiga Ottó, a vállalkozás vezetője szeretne ezen változtatni. Első lépésként megalakult a Rigó Rádió Zenekar, és elkészült a szignál. A további célok eléréséhez várják a lelkes hallgatóság támogatását. Az összeállítás elején Zsiga Ottót, a rádió vezetőjét hallják, majd Bóni József és Báder Mária, az újonnan alakult rigó zenekar tagjai mondják el tapasztalataikat.

A Rigó Rádió eddigi egy éves fennállása óta mindenféle külső támogatás nélkül dolgozott. Szabó Gábor első hallásra megszerette a Rigó Rádiót. Mikor megtudta, hogy segítségre szorulnak, azonnal megkereste a vezetőt és támogatásáról biztosította. Úgy véli, a Rigó Rádió a jövőben, akár Józsefváros Rádiója is lehet.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

További cikkek a rovatból
Sosi roma magazin-Civil Rádió/32.
- Bari Károly 60. születésnapját ünnepelték a közelmúltban, a Roma Parlamentben. Mi is részt vettünk az eseményen. - Csonka Andreas neve sokak számára csenghet ismerősen a Megasztárból. Kíváncsiak voltunk arra, hogy mi történt vele azóta. - Telt ház előtt mutatták be a közelmúltban, a Vörösmarty moziban a Független Színház Tollfosztás című darabjának filmes változatát. A Sosi a helyszínen járt. - Nagy Istvánnal a Karaván Família zenekar vezetőjével beszélgetünk arról, hogy milyen szerepet tölt be az életében nem romaként a roma kultúra
Sosi roma magazin-Civil Rádió/31.
- Egy éves lett a C-street Rádió. A vezetővel, Jánoska Istvánnal beszélgetünk - Roma művészek együttműködésével megalakult egy roma kulturális centrum Budapesten - Nagy sikere volt a roma ételeknek a szentendrei Skanzenben megrendezett Borünnepen. Munkatársunk a helyszínen járt. - Évadnyitó Gálaestet tartott a Roma Hungarikum Állami Művészegyüttes a Nemzeti Színházban, ahová mi is ellátogattunk.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/29.
- Fellépett a BudapestBár Londonban az olimpia előtt - Készül Magyarország első cigány színpadi show műsora, ahová szereplőket keres az Esélyt a Kibontakozásra Kulturális és Szociális Alapítvány. Ezt követően két hegedűművésszel, elsőként - Dénes László Hegedűművész és hegedűtanárral beszélgetünk, majd - Lugosi Tibort hallhatják. Műsorunk végén a C-Street Rádió változásairól kérdezzük a vezetőt, Jánoska Istvánt.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/28.
- Csonka Andreas neve sokak számára csenghet ismerősen a Megasztárból. Kíváncsiak voltunk arra, hogy mi történt vele azóta. - A nem rég alakult Balog Brothers két tagjával beszélgettünk a közeljövőben megjelenő lemezükről. - Vajda Norbert hegedűművésszel beszélgetünk Libanoni munkásságáról - Szigetcsépen járunk a Gál pincészet boraira voltunk kíváncsiak. - Rácz Béla, vagy másnéven VV Béci a Viva Comet egyik győztese lett. Többek között erről is beszélgettünk vele.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/27.
- Minden évben augusztus 2-án emlékeznek meg a roma holokauszt áldozatairól. A fővárosban az idetartozunk facebook-csoport szervezi az ünnepséget. - Nagy Istvánnal a Karaván Família zenekar vezetőjével beszélgetünk arról, hogy milyen szerepet tölt be az életében nem romaként a roma kultúra - Nemzetközi Vajdatalálkozót rendeztek a hétvégén, Budapesten. A Sosi a helyszínen járt. - Rácz Béla, vagy másnéven VV Béci a Viva Comet egyik győztese lett. Többek között erről is beszélgettünk vele.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/26.
- Radics Béla még csak hét éves, de a Csillag Születik című műsorban a produkciójára sokan emlékeznek még. A táncos lábú kisfiúval beszélgetünk. - Tarnaleleszen jártunk, ahol nagyon magas a munkanélküliség. A 70%-ban romák által lakott település lakóival beszélgettünk. - Rácz Béla, vagy másnéven VV Béci a Viva Comet egyik győztese lett. Többek között erről is beszélgettünk vele. - Holnap, vagyis 2012. július 19-én kezdődik a Si Love is Love Fesztivál. Hogy milyen programokkal várják az érdeklődőket, műsorunkból megtudhatják.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/25.
- Nagy Istvánnal a Karaván Família zenekar vezetőjével beszélgetünk arról, hogy milyen szerepet tölt be az életében nem romaként a roma kultúra - Ezt követően Járóka Antalt ismerhetik meg. - Oláh Dezső jazz zongoristával beszélgetünk pályafutásáról - Radics Gigi, a hatodik megasztár győztese nyitotta meg a Madách Musical Tánciskola évzáróját. A sosi a helyszínen járt.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/24.
- Járóka Antalt ismerhetik meg. - Oláh Dezső jazz zongoristával beszélgetünk. - Majd Balázs Jánost ismergetik meg, a fiatal zongoraművész, 23 kora ellenére, már igen nagy sikereket ért el. - Végül Kállai Ernő hegedűművészt mutatjuk be önöknek.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/22.
- Meg van az idei év bárzongoristája. A sosi a helyszínen járt. - Szigetcsépen járunk a Gál pincészet boraira voltunk kiváncsiak. - Oláh Vilmos hegedűművésszel beszélgettünk - Húsz éve vár befejezésre Berlinben a Nemzetiszocialista rezsim alatt meggyilkolt szintik és romák emlékműve. Az Európai Roma Kulturális Alapítvány célja, hogy végre méltó módon elkészülhessen az alkotás.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/20.
- Romákkal kapcsolatos sztereotípiákat járták körbe a közelmúltban megrendezett Romakép Műhely tematikus estjén a DocuArt-ban. - Azután Kállai Gildát ismerhetik meg, aki nagyon szeret festeni. Érzéseit jeleníti meg festményein, és aki rájuk néz, nem mondja meg róluk azt, hogy Gilda nem tanult festészetet. - Gazdálkodj Okosan a valóságban. A közismert társasjáték torzításaként a valós életre átalakítva készült el ez a játék. Itt nem meggazdagodni kell, hanem túlélni. - Csak a szél című előadás díszbemutatóján jártunk, és a fogadtatásról érdeklődtünk. - Majd Balázs Jánost ismergetik meg, a fiatal zongoraművész, 23 kora ellenére, már igen nagy sikereket ért el.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink